Yannkes Posted August 17, 2018 Share Posted August 17, 2018 Tak tylko dla pewności: aby przenieść sklep z adresu domena.pl/sklep na domena.pl wystarczy że zmienię w preferencjach / seo-url ? i nic więcej? żadnych fizycznych przenosin? nie będzie w adresie url podstron np. domena.pl/sklep/produkt.html? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted August 17, 2018 Share Posted August 17, 2018 Jeśli domena.pl wskazuje katalog sklepu to wystarczy tylko taka zmiana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Yannkes Posted August 17, 2018 Author Share Posted August 17, 2018 Nie bardzo rozumiem, chodzi Tobie o przekierowanie z domena.pl na domena.pl/sklep ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 selljus.pl Posted August 17, 2018 Share Posted August 17, 2018 Tak, wystarczy to zmienić i wygenerować nowy plik htaccess -> wyłączyć / włączyć przyjazne URL. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted August 17, 2018 Share Posted August 17, 2018 Chodzi o to że domena ma wskazywać na katalog w którym znajdują się fizycznie pliki sklepu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Yannkes Posted August 17, 2018 Author Share Posted August 17, 2018 31 minutes ago, selljus.pl said: Tak, wystarczy to zmienić i wygenerować nowy plik htaccess -> wyłączyć / włączyć przyjazne URL. a mogę prosić o pomoc jak ma wyglądać treść w htaccess? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted August 17, 2018 Share Posted August 17, 2018 Wystarczy w panelu sklepu wyłączyć przyjazne url i je włączyć to htaccess sam się wygeneruje na nowo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Yannkes Posted August 21, 2018 Author Share Posted August 21, 2018 (edited) On 17.08.2018 at 4:08 PM, endriu107 said: Wystarczy w panelu sklepu wyłączyć przyjazne url i je włączyć to htaccess sam się wygeneruje na nowo. nie działa usunąłem z URI bazowy nazwę sklep wyłączyłem i włączyłem przyjazne url i htaccess nie został zaktualizowany teraz widzę, żę htaccess w pierwotnym folderze, czyli pod domena.pl/sklep został zaktualizowany ale na domena.pl dalej jest coś innego i tutaj htacces się nie zmienił w dodatku pod domena.pl/sklep mam błąd 404 i rozjechaną grafikę sklepu; z poziomu admina także rozjechaną grafike Edited August 21, 2018 by Yannkes (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted August 21, 2018 Share Posted August 21, 2018 To znaczy że masz źle bazę danych podpiętą i zmiany ścieżki url w panelu nie zapisały się do bazy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Yannkes Posted August 21, 2018 Author Share Posted August 21, 2018 a jak mógłbym mieć źle bazę podpiętą jeśli działa prawidłowo na domena.pl/sklep Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted August 21, 2018 Share Posted August 21, 2018 W chwili obecnej w katalogu domena.pl i w katalogu domena.pl/sklep masz identyczne pliki i oba sklepy są podpięte pod jedną bazę danych tak? Zobacz w bazie jaki jest podany url sklepu jak niewłaściwy to zmień a niepotrzebne pliki wywal z serwera. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Yannkes Posted August 21, 2018 Author Share Posted August 21, 2018 nie, nie na domena.pl jest stary sklep oparty o oscommerce i on ma swoją bazę Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted August 21, 2018 Share Posted August 21, 2018 Czyli masz pliki w katalogu domena.pl/sklep i podpiętą bazę, zmieniłeś domenę w panelu usuwając /sklep pozostawiając pliki cały czas w katalogu /sklep na który domena nie wskazuje bezpośrednio? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Yannkes Posted August 21, 2018 Author Share Posted August 21, 2018 domena.pl sklep oscommerce ze wszystkimi plikami domena.pl/sklep sklep presty ze wszystkimi plikami który chcę aby był pod adresem domena.pl wyrzuciłem więc w seo url folder sklep, wyłączyłem przyjazne pliki a potem znów je właczyłem efekt taki, że graficznie rozjechał się panel admina, pod adresem domena.pl dalej stary sklep a pod adresem domena.pl/sklep błąd 404 i rozjechany graficznie sklep Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted August 22, 2018 Share Posted August 22, 2018 Tak logicznie patrząc to nie ma możliwości aby teraz działał poprawnie skoro mu usunąłeś w zakładce seo wskazanie na katalog /sklep a pliki sklepu nadal się tam znajdują i domena nie wskazuje bezpośrednio tego katalogu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Yannkes Posted August 22, 2018 Author Share Posted August 22, 2018 tak więc wracamy do pierwszego mojego posta w którym wyraźnie pytałem czy poza zmianą w seo-url muszę dokonać fizycznego przeniesienia sklepu (czyli w moim rozumowaniu przeniesienia plików)... więc mam rozumieć, że trzeba przenieść wszystkie pliki z domena.pl/sklep na domena.pl tak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted August 22, 2018 Share Posted August 22, 2018 Tak, lub można zmienić przekierowanie domeny na katalog /sklep Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Yannkes Posted August 23, 2018 Author Share Posted August 23, 2018 skopiowałem pliki z domena.pl/sklep i wgrałem na domena.pl usunąłem z seo-url /sklep/ wyłączyłem przyjazne linki i ponownie włączyłem zmieniłem w bazie ps_shop_url usuwając z sekcji physical_uri "sklep" i strona główna ładnie się wyświetla (na domena.pl) ale po wejściu w podstronę błąd 404 np. The requested URL /content/3-regulamin-sklepu was not found on this server. jakieś sugestie gdzie szukać problemu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Yannkes Posted August 23, 2018 Author Share Posted August 23, 2018 już sobie poradziłem - nie wszystkie pliki skopiowało Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
Yannkes
Tak tylko dla pewności:
aby przenieść sklep z adresu domena.pl/sklep na domena.pl wystarczy że zmienię w preferencjach / seo-url ?
i nic więcej? żadnych fizycznych przenosin?
nie będzie w adresie url podstron np. domena.pl/sklep/produkt.html?
18 answers to this question
Recommended Posts