JakubLW Posted June 18, 2018 Share Posted June 18, 2018 Nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Sytuacja wygląda tak: Na serwerze w folderze /img/p/ mam wrzucone zdjęcia 3 tys. produktów, każde zdjęcie opisane jest kodem produktu - indeksem np: Produkt A posiada indeks 112233 Na serwerze posiadam taki plik 112233.jpg W jaki sposób mogę sprawić, aby presta czytała obrazki z serwera według takiego parametru jak indeks? Może zdarzyć się tak, że jest przypisanych klika zdjęć do danego produktu, wtedy schemat wygląda tak: 112233-2.jpg, 112233-3.jpg. Bardzo proszę o pomoc, sprawa dosyć pilna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted June 19, 2018 Share Posted June 19, 2018 Presta przypisane zdjęcia do produktów zapisuje w bazie danych na zasadzie id produktu - id zdjęcia, a na samym serwerze są one przetrzymywane w dosyć prosty sposób zdjęcie o id 99 jest w katalogu img/p/9/9/99.jgp dlatego najlepiej by było jak byś po prostu przygotował sobie plik z importem zdjęć do presty, można importować po indeksie więc powinno być łatwiej przygotować Ci taki plik. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 JakubLW Posted June 19, 2018 Author Share Posted June 19, 2018 Dziękuję za odpowiedź. Czy mogę ustawić maskę plików np: 112233-*.jpg podczas importu zdjęć? Pewnie nie bardzo? Problem wygląda tak, że człowiek który mi to zlecił powiedział, że chciałby to przetestować w taki sposób, że zmieni kod produktu i wtedy powinno zmienić się automatycznie zdjęcie :/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted June 19, 2018 Share Posted June 19, 2018 Każde zdjęcie musisz podać z pełnego adresu w pliku do importu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
JakubLW
Nie bardzo wiem jak się do tego zabrać. Sytuacja wygląda tak:
Na serwerze w folderze /img/p/ mam wrzucone zdjęcia 3 tys. produktów, każde zdjęcie opisane jest kodem produktu - indeksem np:
Produkt A posiada indeks 112233
Na serwerze posiadam taki plik 112233.jpg
W jaki sposób mogę sprawić, aby presta czytała obrazki z serwera według takiego parametru jak indeks?
Może zdarzyć się tak, że jest przypisanych klika zdjęć do danego produktu, wtedy schemat wygląda tak: 112233-2.jpg, 112233-3.jpg.
Bardzo proszę o pomoc, sprawa dosyć pilna.
3 answers to this question
Recommended Posts