Jump to content
  • 0

Multistore , pytania, wady i zalety

plaxton

Question

Chce uruchomić sklepy na PS 1.6 ( dokładnie trzy ) z podobnym asortymentem i zastanawiam się czy zrobić to poprzez multistore czy rozdzielić sklepy na kilka PS.

Nigdy nie korzystałem z opcji multistore. Czy ktoś miał styczności może opisać wady tego rozwiązania ?

- Jak wygląda ustawienie rozmiaru zdjęć, czy mogę je definiować w zależności od subsklepu i czy rozmiary opisane w panelu są definiowane dla wszystkich.

- Jak to rozwiązane jest przy tagach śledzących i kowertujących  google.

- Czy pod względem pozycjonowania domen i SEO są jakieś wady ?

- Czy zawartość modułów można edytować w zależności od subsklepu ? (Np mam moduł do śledzenia AddThis w którym wpisuje kod śledzący), ten sam kod wyświetli się we wszystkich subsklepach ?

Czy multisklep da się przetestować  na localhost od Wamp czy tylko na realnym serwerze ?

Edited by plaxton (see edit history)

2 answers to this question

Recommended Posts

• 0
4 hours ago, plaxton said:

- Jak wygląda ustawienie rozmiaru zdjęć, czy mogę je definiować w zależności od subsklepu i czy rozmiary opisane w panelu są definiowane dla wszystkich.

Tak, dla każdego sklepu możesz zdefiniować inny rozmiar zdjęć, natomiast ze względów miejsca sugeruje aby jak największa ilość zdjęć była spójna pomiędzy sklepami.

Jak to rozwiązane jest przy tagach śledzących i kowertujących  google.

Każdy sklep może mieć swoje tagi.

Czy pod względem pozycjonowania domen i SEO są jakieś wady ?

Wadą może być to gdy sklepy korzystają z tych samych produktów to standardowo mają te same opisy, chyba że je pozmieniasz.

Czy zawartość modułów można edytować w zależności od subsklepu ? (Np mam moduł do śledzenia AddThis w którym wpisuje kod śledzący), ten sam kod wyświetli się we wszystkich subsklepach ?

Tak można edytować dane w module w zależności od sklepu jeśli moduł jest napisany tak aby działał w multistore.

Czy multisklep da się przetestować  na localhost od Wamp czy tylko na realnym serwerze ?

Można przetestować na localhost.

Jedna rzecz się dzieje jak uruchamia sie multistore i włącza współdzielenie produktów to z automatu zeruje sie stan wszystkich produktów dlatego warto zrobić sobie kopie tabeli z ilościami i później je zaimportować.