Zastanawia mnie jak najlepiej rozwiązać problem z produktami dostępnymi w kilku kolorach. Założenie mam takie, aby produkty, które są dostępne w kilku kolorach wyświetlały się na liście produktów na zasadzie każdy kolor to oddzielny produkt, a po wejściu w niego przenosiło do produktu rodzica i zaznaczało wybrany kolor. Do głowy przychodzą mi dwa sposoby na rozwiązanie tego problemu:
1) Powiązanie wariantów kolorystycznych produktu jako akcesoria
Minusy tego rozwiązania:
Każdy kolor jest oddzielnym produktem i zachodzi konieczność edycji kodu umożliwiająca ustawienia canonicala na "rodzica".
W przypadku produktów do których występują akcesoria konieczne jest dodanie nowego modułu pełniącego rolę akcesoriów.
Konieczność kopiowania opisu do każdego koloru
Przerobienie systemu opinii aby dodawane były do produktu rodzica zamiast koloru
2) Standardowe dodanie atrybutu kolor do produktu
Minusy tego rozwiązania:
Konieczność przerobienia wyświetlania listy produktów aby wyświetlała każdy kolor jako oddzielny produkt
Przerobienie kodu aby zamiast atrybutu koloru na stronie produktu wyświetlał się obraz produktu oznaczony jako dany kolor
Chciałbym się dowiedzieć jak najlepiej rozwiązać taką sytuację. W sklepach dużych firm np Zalando produkty występujące w kilku kolorach są dodawane chyba jako oddzielne produkty (po wybraniu koloru następuje przeładowanie strony na nowy adres) i łączone ze sobą. Zastanawia mnie tylko jak taka sytuacja ma się do SEO i powielania treści.
Question
adis92
Witam,
Zastanawia mnie jak najlepiej rozwiązać problem z produktami dostępnymi w kilku kolorach. Założenie mam takie, aby produkty, które są dostępne w kilku kolorach wyświetlały się na liście produktów na zasadzie każdy kolor to oddzielny produkt, a po wejściu w niego przenosiło do produktu rodzica i zaznaczało wybrany kolor. Do głowy przychodzą mi dwa sposoby na rozwiązanie tego problemu:
1) Powiązanie wariantów kolorystycznych produktu jako akcesoria
Minusy tego rozwiązania:
2) Standardowe dodanie atrybutu kolor do produktu
Minusy tego rozwiązania:
Chciałbym się dowiedzieć jak najlepiej rozwiązać taką sytuację. W sklepach dużych firm np Zalando produkty występujące w kilku kolorach są dodawane chyba jako oddzielne produkty (po wybraniu koloru następuje przeładowanie strony na nowy adres) i łączone ze sobą. Zastanawia mnie tylko jak taka sytuacja ma się do SEO i powielania treści.
1 answer to this question
Recommended Posts