Snake899 Posted March 25, 2019 Share Posted March 25, 2019 Witam Posiadamy sklep presta 1.7.5 na którym główną walutą jest PLN produktów mamy ok. 1000. Posiadamy importer z csv, xls. Mamy katalog produktów w którym jest ok. 1500 produktów z cenami w euro chcemy je zaimportować do presty i przeliczyć cenę z euro na pln po kursie walut razem z atrybutami które też mają wpływ na cenę. Jak to wykonać najlepiej? możemy ustawić główną walutę w euro przepisać cenę aktualnych produktów które są na sklepie do euro i przeliczać po kursie euro wszystko ale zależy nam by klient na stronie widział cenę w PLN Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArtTechnology Posted March 26, 2019 Share Posted March 26, 2019 Witam, Zobacz ten moduł: https://prestashow.pl/pl/moduly-prestashop/5-inteligentny-menadzer-importu-csv-i-xml-prestashop.html Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Snake899 Posted March 26, 2019 Author Share Posted March 26, 2019 Wykonałem to w ten sposób nie wiem czy dobrze i przejdzie to ale ustawiłem główną walutę euro na sklepie a do języka jest PLN w szablonie wyłączona zmiana waluty i w panelu admina ceny mam w euro na sklepie w PLN i przy zaciągnięciu produktów w euro cena jest przeliczana do PLN według kursu a z chwilą gdy dodaje się produkt mając cenę w pln to cenę wpisuje się w specyficzne ceny dla prostego produktu i do atrybutów Link to comment Share on other sites More sharing options...
Snake899 Posted April 12, 2019 Author Share Posted April 12, 2019 Gdyby w przyszłości miał ktoś podobny problem Tak jak pisałem powyżej domyślną walutę na sklepie ustawiłem euro , druga waluta PLN jest przeliczana do kursu w moim przypadku kursu który udostępnia presta bo jest ok można kombinować z modułami i brać z NBP na sklepie nie ma selektora od walut i wymusiłem w pliku classes/Tools.php wyświetlanie waluty na sklepie 576 $currency = Currency::getCurrencyInstance(3); 580 $currency = Currency::getCurrencyInstance((int)('3')); 3 to w moim przypadku id waluty PLN, do systemu płatności sklep wysyła odpowiednią cenę Ceny w euro można w panelu admina dodawać zwyczajnie, ceny w PLN w zakładce wycena -> dodaj specjalną cenę jedyny minus to koszty wysyłki trzeba podać w euro i są zmienne według kursu a nie stałe Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts