world4players Posted March 30, 2019 Share Posted March 30, 2019 Witajcie, kilka razy źle zaimportowałem produkty do sklepu z hurtowni i musiałem kasować je. Teraz mam ID które idą od 30000 w górę. Czy da się jakoś wyczyścić ID by zaczynało się znów od 1? Presta: 1.7.5.1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted March 30, 2019 Share Posted March 30, 2019 Zmiana wartości auto_increment w bazie danych dla tabeli produktów, z tym że jak już były zamówienia to może sie spore zamieszanie zrobić. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 world4players Posted March 30, 2019 Author Share Posted March 30, 2019 4 minuty temu, endriu107 napisał: Zmiana wartości auto_increment w bazie danych dla tabeli produktów, z tym że jak już były zamówienia to może sie spore zamieszanie zrobić. Byly zamowienia, ale produktu ktorego nie usuwam i chce by zostal na takim ID jakim jest. Ogolnie mam kilka pierwszych produktow ktore maja poczatkowe ID i ich nie usuwam Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 world4players Posted April 1, 2019 Author Share Posted April 1, 2019 Dnia 30.03.2019 o 11:29 PM, endriu107 napisał: Zmiana wartości auto_increment w bazie danych dla tabeli produktów, z tym że jak już były zamówienia to może sie spore zamieszanie zrobić. Czyli jak miałem zamówienia ale produktu który istnieje to może mi coś namieszać? Czy jego nie ruszy i będzie dobrze? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted April 1, 2019 Share Posted April 1, 2019 Historia zamówieni opiera sie na ID produktów, jak zostaną zresetowane wszystkie ID to klientom pojawią się w historii inne produkty. Jeśli np. masz w ofercie produkty wirtualne to klient będzie mógł mieć prawo żądać taki produkt, nie udowodnisz mu że kupił inny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 world4players Posted April 1, 2019 Author Share Posted April 1, 2019 1 minutę temu, endriu107 napisał: Historia zamówieni opiera sie na ID produktów, jak zostaną zresetowane wszystkie ID to klientom pojawią się w historii inne produkty. Jeśli np. masz w ofercie produkty wirtualne to klient będzie mógł mieć prawo żądać taki produkt, nie udowodnisz mu że kupił inny. To jeszcze dla pewności, czyli aktualnym produktom które istnieją również mieni się ID tak? ewentualnie można zamienić ID jednego produktu z innym po tej operacji? Aktualnie tylko jeden produkt się sprzedaje więc większego problemu by nie było Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted April 1, 2019 Share Posted April 1, 2019 Nie zmieni się ID istniejących produktów chyba że program którym je aktualizujesz wrzuca je na nowo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 world4players Posted April 1, 2019 Author Share Posted April 1, 2019 1 minutę temu, endriu107 napisał: Nie zmieni się ID istniejących produktów chyba że program którym je aktualizujesz wrzuca je na nowo. po prostu mogę je wywalić i wrzucić na nowo. Produkt który się sprzedał był aklurat ręcznie wystawiany i jego nie ruszam nie kasuje i nie zmieniam. Czyli nic mi się z nim nie popsuje. Dobra to zaraz zobaczę bazę danych Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 world4players Posted April 1, 2019 Author Share Posted April 1, 2019 Dnia 30.03.2019 o 11:29 PM, endriu107 napisał: Zmiana wartości auto_increment w bazie danych dla tabeli produktów, z tym że jak już były zamówienia to może sie spore zamieszanie zrobić. dobra jestem w produktach ale jak i gdzie mam to edytować? Widzę te produkty i ich ID ale co dalej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted April 1, 2019 Share Posted April 1, 2019 Sugeruje poczytać trochę na temat sql, narobisz sobie tylko problemu jak będziesz nie umiejętnie grzebać w bazie danych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 world4players Posted April 1, 2019 Author Share Posted April 1, 2019 7 minut temu, endriu107 napisał: Sugeruje poczytać trochę na temat sql, narobisz sobie tylko problemu jak będziesz nie umiejętnie grzebać w bazie danych. zrobiłem eksport bazy na wszelki wypadek. Czy to będzie to co mi potrzeba: https://itsliwa.wordpress.com/2012/03/03/resetowanie-kolumny-identity-w-sql-server/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 world4players Posted April 1, 2019 Author Share Posted April 1, 2019 (edited) Czy: ALTER TABLE tbl_name AUTO_INCREMENT = xxx Gdzie w xxx jak rozumiem wstawiam liczbę? Czyli np. od 11? bo na 4, 6, 9, 10 mam produkty Edited April 1, 2019 by world4players (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted April 1, 2019 Share Posted April 1, 2019 Tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 world4players Posted April 2, 2019 Author Share Posted April 2, 2019 18 godzin temu, endriu107 napisał: Tak. dzięki, działa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
world4players
Witajcie, kilka razy źle zaimportowałem produkty do sklepu z hurtowni i musiałem kasować je. Teraz mam ID które idą od 30000 w górę. Czy da się jakoś wyczyścić ID by zaczynało się znów od 1? Presta: 1.7.5.1
13 answers to this question
Recommended Posts