Cześć,
Chciałem pilnie skonsultować kilka zagadnień dotyczących budowy adresów URL pod Prestą 1.7.
Tworzę sklep, w którym każdy produkt występuje z wieloma atrybutami. Zastanawia mnie:
1. Czy to normalne, że adresy URL prowadzące do stron produktów z atrybutami są takie dłuuuugie? To nieciekawie wygląda.
2. Czy produkty, które występują w sklepie w różnych wariantach (z różnymi atrybutami) nie powinny pojawiać się w sklepie (w kategoriach, subkategoriach oraz na stronie głównej) w wersji podstawowej (tj. bez wariantów z krótkim adresem URL)? Czy to nie powinno być tak, że dopiero na karcie produktu należy wybierać konkretne atrybuty? W obecnej sytuacji np. na stronie głównej, czy subkategorii pokazuje mi się ten sam produkt wiele razy w różnych wariantach (z różnymi atrybutami). Zatem wiele produktów prowadzi do tej samej treści, bo strona produktowa ma te same opisy, zdjęcia itp.
3. Nie wiem, czy nie podjąłem złej decyzji, co do budowy atrybutów, bo dla większości z nich wybrałem schemat na zasadzie "nazwa atrybutu" i dwa warianty "tak" i "nie". Zatem w obecnej sytuacji w adresie URL atrybuty wyglądają np. tak: (...)/nazwa_atrybutu-nie(...) , (...)/nazwa_atrybutu-tak(...) itp.
4. Czy zostawiacie "w spokoju" podstawową konfigurację budowy URL-i? Czy może coś zmieniacie?.
Martwią mnie trochę powyższe zagadnienia, bo to pierwszy sklep, który stawiam dla produktów z atrybutami. Przede wszystkim zastanawiam się, czy to jest dobre dla SEO?
Będę wdzięczny za szybką odpowiedź, bo chcę już wszystko kopiować na serwer i zaczynać, a te kwestie mnie stopują.
Pozdrawiam.
Edit History
Cześć,
Chciałem pilnie skonsultować 2 zagadnienia dotyczące budowy adresów URL.
1. Tworzę sklep, w którym każdy produkt występuje z wieloma atrybutami. Zastanawia mnie:
a) czy to normalne w Prestashop, że te adresy URL są takie dłuuuugie? To średnio wygląda i podejrzewam, że też nie jest zbyt dobre dla SEO.
b) czy produkty, które występują w sklepie w różnych wariantach (z różnymi atrybutami) nie powinny pojawiać się w sklepie / w kategoriach / w subkategoriach / na stronie głównej w wersji podstawowej (bez wariantów z krótkim adresem URL)? Wydaje mi się, że dopiero na karcie produktu powinno się wybierać konkretne atrybuty. W obecnej sytuacji np. na stronie głównej, czy subkategorii pokazuje mi się ten sam produkt wiele razy w różnych wariantach. Czy to normalne, czy może coś źle skonfigurowałem?
c) nie wiem, czy nie podjąłem złej decyzji, co do budowy atrybutów, bo dla większości z nich wybrałem schemat na zasadzie "nazwa atrybutu" i dwa warianty "tak" i "nie". W obecnej sytuacji w adresie URL atrybuty wyglądają np. tak: (...)/nazwa_atrybutu-nie(...) . Tutaj zastanawiam się znowu nad aspektu SEO.
d) czy zostawiacie "w spokoju" podstawową konfigurację budowy URL-i? Czy może coś zmieniacie? Boję się zjawiska kanibalizacji słów kluczowych.
2. Mam też problem z kategorią główną - tą, która jest najwyżej. Nadałem jej nazwę "główna" i teraz "glowna" występuje wszędzie w adresach URL produktów. Z czego to wynika? W konfiguracji adresu URL mam wybrane "category", ale przecież te produkty nie znajdują się w najwyższej kategorii, lecz w subkategoriach, więc w adresie powinna pojawić się zmienna najniższej subkategorii, w której produkt się znajduje, prawda?
Będę wdzięczny za szybką odpowiedź, bo chcę już wszystko kopiować na serwer i zaczynać, a te kwestie mnie stopują.
Pozdrawiam.