maciekmaster Posted January 24, 2019 Share Posted January 24, 2019 (edited) Witam. Zauważyłem pewien problem w PS 1.7.4.4 http://domenanatesty.pl Wyszukiwarka na górze działa, ale nie wyszukuje niektórych produktów. Indeks jest przebudowany, widzi wszystkie produkty, ale wpisując tam np. koperta b4 pokazuje wszystkie koperty, a nie konkretnie tylko b4. W ogóle wyszukiwarka wyświetla po chwili sugestie, ale one też są błędne. Wpisując słowo "koperta" wyświetla Koperty C6 Jak można to naprawić? Dlaczego tak to działa? Edited January 24, 2019 by maciekmaster (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted January 24, 2019 Share Posted January 24, 2019 b4 to zapewne za krótka fraza i jest ignorowana Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciekmaster Posted January 24, 2019 Author Share Posted January 24, 2019 Rozumiem, że system ignoruje to i bierze tylko słowo Koperta. Ale dlaczego wpisując koperta b4 hk, system pokazuje wszystko, chociaż nie wszystko pasuje do frazy http://domenanatesty.pl/szukaj?controller=search&s=koperta+b4+hk Czy to wina tego, że kategorie i produkty mają zawsze w nazwie Koperta? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted January 24, 2019 Share Posted January 24, 2019 Tak, to wynika z konfiguracji wag wyszukiwarki. Druga sprawa to wyszukiwarka presty działa domyślnie na zasadzie LUB, czyli na słowo "Koperta karton" znajdzie wszystkie koperty i wszystkie kartony, a nie wszystkie koperty kartonowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciekmaster Posted January 24, 2019 Author Share Posted January 24, 2019 Czyli jak teraz mogę to rozwiązać? Bo Klient wpisze koperta B4 i nie znajdzie tych konkretnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted January 24, 2019 Share Posted January 24, 2019 Na początek spróbowałbym ustawić minimalną długość wyszukiwanego słowa na 2 litery, bo pewnie są ustawione 3. Wtedy koperta b4 powinna zostać znaleziona jako pierwsza. Żeby zawęzić wyniki wyszukiwania to pewnie potrzebna by była modyfikacja kodu, robiłem takie rzeczy dla presty 1.6, myślę, że dla 1.7.4 też powinno to być możliwe do zrobienia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maciekmaster Posted January 24, 2019 Author Share Posted January 24, 2019 Zmiana długości frazy na 2 znaki pomogła chyba w odpowiednim stopniu. Dziękuję 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted January 24, 2019 Share Posted January 24, 2019 Dopóki ktoś nie wpisze "koperta b4 z oknem" i zacznie przeszukiwać 19 stron wyników, bo może ona gdzieś tam jest Link to comment Share on other sites More sharing options...
turbo_rabbit Posted January 27, 2019 Share Posted January 27, 2019 Dnia 24.01.2019 o 3:39 PM, maciekmaster napisał: Czyli jak teraz mogę to rozwiązać? Bo Klient wpisze koperta B4 i nie znajdzie tych konkretnie. Jak napisał Daresh i to co zrobiłeś zmiana długości na dwa znaki jest rozwiązaniem ale przy wiekszej ilosci produktów bedziesz miał problem czekacie zapewne tagowanie i walka z wagami wyszukiwań. Ja bym ci polecał przyjrzeć sie niestandardowej wyszukiwarce Joliisearch tam nei ma problemu z standardowym "lub" pomiędzy znakami i wyszukiwanie jest bardziej efektywne - oczywiscie korzysta z indexu presty. Ja zmieniłem na jolii bo w standardzie była masakra. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts