On 2/24/2019 at 5:36 PM, Belus99 said:Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z kylos?
Mam kilka serwerów VPS w Kylos.pl, przez 4 lata mogę ich z czystym sumieniem ich polecić. Są drobne niedociągnięcia jak np. bug w SolusVM, ciągnie się od lutego 2017. Przy utworzeniu z automatu VPS'a zajętość partycji /dev/vda1 na samym starcie 97%, ale pomaga komenda resize2fs /dev/vda1 i wszystko gra. Uptime na wysokim poziomie, niskie pingi, czytelny panel klienta.
Webh.pl - tutaj niestety otrzymałem na start zaspamowane adresy IP, po odpaleniu serwera www adresy skanowane przez dziwne boty. Serwer DNS to dodatkowe 25 zł / rok, w Kylos.pl mamy w standardzie dla każdego VPS'a. Panel administracyjny mały czytelny, czcionka 11px. Pewne elementy jak edycja domen w DNS manager nie działają poprawnie, klikamy Edytuj nic się nie dzieje, trzeba odświeżać stronę.
Ostatnio przekonałem się do Hetzner.de. Po pierwsze lepsza infrastruktura i sieć połączeń w porównaniu do krajowych, Google PageSpeed po przeniesieniu sklepu + 8 punktów (porównuje serwer VPS 2x vCPU 8GB RAM do 4x vCPU 16GB RAM w Polsce - oba na Debianie+nginx+mariadb+php 7.2). Świetna sprawą jest możliwość tworzenia obrazów systemu (tzw. snapshots), koszt €0.01/GB/miesiąc. Jeśli mamy wzorcowy, w pełni skonfigurowany system z www+php+mysql+mail to później jednym kliknięciem przenosimy go na nowy VPS. Panel administracyjny bardzo czytelny, widać, że jest tworzony od podstaw, nie korzysta z darmowych silników. Pod koniec miesiąca przenoszę tam sklep z 10 letnią historią z IQ.pl, gdzie niestety zdarzały się restarty w ciągu dnia. IQ.pl nie polecam, wysokie ceny, ping do nich 79-82 ms (webh. 32-35ms, hetzner 52-54ms).