Jump to content

Adres URL sklepu w plikach strony

luna22

Recommended Posts

Witam. Niepotrzebnie grzebałem w ustwieniach Preferencje-->SEO-->URL sklepu. Zmieniłem tam domenę i niestety adres bazowy przez co wysypał mi się sklep. Na szczęście dopiero zaczynam i sklep jest b.mały ale nie chciałbym od nowa się bawić z konfiguracją. Czy w którymś pliku można znaleźć opcję zmiany tego adresu bazowego oraz url ? Jak tak to byłbym wdzięczny za podanie nazwy :)

Pozdrawiam

54 minutes ago, endriu107 said:

W bazie danych tabela PREFIX_shop_url.

Zmieniłem na te dane, które były domyślnie. Sklep działa ok ale nie mam możliwości wejścia do panelu presty. Wciąż wywala błąd 500 po zalogowaniu.

Pomaga zmiana ('_PS_MODE_DEV_', false) na true w pliku defines.inc.php ale chyba nie da się siedzieć ciągle na trybie developerskim ?

Edited by luna22 (see edit history)

Tak, cache usunąłem i nie podziałało, logów nie sprawdziłem. Swoją drogą jak bezpiecznie zmienić adres URL sklepu na home.pl ? Mam domenę ale jest przekierowana do podkatalogu innej domeny w serwerze. Domena działa lecz adres url sklepu to starsza_domena.pl/podkatalog.

Jak zmieniam w panelu administracyjnym prestashop SEO to adres się zmienia na dobra_domena.pl/podkatalog ale css strony się rozsypuje. Coś z plikiem .htaccess?

13 hours ago, () Maciej () said:

Stawiając sklep presty na home jesteś masochistą i prosisz się o dodatkowe problemy niestety.

Zmian dokonujesz mam nadzieję, przy wyłączonej pamięci podręcznej i całym cache.

Presta powinna być skonfigurowana pod konkretną domenę i wg niej rozpisane podfoldery.

Niestety nie ja wybierałem hosting :( Powracając do problemu spróbuję jednak przenieść pliki z podkatalogu do głównego folderu serwera po uprzedniej zmianie ustawień w SEO-URL. Może to pomoże.

• 6 years later...
On 11/9/2018 at 5:15 PM, endriu107 said:

W bazie danych tabela PREFIX_shop_url.

Odkopię temat, bo mam ciekawą zagwozdkę:

Mam sklep A, presta 8.1.7 z bazą danych A1 z podpiętą w sklepie domeną xxx.

Kopiuje pliki sklepu 1:1, exportuje bazę i importuję ją 1:1 i chcę mieć dokładną kopię na innej domenie,powiedzmy yyy, w teorii powinna wystarczyć zmiana url w tabeli ps_shop_url (zmiany wprowadzone w kopii, w nowym miejscu).

Tak się jednak nie dzieje. Po zmianie url w tabeli ps_shop_url (tej w nowym miejscu), na yyy. wklepuję domenę yyy w przeglądarce, i wczytuje się sklep na domenie xxx. 

Zmiana ustawień bazy danych w app/config/parapeters.php, powoduje biała stronę bez numeru erroru, włączenie debug mode w tym wypadku nie działa.

Mogłoby to oznaczać, że w jakimś pliku konfiguracyjnym jest zaszyty url starego sklepu. Masz może na to jakiś trop?

Edited by Muteo (see edit history)

W nowym sklepie

- w app/config/parapeters.php podepnij nową bazę
- w nowej bazie w tabeli ps_shop_url ustaw nową domenę w polach 'domain' i 'domain_ssl', dodatkowo zweryfikuj pole 'physical_url'
- w tabeli ps_configuration dla kluczy PS_SHOP_DOMAIN i PS_SHOP_DOMAIN_SSL ustaw nową domenę (nie jest to chyba konieczne)
- w tabeli ps_configuration dla kluczy PS_SSL_ENABLED i  PS_SSL_ENABLED_EVERYWHERE ustaw 0 lub 1, w zależności od tego, czy masz na nowej domenie SSL
- usuń zawartość folderu /var/cache
- jeżeli masz folder cache w folderze /app, to usuń jego zawartość
- zmień .htaccess

Powinno działać. Jeżeli tak nie jest, to włącz tryb debugowania.

Być może masz moduły w sklepie, które do działania wymagają ionCube, sprawdź czy masz zainstalowany taki dodatek w nowej lokalizacji.

Edited by atomek
dodatkowa informacja (see edit history)

3 hours ago, atomek said:

W nowym sklepie

- w app/config/parapeters.php podepnij nową bazę
- w nowej bazie w tabeli ps_shop_url ustaw nową domenę w polach 'domain' i 'domain_ssl', dodatkowo zweryfikuj pole 'physical_url'
- w tabeli ps_configuration dla kluczy PS_SHOP_DOMAIN i PS_SHOP_DOMAIN_SSL ustaw nową domenę (nie jest to chyba konieczne)
- w tabeli ps_configuration dla kluczy PS_SSL_ENABLED i  PS_SSL_ENABLED_EVERYWHERE ustaw 0 lub 1, w zależności od tego, czy masz na nowej domenie SSL
- usuń zawartość folderu /var/cache
- jeżeli masz folder cache w folderze /app, to usuń jego zawartość
- zmień .htaccess

Powinno działać. Jeżeli tak nie jest, to włącz tryb debugowania.

Być może masz moduły w sklepie, które do działania wymagają ionCube, sprawdź czy masz zainstalowany taki dodatek w nowej lokalizacji.

Dziekują za zainteresowanie tematem.

Kombinowałem w nocy i okazało się, że jedynej zmiany nie zrobiłem w .htaccess, i to mi blokowało sklep na nowym adresie. Zatem łącznie należy spełnić prawie wszystkie warunki z tej listy

Piszę, że prawie, bo zawsze jakiekolwiek grzebane przez ftp w folderach cache, i app/cache i ręczne usuwanie zawartości - kończy się "html 500", deugowanie wskazuje na brak usuniętej zawartości folderów cache - dla swiętego spokoju tego nie ruszam.