Habakuk34 Posted July 10, 2019 Share Posted July 10, 2019 (edited) Prestashop 1.6.1.24 Dodałem do bazy MySQL dodatkowe kategorie, uzupełniłem tabele wg istniejącego już schematu w jakim dodane były wcześniej kategorie. Dokładnie uzupełniłem następujące tabele ps_categoty, ps_category_group, ps_category_lang, ps_category_product, ps_category_shop. Sytuacja wygląda nastepująco: A adminie - (Katalog > Kategorie) wszystko działa i wyświetla się prawidłowo, nazwy, podkategorie itp Problem pojawia się na sklepie Nowo dodane kategorie wyświetlają się na liście kategorii, po kliknięciu wyświetla błąd: Category not found. Kategoria dodana ręcznie do menu, po kliknięciu wyświetla błąd: Category not found. Kategoria wyświetla się na karcie produktu, po kliknięciu wyświetla błąd: Category not found. Produkty z"niewidocznych" kategorii wyświetlają się w innych modułach (Nowości, Polecane) Czy spotkaliście się z taka sytuacją ? Na co mogę zwrócić uwagę, co poprawić ? Może jeszcze gdzieś należy coś dopisać do innej tabeli w bazie ? Problem występuje na każdym szablonie. Edited July 10, 2019 by Habakuk34 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Habakuk34 Posted July 11, 2019 Author Share Posted July 11, 2019 Czy ktoś jest w stanie pomóc ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
design4VIP Posted July 11, 2019 Share Posted July 11, 2019 (edited) A skąd do głowy ci przyszło zeby dodawać kategorie bezpośrednio do bazy? Takie błędy przy takich kombinacjach są nieuniknione. Presta ma to do siebie, że często pakuję w bazie jedna rzecz w wielu miejscach, niejednokrotnie dziwnych. Dlatego ktoś wymyślił i zaimplementować coś takiego jak CSV żeby uniknąć takich wpadek jak właśnie u ciebie. Przy takich kombinacjach ciężko wyluskac co mogłeś zrobić nie tak... Nie podlega dyskusji to, że gdzieś popełniłes błąd, ale teraz żeby go wskazac trzeba by zaglądać w źródła i dokładnie krok po kroku to obadać. Raczej na pomoc w 'online' za bardzo bym nie liczył bo to mało realne Edited July 11, 2019 by design4VIP (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Habakuk34 Posted July 11, 2019 Author Share Posted July 11, 2019 Kategorie i produktu importowałem poprzez API do bazy pomocniczej, i stąd przekopiowałem tylko to co się zaimportowało. Na gołej preście API działa dobrze. Jednak potem jak instaluje na to szablon Bionic Dorado, jest milion problemów z szablonem. Zainstalowałem gotowy sklep z szablonem, jest w paczce z szablonem, i tutaj API tym razem wywala mnóstwo błędów, dlatego zaciągłem produkty do bazy testowej skąd przeniosłem nowe kategorie, produkty, producentów. Tak to w skrócie wygląda nie orientujesz się czy może jeszcze gdzieś być zaszyta informacja o kategoriach ? docelowo jestem skłonny odpłatnie zlecić to komuś... Link to comment Share on other sites More sharing options...
design4VIP Posted July 11, 2019 Share Posted July 11, 2019 Jak pisałem, presta często wali wiele rzeczy w jakieś "mało domyślne" tabele. Jakoś nigdy tak do końca się nie skupialem gdzie dokładnie. Poza tym niektóre podweersje już sieją zamieszanie w bazie danych. Jak można by wnioskować stąd u ciebie na jednym sklepie działa, na drugim nie działa etc. Jeżeli na golej prescie działa to zaimportuj przez API, zrzuc do CSV i zaimportuj na drugim sklepie. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Habakuk34 Posted July 11, 2019 Author Share Posted July 11, 2019 Dzięki za sugestie, teraz działa prawidłowo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts