luna22 Posted November 9, 2018 Share Posted November 9, 2018 Witam. Niepotrzebnie grzebałem w ustwieniach Preferencje-->SEO-->URL sklepu. Zmieniłem tam domenę i niestety adres bazowy przez co wysypał mi się sklep. Na szczęście dopiero zaczynam i sklep jest b.mały ale nie chciałbym od nowa się bawić z konfiguracją. Czy w którymś pliku można znaleźć opcję zmiany tego adresu bazowego oraz url ? Jak tak to byłbym wdzięczny za podanie nazwy Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted November 9, 2018 Share Posted November 9, 2018 W bazie danych tabela PREFIX_shop_url. Link to comment Share on other sites More sharing options...
luna22 Posted November 9, 2018 Author Share Posted November 9, 2018 (edited) 54 minutes ago, endriu107 said: W bazie danych tabela PREFIX_shop_url. Zmieniłem na te dane, które były domyślnie. Sklep działa ok ale nie mam możliwości wejścia do panelu presty. Wciąż wywala błąd 500 po zalogowaniu. Pomaga zmiana ('_PS_MODE_DEV_', false) na true w pliku defines.inc.php ale chyba nie da się siedzieć ciągle na trybie developerskim ? Edited November 9, 2018 by luna22 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted November 9, 2018 Share Posted November 9, 2018 Wyłącz i włącz przyjazne url w sklepie i wyczyść cache na początek jak nie pomoże to zobacz do logów serwera co to za błąd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
luna22 Posted November 9, 2018 Author Share Posted November 9, 2018 (edited) Niestety nie pomogło. Zainstaluję Preste od nowa i nadrobię te kilka godzin konfiguracji niestety. Na przyszłośc trzeba być bardziej ostrożniejszym w tym oprogramowaniu :I Edited November 9, 2018 by luna22 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted November 9, 2018 Share Posted November 9, 2018 Usuwałeś cache? Co masz w logach serwera? Link to comment Share on other sites More sharing options...
luna22 Posted November 10, 2018 Author Share Posted November 10, 2018 Tak, cache usunąłem i nie podziałało, logów nie sprawdziłem. Swoją drogą jak bezpiecznie zmienić adres URL sklepu na home.pl ? Mam domenę ale jest przekierowana do podkatalogu innej domeny w serwerze. Domena działa lecz adres url sklepu to starsza_domena.pl/podkatalog. Jak zmieniam w panelu administracyjnym prestashop SEO to adres się zmienia na dobra_domena.pl/podkatalog ale css strony się rozsypuje. Coś z plikiem .htaccess? Link to comment Share on other sites More sharing options...
() Maciej () Posted November 11, 2018 Share Posted November 11, 2018 Stawiając sklep presty na home jesteś masochistą i prosisz się o dodatkowe problemy niestety. Zmian dokonujesz mam nadzieję, przy wyłączonej pamięci podręcznej i całym cache. Presta powinna być skonfigurowana pod konkretną domenę i wg niej rozpisane podfoldery. Link to comment Share on other sites More sharing options...
luna22 Posted November 12, 2018 Author Share Posted November 12, 2018 13 hours ago, () Maciej () said: Stawiając sklep presty na home jesteś masochistą i prosisz się o dodatkowe problemy niestety. Zmian dokonujesz mam nadzieję, przy wyłączonej pamięci podręcznej i całym cache. Presta powinna być skonfigurowana pod konkretną domenę i wg niej rozpisane podfoldery. Niestety nie ja wybierałem hosting Powracając do problemu spróbuję jednak przenieść pliki z podkatalogu do głównego folderu serwera po uprzedniej zmianie ustawień w SEO-URL. Może to pomoże. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muteo Posted 19 hours ago Share Posted 19 hours ago (edited) On 11/9/2018 at 5:15 PM, endriu107 said: W bazie danych tabela PREFIX_shop_url. Odkopię temat, bo mam ciekawą zagwozdkę: Mam sklep A, presta 8.1.7 z bazą danych A1 z podpiętą w sklepie domeną xxx. Kopiuje pliki sklepu 1:1, exportuje bazę i importuję ją 1:1 i chcę mieć dokładną kopię na innej domenie,powiedzmy yyy, w teorii powinna wystarczyć zmiana url w tabeli ps_shop_url (zmiany wprowadzone w kopii, w nowym miejscu). Tak się jednak nie dzieje. Po zmianie url w tabeli ps_shop_url (tej w nowym miejscu), na yyy. wklepuję domenę yyy w przeglądarce, i wczytuje się sklep na domenie xxx. Zmiana ustawień bazy danych w app/config/parapeters.php, powoduje biała stronę bez numeru erroru, włączenie debug mode w tym wypadku nie działa. Mogłoby to oznaczać, że w jakimś pliku konfiguracyjnym jest zaszyty url starego sklepu. Masz może na to jakiś trop? Edited 19 hours ago by Muteo (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
atomek Posted 11 hours ago Share Posted 11 hours ago (edited) W nowym sklepie - w app/config/parapeters.php podepnij nową bazę - w nowej bazie w tabeli ps_shop_url ustaw nową domenę w polach 'domain' i 'domain_ssl', dodatkowo zweryfikuj pole 'physical_url' - w tabeli ps_configuration dla kluczy PS_SHOP_DOMAIN i PS_SHOP_DOMAIN_SSL ustaw nową domenę (nie jest to chyba konieczne) - w tabeli ps_configuration dla kluczy PS_SSL_ENABLED i PS_SSL_ENABLED_EVERYWHERE ustaw 0 lub 1, w zależności od tego, czy masz na nowej domenie SSL - usuń zawartość folderu /var/cache - jeżeli masz folder cache w folderze /app, to usuń jego zawartość - zmień .htaccess Powinno działać. Jeżeli tak nie jest, to włącz tryb debugowania. Być może masz moduły w sklepie, które do działania wymagają ionCube, sprawdź czy masz zainstalowany taki dodatek w nowej lokalizacji. Edited 11 hours ago by atomek dodatkowa informacja (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Muteo Posted 7 hours ago Share Posted 7 hours ago 3 hours ago, atomek said: W nowym sklepie - w app/config/parapeters.php podepnij nową bazę - w nowej bazie w tabeli ps_shop_url ustaw nową domenę w polach 'domain' i 'domain_ssl', dodatkowo zweryfikuj pole 'physical_url' - w tabeli ps_configuration dla kluczy PS_SHOP_DOMAIN i PS_SHOP_DOMAIN_SSL ustaw nową domenę (nie jest to chyba konieczne) - w tabeli ps_configuration dla kluczy PS_SSL_ENABLED i PS_SSL_ENABLED_EVERYWHERE ustaw 0 lub 1, w zależności od tego, czy masz na nowej domenie SSL - usuń zawartość folderu /var/cache - jeżeli masz folder cache w folderze /app, to usuń jego zawartość - zmień .htaccess Powinno działać. Jeżeli tak nie jest, to włącz tryb debugowania. Być może masz moduły w sklepie, które do działania wymagają ionCube, sprawdź czy masz zainstalowany taki dodatek w nowej lokalizacji. Dziekują za zainteresowanie tematem. Kombinowałem w nocy i okazało się, że jedynej zmiany nie zrobiłem w .htaccess, i to mi blokowało sklep na nowym adresie. Zatem łącznie należy spełnić prawie wszystkie warunki z tej listy Piszę, że prawie, bo zawsze jakiekolwiek grzebane przez ftp w folderach cache, i app/cache i ręczne usuwanie zawartości - kończy się "html 500", deugowanie wskazuje na brak usuniętej zawartości folderów cache - dla swiętego spokoju tego nie ruszam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts