antylopa Posted November 17, 2018 Share Posted November 17, 2018 W podstawowym szablonie PrestaShop 1.7.4.4 podczas opisywania towaru w zakładce PODSUMOWANIE, czyli tej co wyświetla się po prawej stronie zdjęcia, mam problem z odstępami pomiędzy wyrazami. Chcę uzyskać efekt równej pionowej linii opisu w każdej z linijek . Zobrazuję na przykładzie o co mi chodzi: Producent xxx Model xxx Wielkość xxx Kolor xxx Tak być powinno niestety xxx pomimo zapisywania w kodzie źródłowym nie "trzymają" zadanego odstępu i następuje przesunięcie tekstu. . Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek_web Posted November 20, 2018 Share Posted November 20, 2018 Opisujesz to w treści czy masz jakąś tabelkę? Trzeba sformatować zapewne daną sekcję w stylach css. Link to comment Share on other sites More sharing options...
antylopa Posted January 4, 2019 Author Share Posted January 4, 2019 Przepraszam, że się nie odzywałem ale koniec roku i remanent z tym związany... Tak wygląda mój przykładowy skrócony opis produktu: <p class="opis">producent <span>KARINO</span></p> <p class="opis">model <span> 2758/005-P rudy</span></p> <p class="opis">cholewka <span>skóra, środek wykończony skórą </span></p> <p class="opis">wkładka <span>skóra</span></p> <p class="opis">wysokość obcasa <span> 6 cm</span></p> <p class="opis">wielkość <span> typowa</span></p> <p></p> Link to comment Share on other sites More sharing options...
atomek Posted January 5, 2019 Share Posted January 5, 2019 np tak: .opis{ display: flex; justify-content: space-between; } Link to comment Share on other sites More sharing options...
antylopa Posted January 5, 2019 Author Share Posted January 5, 2019 Dzięki za podpowiedź Proszę Cię napisz mi dwie linijki tekstu posługując się podanym przeze mnie przykładzie opisu, bo moja wiedza w tym zakresie niestety kuleje... Link to comment Share on other sites More sharing options...
atomek Posted January 5, 2019 Share Posted January 5, 2019 dodaj to do pliku custom.css Link to comment Share on other sites More sharing options...
antylopa Posted January 5, 2019 Author Share Posted January 5, 2019 Dodałem, niestety nic to nie zmieniło W załączniku 1 przesyłam zrzut ekranu przedstawiający wprowadzony tekst oraz tak jak on wygląda w kodzie źródłowym. W drugim załączniku to co widać w sklepie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
atomek Posted January 5, 2019 Share Posted January 5, 2019 spróbuj wyczyścić cache Link to comment Share on other sites More sharing options...
antylopa Posted January 5, 2019 Author Share Posted January 5, 2019 (edited) Cache wyczyszczony, niestety nic to nie dało. Poprawnie wpisany opis trzymający równą pionową linię po prawej stronie, w kodzie źródłowym się "rozjeżdża" i tak właśnie wyświetlany jest na sklepie. Żeby nie było niejasności, podany kod wpisałem do pliku /themes/classic/assets/css/custom.css Edited January 5, 2019 by antylopa (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
atomek Posted January 5, 2019 Share Posted January 5, 2019 opis się nie rozjeżdża, etykiety są wyrównane do lewej, a sam opis do prawej, jak ma być inaczej to spróbuj w ten sposób: w opisie produktu umieść kod tak jak w przykładzie <p class="opis"><span class="etykieta">producent marka</span><span>KARINO</span></p> w plik custom.css dodaj .opis{ display: flex; } .opis .etykieta { width: 200px; } jak 200px za mało lub za dużo to zmień wartość na inną Link to comment Share on other sites More sharing options...
antylopa Posted January 5, 2019 Author Share Posted January 5, 2019 Niestety efekt byle jaki. Lewa strona pozostaje tak jak potrzeba, prawa zaś wyrównuje do prawej strony, co powoduje, że odstępy są zbyt duże. Obawiam się, że temat jest nie do przeskoczenia z uwagi, że poprzez sklep wystawiam aukcje na Allegro. Gdyby chodziło o sam sklep skorzystałbym z tabeli i byłoby po sprawie. Tutaj dochodzi to co może przejść na Allegro, stąd problem. Niemniej jednak zauważyłem, że po wpisaniu tekstu i jego podglądu kodu źródłowego, dosyć szybko mogę ręcznie skorygować ostateczny wygląd widząc w kodzie źródłowym jak będzie wyświetlany w sklepie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
antylopa Posted January 6, 2019 Author Share Posted January 6, 2019 Po namyśle doszedłem do wniosku, że można by ustawić stałą ilość spacji w każdej linijce. Skoro odstęp pomiędzy słowem "producent" a kolejnym ma wynosić np. 16 spacji, to w drugiej linijce po słowie "model" powinno być 20 spacji (słowo krótsze o 4 litery od słowa "producent"). Link to comment Share on other sites More sharing options...
atomek Posted January 6, 2019 Share Posted January 6, 2019 Dodawanie spacji to jest jakieś rozwiązanie, tylko trochę bez sensu. Odpowiedz sobie na pytanie ile spacji potrzeba na literkę np "w", a ile na literkę "i". Nie używasz w sklepie czcionki monotypicznej. Masz dużo czasu i lubisz liczyć spacje to możesz w ten sposób to zrobić. Możesz osiągnąć "równy" efekt po stronie sklepu np. w ten sposób: 1. usuń zbędne znaki odstępu z opisu. To jest fragment kodu z twojej strony: <p class="opis">inne <span> wyjątkowo lekkie i wygodne</span></p> doprowadź go postaci: <p class="opis">inne<span>wyjątkowo lekkie i wygodne</span></p> lub jak w poprzednim przykładzie do postaci - da to większe możliwości formatowania: <p class="opis"><span class="etykieta">inne</span><span>wyjątkowo lekkie i wygodne</span></p> 2. dodaj do css kod formatujący np: z poprzedniego przykładu, lub: .opis{ display: flex; justify-content: space-between; } .opis span { width: 300px; } W szablonach allegro była i chyba dalej jest możliwość korzystania z własnych styli css Link to comment Share on other sites More sharing options...
antylopa Posted January 6, 2019 Author Share Posted January 6, 2019 próbowałem różnych kombinacji, efekt przedstawiam chronologicznie pierwsza kombinacja to schowek01, schowek02, schowek03 druga kombinacja to schowek04, schowek05, schowek06 za każdym razem jedną kolumnę mam formatowaną do lewej, drugą zaś do prawej strony, a nie o to mi chodzi specjalnie zostawiłem trzy ostatnie linijki kodu źródłowego, których nie zmieniałem, po to, by pokazać, że o taki efekt końcowy mi chodzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
atomek Posted January 6, 2019 Share Posted January 6, 2019 Jest coś takiego jak cache, po każdej zmianie w css wyczyść, albo wyłącz optymalizacje. Dopiero po tym zobaczysz zmiany Link to comment Share on other sites More sharing options...
antylopa Posted January 6, 2019 Author Share Posted January 6, 2019 coś z tego będzie na chwilę obecną wygląda to tak jak na screenie dobrze byłoby, żeby zmniejszył się odstęp pomiędzy kolumnami, próbowałem zmieniać wartość width, ale nie osiągnąłem pożądanego efektu Link to comment Share on other sites More sharing options...
design4VIP Posted January 6, 2019 Share Posted January 6, 2019 Tak czytajac wszystkie rozwiazania... ok, fajne, ppwinno zadzialac itp. Wszystko niby fajnie, ale czy ktos pomyslal i sprawdzil jak to bedzie wygladalo w responsive? Czyli np. Na tel? Ja bym raczej posilil sie tutaj kolumnami bootstrampa. Szybko, prosto i przede wszystkim responsywnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
antylopa Posted January 6, 2019 Author Share Posted January 6, 2019 Sposób dobry, w responsive wygląda tak jak trzeba, problem w tym, że nie przechodzi to tak jak powinno przez mój program do synchronizacji z Allegro. Wystawiając ze sklepu na Allegro mam w każdej z linijek zlewający się ze sobą tekst. Na chwilę obecną zadowolony jestem, że dosyć szybko mogę ręcznie poprawić opis korzystając z podglądu w kodzie źródłowym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
stone62 Posted February 1, 2019 Share Posted February 1, 2019 nie wiem co zrobić z "?" Link to comment Share on other sites More sharing options...
stone62 Posted February 1, 2019 Share Posted February 1, 2019 występuje również w tekście opisu produktu Link to comment Share on other sites More sharing options...
design4VIP Posted February 1, 2019 Share Posted February 1, 2019 (edited) zmien czcionke albo znak "-" (myslnik) bo brakuje znaku w zadanej czcionce Edited February 1, 2019 by design4VIP (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
stone62 Posted February 1, 2019 Share Posted February 1, 2019 gdzie tego szukać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
design4VIP Posted February 2, 2019 Share Posted February 2, 2019 13 hours ago, stone62 said: gdzie tego szukać? a gdzie masz te znaki zapytania? Link to comment Share on other sites More sharing options...
stone62 Posted February 2, 2019 Share Posted February 2, 2019 np.: https://www.dread-shop.pl/pl/dredloki-szydelkowane/241-syntetyki-frosty-brown.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
design4VIP Posted February 3, 2019 Share Posted February 3, 2019 14 hours ago, stone62 said: np.: https://www.dread-shop.pl/pl/dredloki-szydelkowane/241-syntetyki-frosty-brown.html pytasz czy sobie odpowiadasz? jak pisalem wczesniej zmien w tekstach, tam gdzie wystepuje znak zapytania na myslnik. zakladam, ze teksty byly kopiowane z jakis innych zrodel i to jest blad kodowania tekstow. jezlei po stronie panelu w tych tekstach nie wystepuja znaki zapytania tylko myslniki to musisz je albo przepisac, albo zmienic czcionke, bo w tej ten znak nie wystepuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts