Marketer Posted June 17, 2019 Share Posted June 17, 2019 Witam, Mam kopię bazy danych z przed pewnej sytuacji, która mi nieźle nabroiła w sklepie. Ten sklep to Presta 1.6 i multistore. Przed zmianami, które mi tak napsuły krwi zrobiłem backup całej bazy, która jest niemała. Chciałbym ją edytować jakimś prostym programem, bo chcę spróbować skopiować konkretne tabele, które zostały omylnie zmodyfikowane. Dodam, że nie mogę przywrócić z kopii bazy danych, bo te błędy niestety wyszły po 2 tygodniach, więc straciłbym masę danych. Poradzicie coś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
design4VIP Posted June 17, 2019 Share Posted June 17, 2019 Pliki zrzutu bazy to zwykle pliki tekstowe, więc możesz je edytować np w notatniku. Pamiętając tylko, żeby w czasie zapisu dać kodowanie UTF8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marketer Posted June 17, 2019 Author Share Posted June 17, 2019 Dzięki za odpowiedź. Ja wiem, że mogę notatnikiem lub jakimś edytorem typu notepad++ itd. Mi chodziło o jakiś dedykowany opensource'owy sofcik. Coś co ładnie pokaże składnię. Zresztą ta baza składa się z wielu tabel i chciałbym mieć to jakoś czytelnie pokazane, by połapać się, co jest czym Link to comment Share on other sites More sharing options...
design4VIP Posted June 17, 2019 Share Posted June 17, 2019 Już parę lat siedzę w stronach i nigdy mi się taki program nie obil o uszy. Raczej wątpię żeby było coś takiego. Ale... Zainstaluj kopie jako nowa baza i edytuj przez myAdmin, wyimportuj i będziesz mia program do edycji dedykowany Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marketer Posted June 17, 2019 Author Share Posted June 17, 2019 No też nad tym myślałem. Dodatkowo pomyślałem o XAMPP-ie, ale tutaj musiałbym pewnie poświęcić troszkę czasu, żeby ogarnąć obsługę. Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
hakeryk2 Posted June 17, 2019 Share Posted June 17, 2019 No nie wiem, może po prostu PhpMyAdmin? Składnie Ci ładnie pokoloruje, pomoże w zapytaniu, explainy posadzi. Zainstaluj WAMP lub XAMP, zaimportuj bazę do PhpMyAdmin i ciesz się GUI jak i konsolą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts