PiotrLolo Posted August 8, 2018 Share Posted August 8, 2018 (edited) Na początku sierpnia PayU rozsyłało email-a: Quote Witaj, ze względu na bezpieczeństwo Twojego sklepu, zaktualizuj jak najszybciej do najnowszej wersji plugin, z którego obecnie korzystasz. No to ściągnąłem, zaktualizowałem i mam problem. Po zrobieniu zapłaty PayU wraca do sklepu i wywala http error 500. Dokładniejszy opis błędu poniżej: Notice: Undefined index: in /home/virtual/prof1/www/mojsklep.pl/modules/payu/payu.php on line 133 Fatal error: Uncaught exception 'OpenPayU_Exception' with message 'PosId is empty' in /home/virtual/prof1/www/mojsklep.pl/modules/payu/tools/sdk/OpenPayU/v2/Order.php:79 Stack trace: #0 /home/virtual/prof1/www/mojsklep.pl/modules/payu/payu.php(785): OpenPayU_Order::retrieve('61XCBP4JD315011...') #1 /home/virtual/prof1/www/mojsklep.pl/modules/payu/controllers/front/success.php(35): PayU->updateOrderData() #2 /home/virtual/prof1/www/mojsklep.pl/classes/controller/Controller.php(189): PayUSuccessModuleFrontController->initContent() #3 /home/virtual/prof1/www/mojsklep.pl/classes/Dispatcher.php(367): ControllerCore->run() #4 /home/virtual/prof1/www/mojsklep.pl/index.php(28): DispatcherCore->dispatch() #5 {main} thrown in /home/virtual/prof1/www/mojsklep.pl/modules/payu/tools/sdk/OpenPayU/v2/Order.php on line 79 Ktoś już robił aktualizację modułu i miał podobny problem? Podejrzewam, że ma to związek z opróżnianiem się koszyka od razu po przejściu na PayU. Starsza wersja wtyczki nie opróżniała koszyka ani nie tworzyła w panelu admina zamówienia dopóki opłata nie została zrobiona. Co ciekawe sama informacja o płatności jakoś do sklepu dochodzi bo status zamówienia zmienia się na "płatność zaakceptowana". Edited August 8, 2018 by PiotrLolo (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
hakeryk2 Posted August 8, 2018 Share Posted August 8, 2018 (edited) A w konfiguracji modułu masz uzupełnione swoje wszystkie ID itp? "Fatal error: Uncaught exception 'OpenPayU_Exception' with message 'PosId is empty' in /home/virtual/prof1/www/mojsklep.pl/modules/payu/tools/sdk/OpenPayU/v2/Order.php:79 Stack trace: #0" Nie przekazało posid. Edited August 8, 2018 by hakeryk2 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrLolo Posted August 8, 2018 Author Share Posted August 8, 2018 Mam uzupełnione wszystkie 4 wymagane pola: - Id punktu płatności - Drugi klucz MD5 - OAuth - client_id - OAuth - client_secret Tak jak pisałem, sama informacja o płatności dociera do sklepu (zmiana statusu zamówienia) tylko ta wtyczka chce przy okazji jeszcze coś innego zrobić (nie wiem co) i wywala błąd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hakeryk2 Posted August 8, 2018 Share Posted August 8, 2018 Dziwne, aktualizowałem z 3.0.8 do 3.0.9, przeglądnąłem logi w poszukiwaniu takiego błędu w ostatnich dniach ale nic takiego nie znalazłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrLolo Posted September 7, 2018 Author Share Posted September 7, 2018 Dla potomnych. Jednak we wtyczce PayU był mały błąd, który akurat u mnie powodował wywalenie error 500. Ekipa PayU zlokalizowała go i poprawiła (jedna linijka kodu w pliku payu.php). Najnowsza wersja działa już bez problemu (wersja 3.0.12 z 5.09.2018; nie zmienili wersji wtyczki po naprawię błędu więc jak ktoś ma 3.0.12 ale ściągniętą wcześniej to bez fixa). Link to comment Share on other sites More sharing options...
PayU Posted September 14, 2018 Share Posted September 14, 2018 Dzisiaj została wydana wersja 3.0.13 wtyczki, która zawiera też ten fix. Problem występował tylko jeżeli w sklepie nie były włączone przyjazne URL-e. Powodem było niepoprawne budowanie adresów url (https://github.com/PayU/plugin_prestashop/commit/96f6efcdf1afa776407ce8e6e36888fc2db22582) Link to comment Share on other sites More sharing options...
maniku Posted August 5, 2021 Share Posted August 5, 2021 Dnia 14.09.2018 o 12:25 PM, PayU napisał: Dzisiaj została wydana wersja 3.0.13 wtyczki, która zawiera też ten fix. Problem występował tylko jeżeli w sklepie nie były włączone przyjazne URL-e. Powodem było niepoprawne budowanie adresów url (https://github.com/PayU/plugin_prestashop/commit/96f6efcdf1afa776407ce8e6e36888fc2db22582) Mam obecnie najnowszą wersję payU i znowu błąd się pojawia https://zdrove.eu/module/payu/success?id=74-610bdaec267389.63182928 Link to comment Share on other sites More sharing options...
PayU Posted August 16, 2021 Share Posted August 16, 2021 On 8/5/2021 at 2:40 PM, maniku said: Mam obecnie najnowszą wersję payU i znowu błąd się pojawia https://zdrove.eu/module/payu/success?id=74-610bdaec267389.63182928 Powodów 500 może być dużo. Proszę włączyć tryb Debugowania i sprawdzić jaki dokłądnie pojawia się błąd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts