vendan Posted June 12, 2018 Share Posted June 12, 2018 Witam. Nie rozumiem zasady działania multi store. Dodałem drugi sklep z głównego sklepu, stworzył się, ok. Dałem mu domenę pod jaką ma istnieć. Po okresie propagacji domeny wskazuje ona na katalog jaki stworzyłem na ftp (glowna_domena/mojsklep). Ma to sens skoro sklep powstaje jako twór z starego sklepu ? Jak skonfigurować poprawnie jego domenę bo na coś ona przecież musi wskazywać ?. Do tego katalogu który stworzyłem nic się nie skopiowało , jest pusty. Po przejściu na domenę jest błąd bo sama w sobie wskazuje na pusty katalog teraz :| Zgłupiałem z tym ustawieniem multi store a szukając czegokolwiek na ten temat nie zauważyłem żeby ktoś miał takie problemy jak ja. Więc pewnie jest to bardzo proste a ja próbuje to bardzo trudno rozwiązywać. Proszę o jakąś łopatologiczną pomoc, opis stworzenia multi store z 2 sklepami. Dziękuje i podrawiam :)))) i błagam o jakąs pomoc bo kwitne z tym problemem bez mała z przerwami od miesiąca :(((( Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted June 12, 2018 Share Posted June 12, 2018 Wszystkie domeny powinny wskazywać ten sam katalog, czyli domena pierwszego sklepu i drugiego wskazują to samo. Dodam jeszcze że dla kolejnych sklepów powinieneś dodać domenę 2 razy z www i bez www. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vendan Posted June 12, 2018 Author Share Posted June 12, 2018 Błyskawicznie zrobiłem tak jak sugerowałeś. Coś tam się ruszyło w dobrym kierunku, ale jak zmienię sklep na drugi (sklep2 przyjmijmy) to wchodząc na menu Kategorie, Zamówienia czy gdzie indziej, oprócz produktów otrzymuję The requested URL /admin577umaot9/index.php?controller=AdminOrders&token=795eb7bd0cd516dc5952c55d846edd95 was not found on this server. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vendan Posted June 12, 2018 Author Share Posted June 12, 2018 ustawiłem to sobie tak : czy teraz po wejściu na adres paski.trend-zone.pl powinien się otworzyć drugi sklep ? U mnie jest po prostu błąd 'Niestety, nie udało się odnaleźć tej strony' Już próbuje bez tej innej domeny tylko jako poddomene. W helpie pisze że " Nie twórz poddomen albo podkatalogów samodzielnie, ani na komputerze, ani na serwerze. PrestaShop zajmie się utworzeniem ścieżek za Ciebie na Twoim serwerze. Gdy klient zarząda ścieżki, PrestaShop rozpozna sklep i wskaże automatycznie pliki oraz dane do prawidłowego sklepu. " Co ja robię źle lub notorycznie pomijam ? lub co mogę mieć nie włączone w sklepie/na serwerze że to nie chce mi działać ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted June 12, 2018 Share Posted June 12, 2018 Prawdopodobnie masz coś nie tak w ustawieniach domeny na serwerze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vendan Posted June 12, 2018 Author Share Posted June 12, 2018 (edited) sama domena trend-zone.pl działa normalnie. Na co mogę tam zwrócić uwagę w ustawieniach ? jest wykupiona w home.pl, wydelegowana na hosting linuxpl.com gdzie działa sklep trend-zone.pl . I teraz tylko do chciałem tam właśnie multi sklep wytestować :| Edited June 12, 2018 by vendan (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted June 12, 2018 Share Posted June 12, 2018 Kiedy utworzyłeś subdomenę? Generalnie na linuxpl zaczyna ona działać poprawnie po około 6 godzinach od utworzenia, może tu jest problem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
telu Posted June 12, 2018 Share Posted June 12, 2018 Multistore to domyślna funkcjonalność Prestashop 1.7 czy umożliwia to moduł? Link to comment Share on other sites More sharing options...
vendan Posted June 13, 2018 Author Share Posted June 13, 2018 Domyślna funkcja Prestashop. (Preferencje/Multisklep - trzeba włączyć - Potem zakładka pojawia się w menu Zaawansowane). Udało mi się to opanować w końcu, opiszę co i jak zrobiłem, żeby nie zapomnieć a może komuś też pomogę :)) Link to comment Share on other sites More sharing options...
vendan Posted June 14, 2018 Author Share Posted June 14, 2018 No w skrócie - wszystko opisane jest w helpie wewnątrz sklepu który otwiera się przy stronie multistore. Temat nie pokazywania zmian to była kwestia czasu potrzebnego na propagację domeny i ew. stworzenie subdomen. To nie działa po naciśnięciu guzika, trzeba swoje odczekać :)) Ok, ale mam inny problem - z mailami statusów zamówień. Mam szablony w katalogu mails na ftp (i w głównym i w szablonie którego używa sklep) ale przy próbie podglądnięcia takiego szablonu pisze mi że sorry nie znaleziono pliku. Dlaczego ? Tak samo - dziwnie się nazywał status wysłane. Zmieniałem jego nazwe na taką jaką chciałem, zapisałem normalnie w backofficie i koniec. Po wyborze tego akurat statusu biała strona i koniec. Inne statusy działają. Wybiore inny szablon do tego statusu - działa, wybiore shipped - nie działa. Probowałem różne pliki shipped z 3 sklepów i to samo. Paranoja poprostu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vendan Posted June 27, 2018 Author Share Posted June 27, 2018 ok. Problem z mailami rozwiązany - email alerts 2.0 rozwiązał sprawę. Ale mam pytanie co do multistore - wiem że trzeba dodać adres z www i bez : On 12.06.2018 at 5:05 PM, endriu107 said: Wszystkie domeny powinny wskazywać ten sam katalog, czyli domena pierwszego sklepu i drugiego wskazują to samo. Dodam jeszcze że dla kolejnych sklepów powinieneś dodać domenę 2 razy z www i bez www. moje pytanie brzmi - w którym miejscu wpisać domenę z www ? (bo bez www działa wpisana jest w 'Adres url sklepu') dziękuję za odpowiedź Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted June 27, 2018 Share Posted June 27, 2018 W konfiguracji sklepów multistore masz opcje dodania kolejnych domen do każdego sklepu, tam możesz to zrobić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vendan Posted June 27, 2018 Author Share Posted June 27, 2018 Dzięki za szybką odpowiedź. Ale jestem chyba ślepy. Jestem tu : i nie widzę nigdzie opcji dodatnia kolejnej domeny :| A nigdzie wcześniej też jej nie zauważyłem. Mógłbyś dobitnie mi to wytłumaczyć gdzie mam to wpisać ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted June 27, 2018 Share Posted June 27, 2018 Kliknij np. na trend-zone.pl i u góry na białym pasku po prawej powinieneś zobaczyć przycisk "Dodaj URL". Link to comment Share on other sites More sharing options...
vendan Posted June 27, 2018 Author Share Posted June 27, 2018 Masta ...... Dziękuję bardzo. Wybacz człowiekowi który patrzy i nie widzi ....... DZIĘKUJĘ !!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
vendan Posted July 30, 2018 Author Share Posted July 30, 2018 Odświeżam temat bo kolejne pytanie pasuje jeśli dodam produkt w sklepie multistore do obu sklepów (mam dwa) to produkt jest widoczny w obu, ok, ale w głównym sklepie jest to produkt z podanymi ilościami i mogę go zamówić, natomiast w drugi sklepie nie ma możliwości podania ilości, więc ten produkt jest tam ciągle niedostępny :/ Czy coś robię źle ? O to chyba chodzi w multistore żeby produkty był dostępny z jednymi stanami i tu i tu :| Help ! Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted July 30, 2018 Share Posted July 30, 2018 To zależy w jaki sposób nanosisz nowy produkt, oraz jakie opcje wybrałeś podczas tworzenia kolejnego sklepu, czy ma korzystać z tych samych stanów magazynowych czy nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vendan Posted July 30, 2018 Author Share Posted July 30, 2018 (edited) A zakładając że wybrałem żeby nie korzystało (?) to da się to jakoś jeszcze zmienić ? (i jak można ten nowy produkt nanosić ? ten przykładowy akurat dodałem normalnie przez sklep który 'udostępnia' multi z zaznaczeniem ALL SHOPS tam u góry)) z drugiej strony - przełączając się na ten konkretny sklep ('drugi') widzę stan danego produktu 0 i próbuje go ręcznie zmienić - zmiany nie zapisują się i jest on ciągle niedostępny (z powodu braku ilości ) Edited July 30, 2018 by vendan (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts