pCapri Posted April 21, 2019 Share Posted April 21, 2019 Presta 1.6 Nie potrafię zrobić skutecznego hooka dla formularza rejestracji i od kilku dni wali mi przez niego spam. Formularz kontaktowy mam aktualnie zabezpieczony przez moduł reCaptcha X13, ale na rejestracji nijak nie idzie mi go podczepić Ktoś robił zabezpieczenie tego formularza? Link to comment Share on other sites More sharing options...
1 grennet Posted April 25, 2019 Share Posted April 25, 2019 Wszyscy którzy nie radzą sobie z zabezpieczeniem i modyfikacją formularza rejestracyjnego oraz formularza kontaktowego. W załączniku darmowy moduł. 2 w 1 eicaptcha.zip Link to comment Share on other sites More sharing options...
1 grennet Posted April 25, 2019 Share Posted April 25, 2019 (edited) Tak działa w 1.5 Edited April 25, 2019 by grennet (see edit history) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
1 atomek Posted May 10, 2019 Share Posted May 10, 2019 Spróbuj w pliku /themes/theme1074/js/order-opc.js po lini 178 params += 'is_new_customer='+encodeURIComponent($('#is_new_customer').val())+'&'; dodać params += 'g-recaptcha-response='+encodeURIComponent($('#g-recaptcha-response').val())+'&'; odśwież stronę, przetestuj, robiłem to na szybko i nie jest to do końca rozwiązanie problemu dla tego modułu Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 AlwinKolano Posted April 21, 2019 Share Posted April 21, 2019 Podczepiam się, mam ten sam problem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Daresh Posted April 22, 2019 Share Posted April 22, 2019 Rozwiązanie tutaj: https://www.prestashop.com/forums/topic/981159-security-customer-validation-13-17/ 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 pCapri Posted April 22, 2019 Author Share Posted April 22, 2019 Dzięki, faktycznie nie potrzebnie się zafixowałem na captcha Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 design4VIP Posted April 22, 2019 Share Posted April 22, 2019 https://www.podemski.info/porady/boty-rejestrujace-konta-klientow-w-prestashop-jak-sie-obronic/?fbclid=IwAR1hOJp-OqOt03CGUaFjLsYF72Gv-idlcFElxkCYp6OOn6hRGoIvkgE7u0Q dzieki uprzejmosci Krystiana Podemskiego tutaj bardziej obszerna relacja i po polsku 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 grennet Posted April 23, 2019 Share Posted April 23, 2019 Niesttey ten sposób nie działa. Mało tego rozwalił sklep. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 pCapri Posted April 23, 2019 Author Share Posted April 23, 2019 U mnie metoda cytowana przez Daresh'a zadziałała bez pudła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 marcin85tbg Posted April 23, 2019 Share Posted April 23, 2019 U mnie również zadziałało, ale niestety po stworzeniu pliku Validate.php moduł do tworzenia XML dla ceneo przestał działać prawidłowo i ceneo zawiesiło pokazywanie oferty mojego sklepu. wiadomość od nich: Brak poprawnie opisanych ofert w pliku jest spowodowany pojawieniem się znaków spacji : " <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>". Prosimy o poprawę danych w pliku w celu aktualizacji oferty na Ceneo.pl. W przypadku braku poprawy pliku sklepu oferta zostanie ukryta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 grennet Posted April 23, 2019 Share Posted April 23, 2019 Jaką macie wersję presty ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 marcin85tbg Posted April 23, 2019 Share Posted April 23, 2019 1.6.1.23 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Daresh Posted April 23, 2019 Share Posted April 23, 2019 pewnie zły edytor użyty do zrobienia zmian w pliku Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 marcin85tbg Posted April 23, 2019 Share Posted April 23, 2019 notepad++ kodowanie UTF-8, bez BOM Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 grennet Posted April 23, 2019 Share Posted April 23, 2019 Ja zmian dokonuje bezpośrenio na serwerze, mogę użyć jeszcze dysku sieciowego. Teraz czekam na przywrócenie z kopii całości i zacznę na nowo. Więc zapytam ponownie. Jakich zmian dokonywaliście, jakie pliki w jakich folderach zostały zmienione. Moze coś przeoczyłem, choć nie sądzę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 pCapri Posted April 23, 2019 Author Share Posted April 23, 2019 Wszystko zgodnie z instrukcją, do Validate.php dodałem funkcję i podmieniłem warunki dwóch pól w customer.php. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 grennet Posted April 23, 2019 Share Posted April 23, 2019 Rozumiem, ale custommer.php jest w dwóch miejscach. classes/Customer.php oraz override/classes/Customer.php W którym mam dokonac zmian. ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 pCapri Posted April 23, 2019 Author Share Posted April 23, 2019 Ja ruszałem tylko ten w głównym katalogu classes. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 grennet Posted April 23, 2019 Share Posted April 23, 2019 (edited) Dziękuje za info, sparwdzę jak mi już kopia się zrobi. Oczywiście dam znać. Edited April 23, 2019 by grennet (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Krystian Podemski Posted April 23, 2019 Share Posted April 23, 2019 (edited) Sposób działa i nie rozwala nic w sklepie, jeżeli zmian dokona się prawidłowo, zgodnie z instrukcją i biorąc pod uwagę tekst napisany jako UWAGA. Edited April 23, 2019 by Krystian Podemski (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 marcin85tbg Posted April 23, 2019 Share Posted April 23, 2019 Zastosowałem się do UWAGI i mimo to moduł do generowania XML przestał działać poprawnie. Wyrzuciłem stworzony "Validate.php" moduł do XML zaczął działać poprawnie, boty rejestrujące konta jak narazie nie powróciły, więc chyba wszystko OK. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Krystian Podemski Posted April 23, 2019 Share Posted April 23, 2019 Jeżeli wyrzuciłeś Validate.php to nie masz żadnego zabezpieczenia, tworząc modyfikacje w Validate.php prawdopodobnie zrobiłeś jakiś błąd, np. masz spację w pierwszej linii albo jeden pusty znak, to może "rozwalić" sklep Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 marcin85tbg Posted April 23, 2019 Share Posted April 23, 2019 Skopiowałem jeden do jeden z Twojej strony. załącznik Validate.php Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Krystian Podemski Posted April 23, 2019 Share Posted April 23, 2019 (edited) 3 minutes ago, marcin85tbg said: Skopiowałem jeden do jeden z Twojej strony. załącznik Validate.php W pliku masz o jedno wcięcie kodu za dużo, stąd problemy, skasuj te 4 spacje tudzież taby, które powodują wcięcie. Są 4 niepotrzebne spacje między początkiem pliku, a <?php 3 minutes ago, grennet said: Nie działa. Mało tego ponownie uwaliło sklep. A jaby jeszcze było tego mało to zmieniło logowanie na angielski i dopisało dwie rubryki imię i nazwisko. Teeraz muszę wpisac to samo dwa razy. Do duu... ta instrukcja. Tak, jeszcze proszę napisać co się stało bo jestem bardzo ciekawy, całe szczęście są ludzie, którzy sobie poradzili i nie mają już problemu, Ty możesz szukać rozwiązania gdzie indziej zamiast tutaj narzekać. Edited April 23, 2019 by Krystian Podemski (see edit history) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 marcin85tbg Posted April 23, 2019 Share Posted April 23, 2019 Poprawione, wygląda na to, że wszystko działa. Dzięki! Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 grennet Posted April 23, 2019 Share Posted April 23, 2019 https://www.hurtownia-kosmetyczna.org/ Niech ktoś mądry założy konto , a admin biała plansza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 pCapri Posted April 23, 2019 Author Share Posted April 23, 2019 27 minutes ago, grennet said: https://www.hurtownia-kosmetyczna.org/ Niech ktoś mądry założy konto , a admin biała plansza. Niestety użytkownik nazywający się "www http" własnie założył konto Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 grennet Posted April 23, 2019 Share Posted April 23, 2019 widzę, ale właśnie przywruciłem z kopii, zaczekaj chwilkę zrobię wszystko wedle instrukcji i zobaczysz że nic nie będzie działało. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 grennet Posted April 23, 2019 Share Posted April 23, 2019 (edited) Nie działa. Mozesz zobaczyć ponownie Edited April 23, 2019 by grennet (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 pCapri Posted April 23, 2019 Author Share Posted April 23, 2019 Faktycznie teraz nawet normalnego konta nie można założyć. Czemu tak jest niech odpowiedzą mądrzejsi, bo ja się tutaj tylko uczę... Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 grennet Posted April 23, 2019 Share Posted April 23, 2019 Sam widzisz , madrzejsi jednak nie są tacy mądrzy, skoro pisza że działą, a jednak fake... Przywracam z kopii. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 pCapri Posted April 23, 2019 Author Share Posted April 23, 2019 (edited) Ja jednak jeszcze nigdy nie zawiodłem się na tym forum i uważam, że są mądrzejsi. Masz po prostu coś na tyle zmotane, że blokuje tę metodę, a nikt nie jest w stanie posiadać wszechwiedzy nt. każdej instancji. Krytyką i to dość bezpardonową wiele się nie nauczysz... Edited April 23, 2019 by pCapri (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 grennet Posted April 23, 2019 Share Posted April 23, 2019 (edited) Wiem, ale to prosta instrukcja kopiuj i wklej to co robię zle ?, nic. Nic nie jest zrąbane, tylko moze wersja za stara, zaraz zrobję aktualizację, potem ponowny test. Edited April 23, 2019 by grennet (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 grennet Posted April 23, 2019 Share Posted April 23, 2019 I po kłopocie : ) https://www.hurtownia-kosmetyczna.org/szybkie-zakupy Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Krystian Podemski Posted April 24, 2019 Share Posted April 24, 2019 (edited) 7 hours ago, grennet said: I po kłopocie : ) https://www.hurtownia-kosmetyczna.org/szybkie-zakupy Tak jak pisałem w artykule oraz tutaj, plik trzeba zapisać w kodowaniu UTF-8, bez BOM, inaczej, nie będzie to działać. Skoro u Ciebie to nie działa to: - robisz coś źle, napisałeś, że zmiany robisz bezpośrednio na serwerze, w porządku, a jakim edytorem? - albo masz modyfikacje, które wpływają bezpośrednio na działanie tej łatki, co jest mało prawdopodobne, chyba, że masz nadpisanie klasy Customer w katalogu /override/classes Naprawdę myślisz, że ktoś będzie tutaj się bawił w dawanie "fake" rozwiązań? Dla mnie dodawanie captchy do procesu zakupowego to jakieś nieporozumienie, ale co kto woli. Edited April 24, 2019 by Krystian Podemski (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 grennet Posted April 24, 2019 Share Posted April 24, 2019 Nie chodzi o fake rozwiązań, tylko o napisanie czegoś wiecej. Porównywałem pliki z różnych wersji presty to samo. Nawet aktualizacja do najnowszej wersji 1.6 nie pomogła. Więc zabezpieczyłem wszystkie formularze capchta i po sprawie. Kodowanie poprawne UTF-8, bez BOM. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 marcin85tbg Posted April 24, 2019 Share Posted April 24, 2019 21 hours ago, Krystian Podemski said: Jeżeli wyrzuciłeś Validate.php to nie masz żadnego zabezpieczenia, tworząc modyfikacje w Validate.php prawdopodobnie zrobiłeś jakiś błąd, np. masz spację w pierwszej linii albo jeden pusty znak, to może "rozwalić" sklep Witam, jednak wystąpił błąd i nie dało się złożyć zamówienia po zmianach w pliku Customer.php Co zrobiłem nie tak? Customer.php Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Krystian Podemski Posted April 24, 2019 Share Posted April 24, 2019 4 hours ago, marcin85tbg said: Witam, jednak wystąpił błąd i nie dało się złożyć zamówienia po zmianach w pliku Customer.php Co zrobiłem nie tak? Customer.php Nie jestem w stanie pomóc posiadając takiego screenshota, prawdopodobnie kodowanie znaków pliku Validate.php, a nie same zmiany w Customer.php Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Krystian Podemski Posted April 24, 2019 Share Posted April 24, 2019 Wszyscy, którzy nie radzą sobie z problemem i modyfikacją z artykułu mogą skorzystać z modułu, który ukazał się na rynku, rozwiązuje on problemy i nie wymaga ingerencji w kod. https://x13.pl/moduly-prestashop/zabezpieczenie-rejestracji-klientow-blokada-spamu.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 pCapri Posted April 25, 2019 Author Share Posted April 25, 2019 Z tego co widzę na forum o tym module to też trzeba dłubnąć w kodzie i wielu ma z tym problem Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 grennet Posted April 25, 2019 Share Posted April 25, 2019 (edited) Nic nie potrzeba dłubać, jezeli oczywiście potrzebujesz samo zabezpieczenie formularza rejestracyjnego. Wpisujesz tylko klucze wygenerowane. link do generowania kluczy Edited April 25, 2019 by grennet (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 foit125 Posted April 25, 2019 Share Posted April 25, 2019 Ten moduł eicaptcha.zip będzie działał też na wersji 1.5 ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 foit125 Posted April 25, 2019 Share Posted April 25, 2019 Bardzo dziękuję. dział idealnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 grennet Posted April 25, 2019 Share Posted April 25, 2019 Bardzo proszę : ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Grafii76 Posted May 2, 2019 Share Posted May 2, 2019 @grennet - wielkie dzięki!!! :) Wersja 1.6.1.11 działa bez problemu :) Skoro spam się skończy to co ja będę robił? Chyba trzeba odpocząć na weekend majowy ;) Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 adam11 Posted May 6, 2019 Share Posted May 6, 2019 przed majówką zainstalowałem eicaptcha i 0 botów od tego czasu z minusów to klientów też 0, a jedna osoba, która się odezwała to że przy składaniu zamówienia (gdzie też jest formularz rejestracji) captcha nie działa (na ten moment nie mam info czy captcha za trudna, czy się nie wyświetla u klienta) także tego... Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 grennet Posted May 6, 2019 Share Posted May 6, 2019 33 minutes ago, adam11 said: przed majówką zainstalowałem eicaptcha i 0 botów od tego czasu z minusów to klientów też 0, a jedna osoba, która się odezwała to że przy składaniu zamówienia (gdzie też jest formularz rejestracji) captcha nie działa (na ten moment nie mam info czy captcha za trudna, czy się nie wyświetla u klienta) także tego... Możesz sprawdzić to samodzielnie rejestrując się na sklep. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 foit125 Posted May 6, 2019 Share Posted May 6, 2019 Dokładnie. Wyloguj się i przeprowadź testowo rejestrację i zakup w chromie i FF. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 adam11 Posted May 6, 2019 Share Posted May 6, 2019 38 minutes ago, grennet said: Możesz sprawdzić to samodzielnie rejestrując się na sklep. 35 minutes ago, foit125 said: Dokładnie. Wyloguj się i przeprowadź testowo rejestrację i zakup w chromie i FF. wiem, wiadomo że sprawdzałem po instalacji i po tej wiadomości i u mnie działało, pytanie co widział albo czego nie widział klient u siebie Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 pCapri Posted May 6, 2019 Author Share Posted May 6, 2019 Daj linka to zobaczymy, skoro sam nie jesteś pewny tego co widzisz Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 grennet Posted May 6, 2019 Share Posted May 6, 2019 Dokładnie. Najlepiej w ten sposób sprawdzić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 grennet Posted May 6, 2019 Share Posted May 6, 2019 (edited) U mnie błąd, spróbuj go odinstalować i zainstalować drugi. Ale jak chcesz bez modułu to skorzystaj z tej instrukcji którą napisałem na forum angielskim: Ona działa idealnie i jest napisane jak krowie na granicy. Po całym zabiegu skasuj z foldera cache plik class-index.php I give a short but effective instruction:You open files with your own store, find the folder classes in the root directory of the domain, and find the file named Customer.php, open it and find: 'lastname' => array('type' => self::TYPE_STRING, 'validate' => 'isName', 'required' => true, 'size' => 32), 'firstname' => array('type' => self::TYPE_STRING, 'validate' => 'isName', 'required' => true, 'size' => 32), You only replace isName on isCustomerName and save Then you have to upload it as you do not have the file Validate.php may be what I sent is coded without boom, it has to look like this: <?php class Validate extends ValidateCore { public static function isCustomerName($name) { if (preg_match(Tools::cleanNonUnicodeSupport('/www|http/ui'), $name)) { return false; } return preg_match(Tools::cleanNonUnicodeSupport('/^[^0-9!\[\]<>,;?=+()@#"°{}_$%:\/\\\*\^]*$/u'), $name); } } You upload it to override / classes If you have it, delete it and upload mine, then you clear the cache and delete the class-index.php file from the cache folder and it must work without any module A plik validate.php podsyłam w załaczniku prawidłowy do wstawienia Linkj do forum angielskiego: Validate.php Validate.php Edited May 6, 2019 by grennet (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Grafii76 Posted May 8, 2019 Share Posted May 8, 2019 (edited) On 5/6/2019 at 2:26 PM, grennet said: U mnie błąd, spróbuj go odinstalować i zainstalować drugi. U mnie też nie działa składanie zamówień przez sklep. Gdzie jest ten drugi skrypt do instalacji? Jak nie ma to skorzystam z instrukcji powyżej P.S. Próbowałem wg opisu powyżej, ale mam pytanie... skoro mam plik validate.php i jest w nim ponad 1000 linijek kodu to mam je wywalić i wkleić tylko te 11 linijek co jest w Twoim validate.php? Te 1000 linijek jest na pewno zbędnych? Edited May 8, 2019 by Grafii76 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 grennet Posted May 8, 2019 Share Posted May 8, 2019 (edited) <?php class Validate extends ValidateCore { public static function isCustomerName($name) { if (preg_match(Tools::cleanNonUnicodeSupport('/www|http/ui'), $name)) { return false; } return preg_match(Tools::cleanNonUnicodeSupport('/^[^0-9!\[\]<>,;?=+()@#"°{}_$%:\/\\\*\^]*$/u'), $name); } } Mam tylko to, ale pamiętaj validate jest w dwóch miejscach. Edited May 8, 2019 by grennet (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Grafii76 Posted May 8, 2019 Share Posted May 8, 2019 Znalazłem 2 pliki validate Pierwszy w classes/Validate.php - tu mam pierwszy plik poniżej (ponad 1000 linii) Drugi w tools/swift/classes/swift/validate.php - tu mam ten drugi plik poniżej (ok. 40 linii) Który z nich powinno się zastąpić tym co podałeś? Validate.php Validate.php Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 design4VIP Posted May 9, 2019 Share Posted May 9, 2019 17 hours ago, Grafii76 said: ? Te 1000 linijek jest na pewno zbędnych? Zgadza sie, zbednych, pod warunkiem, ze poprawiony plik wrzucisz w ./override i przeczyscisz cache Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 grennet Posted May 9, 2019 Share Posted May 9, 2019 10 hours ago, Grafii76 said: Znalazłem 2 pliki validate Pierwszy w classes/Validate.php - tu mam pierwszy plik poniżej (ponad 1000 linii) Drugi w tools/swift/classes/swift/validate.php - tu mam ten drugi plik poniżej (ok. 40 linii) Który z nich powinno się zastąpić tym co podałeś? Validate.php Tylko jednym, nie wiem czemu dwa razy sie wstawił. Wykasowac nie mogę bo widnieje tylko jeden. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Grafii76 Posted May 9, 2019 Share Posted May 9, 2019 Zrobiłem modyfikacje w pliku Customer.php w katalogu /root/classes wg instrukcji powyżej Plik validate.php (ten z 11 linijkami tekstu podanego przez @grennet) wrzuciłem do /override/classes Wyczyściłem pamięć cache Usunąłem plik class_index.php Niestety nadal nie działa . Czy mam odinstalować skrypt eicaptcha udostepiony przez @grennet? P.S. Plik validate o którym pisałem mam w innej lokalizacji (tak jak podawałem powyżej). Jego zostawiłem bez zmian (ma ok. 1000 linijek). Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 grennet Posted May 9, 2019 Share Posted May 9, 2019 (edited) Musi działać, wyczyć cache sklepu, zaznacz kompilacje ponownie. CSS itp bez zmian ..... Validate który podesłałem kopiuj cały, nie tylko sam tekst, musi być zachowane kodowanie. Masz gotowy plik. Nie kopkuj samej tresci. Edited May 9, 2019 by grennet (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 adam11 Posted May 9, 2019 Share Posted May 9, 2019 chwilowo (kilka h) brak botów, testowałem po swojej stronie zakładanie konta i ok, mógłby ktoś z was też zobaczyć czy też możecie u mnie założyć konto? https://www.tanietablice.pl jak będzie ok to napisze co zmieniłem Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 grennet Posted May 9, 2019 Share Posted May 9, 2019 (edited) Nie wiem jak u ciebie ale ja normalnie zakładam konto z imieniem www https://clip2net.com/s/41sZKef Edited May 9, 2019 by grennet (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 adam11 Posted May 9, 2019 Share Posted May 9, 2019 takie rzeczy zmieniałem, pytanie które z nich miały wpływ na ten chwilowy brak botów z formularza rejestracji - usunąłem tytuł (pan, pani itp.) - datę urodzenia z poziomu presty - wyłączyłem wysyłania powitalnego maila Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 grennet Posted May 9, 2019 Share Posted May 9, 2019 Może to nowy sposób na boty : ) Może jadą jakimś wyznaczonym torem, brak jednego przycisku ogłupia boty : ) Testuj dalej, moze to akurat najlepsze rozwiazanie : ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Grafii76 Posted May 9, 2019 Share Posted May 9, 2019 (edited) Sprawdziłem wszystko jeszcze raz wg instrukcji powyżej. Plik Validate.php wrzuciłem w oryginalne pobrany powyżej. Wykasowałem cache z poziomu menu sklepu, wykasowałem plik class-index.php. Wymusiłem ponowną kompilację... Przy składaniu zamówienia nadal wyskakuje: "incorrect response to CAPTCHA challenge. Please try again." Poddaje się, poszukam innego rozwiązania. Mimo wszystko dzięki za pomoc. Mam włączony tryb: Zakupy na jednej stronie - może to jest problemem? Edited May 9, 2019 by Grafii76 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 adam11 Posted May 10, 2019 Share Posted May 10, 2019 powiem tak, mija kilkadziesiąt godzin bez botów, w tym czasie normalni klienci założyli konta i złożyli zamówienia, wcześniej włączyłem przy rejestracji podawanie adresu do wysyłki i boty sobie z tym radziły, więc z powrotem wróciłem do podstawowej rejestracji, mail powitalny wyłączyłem dosyć spontanicznie, bo chciałem mieć chwilowy spokój w czasie rozwiązywania tego problemu, a bot zakładał chyba na fałszywe maile i miałem pocztę zaśmiecona zwrotkami z brakiem możliwości dostarczenia maila 10 hours ago, Grafii76 said: Sprawdziłem wszystko jeszcze raz wg instrukcji powyżej. Plik Validate.php wrzuciłem w oryginalne pobrany powyżej. Wykasowałem cache z poziomu menu sklepu, wykasowałem plik class-index.php. Wymusiłem ponowną kompilację... Przy składaniu zamówienia nadal wyskakuje: "incorrect response to CAPTCHA challenge. Please try again." Poddaje się, poszukam innego rozwiązania. Mimo wszystko dzięki za pomoc. Mam włączony tryb: Zakupy na jednej stronie - może to jest problemem? weź spróbuj wyłączyć mail powitalny Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Grafii76 Posted May 10, 2019 Share Posted May 10, 2019 (edited) 2 hours ago, adam11 said: weź spróbuj wyłączyć mail powitalny Jaki mail powitalny? Nie wiem o czym mówisz Masz zakupy na jednej stronie czy w 5 krokach? Moja strona gdzie jest problem: https://zamek-szyfrowy.pl/ Nie da się zrobić zakupu bez rejestracji (złożyć zamówienia) Edited May 10, 2019 by Grafii76 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 adam11 Posted May 10, 2019 Share Posted May 10, 2019 mail powitalny, czyli mail wysyłany po rejestracji na maila, z loginem i ustawionym hasłem, w prescie 1.6 preferencje -> klienci -> mail po rejestracji Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Grafii76 Posted May 10, 2019 Share Posted May 10, 2019 Wyłączyłem mail po rejestracji, wyczyściłem cache ale nadal nie działa. Problem jest z zakupami bez rejestracji, nie da się zautoryzować CAPTCHA. Zakup w 1 kroku, może to jest problem. Czy ktoś kto używa zakupu w 1 kroku (nie w5) i działa CAPTCHA przy zakupie bez rejestracji? Przykład jak tutaj: zamek-szyfrowy.pl Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 interdesignpl Posted May 10, 2019 Share Posted May 10, 2019 Miałem podobny problem i zamiast bawić się z recapatha w lokalizacji zablokowałem Rosję i Ukrainę pomogło Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Grafii76 Posted May 13, 2019 Share Posted May 13, 2019 On 5/10/2019 at 6:36 PM, atomek said: Spróbuj w pliku /themes/theme1074/js/order-opc.js po lini 178 params += 'is_new_customer='+encodeURIComponent($('#is_new_customer').val())+'&'; dodać params += 'g-recaptcha-response='+encodeURIComponent($('#g-recaptcha-response').val())+'&'; odśwież stronę, przetestuj, robiłem to na szybko i nie jest to do końca rozwiązanie problemu dla tego modułu @atomek na szybko teraz dodałem i sprawdziłem robiąc sam zakup bez rejestracji.... na razie działa, dzięki :) Potestuję dalej i dam znać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 adam11 Posted May 13, 2019 Share Posted May 13, 2019 włączyłem testowo na chwile wysyłkę maila po rejestracji i nagle znowu 3 boty w ciągu 2h, dziwna sprawa Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Krystian Podemski Posted May 16, 2019 Share Posted May 16, 2019 Nie za bardzo rozumiem jak wyłączenie maila po rejestracji miało pomóc w walce z botami? Nadal aktualny jest artykuł: https://www.podemski.info/blog/boty-rejestrujace-konta-klientow-w-prestashop-jak-sie-obronic/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Daresh Posted December 9, 2019 Share Posted December 9, 2019 Jeżeli chcecie skasować te setki lub tysiące kont, które pozakładały boty, to dodałem właśnie do modułu Tidy funkcje pozwalające na skasowanie wszystkich starych klientów lub gości bez adresów, czyli takich kont, które nigdy nie zostały użyte do złożenia jakiegokolwiek zamówienia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
pCapri
Presta 1.6
Nie potrafię zrobić skutecznego hooka dla formularza rejestracji i od kilku dni wali mi przez niego spam. Formularz kontaktowy mam aktualnie zabezpieczony przez moduł reCaptcha X13, ale na rejestracji nijak nie idzie mi go podczepić
Ktoś robił zabezpieczenie tego formularza?
73 answers to this question
Recommended Posts