Jump to content
  • 0

Odtworzenie presty lokalnie - przenosi na realną stronę www

userpeel

Question

Witam wszystkich

Jestem początkującym użytkownikiem PrestaShop, więc proszę o wyrozumiałość :)

Zainstalowałem lokalnie xampp i wrzuciłem katalog z prestashop_1.5.6.2 W phpmyadmin założyłem czystą bazę i następnie wywołałem localhost/prestashop , zainstalowałem. Uruchomiłem lokalnie sklep. 

Dostałem bazę sklepu internetowego. Przez phpmyadmin napotkałem ograniczenia przy imporcie 300MB bazy danych i nawet modyfikacja php.ini za dużo nie pomogła. Spróbowałem odtworzyć za pomocą MySQL Workbench jednak napotkałem komunikat:

ERROR 1062 (23000) at line 42: Duplicate entry '1-1' for key 'PRIMARY'

Operation failed with exitcode 1
15:12:16 Import of C:\Baza\sklep_main.sql has finished with 1 errors

Rozumiem, że należało by przy imporcie włączyć jakąś opcję OVERWRTIE (nie znalazłem takiej opcji) i wtedy by nadpisało nową bazę danymi z drugie bazy ?

Nie tracąc czasu postanowiłem z poziomu phpmyadmin usunąć bazę danych i założyć nową czystą bazę danych. Następnie poprzez MySQL Workbench zaimportowałem bazę danych, którą dostałem. Jednak mam problem. Gdy w przeglądarkę wpisuję localhsot\prestashop to przenosi mnie na prawdziwą stronę www sklepu internetowego. W jaki sposób dostać się do odtworzonego z kopii sklepu internetowego lokalnie ?

4 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Musisz poprawić plik konfiguracyjny presty oraz adres w bazie danych samej strony.

Plik konfiguracyjny poprawić dane dostępowe do bazy (bo możliwe, że podczas przenoszenia sklepu skopiowałeś ten plik, a ten zamiast adresu rozpoczynającego się od localhost ma wpisany adres IP serwera SQL.

Adres w bazie w tablicy konfiguracji sklepu. Zmienić adres samej strony na katalog localhosta.

• 0

To może od początku, bo nie do końca rozumiem zasadę działania.

Mam nowe, świeże środowisko. Prestashop_1.5.6.2 została pobrana ze strony producenta.

1. Czy powinienem z poziomu phpmyadmin założyć czystą bazę danych, a następnie odtworzyć na tej bazie kopię sql którą dostałem od znajomego ? Czy trzeba coś konfigurować w fizycznych plikach prestashop ?

2. Czy powinienem założyć poprzez phpmyadmin czystą bazę danych "SKLEP". Następnie poprzez localhost/prestashop zainstalować Prestashop, a następnie odtworzyć przesłaną przez znajomego kopię bazy sql na założonej przez mnie czystej bazie "SKLEP" ? 

3. Czy instalacja prestashop oprócz modyfikacji w bazie danych modyfikuje też fizyczne pliki w katalogu prestashop ? Jeśli tak to w takim wypadku da się zmodyfikować ręcznie te pliki czy muszę koniecznie pobrać katalog presty z ftp sklepu kolegi, który mi przesłał bazę sql ?

Edited by userpeel (see edit history)

• 0

Może w ten sposób:

1. instalujesz preste na localhost
2. utwórz za pomocą phpMyAdmin nową bazę
3. zaimportuj do nowej bazy plik sql który dostałeś
4. w tabeli ps_shop_url w polach `domain` i `domain_ssl` wpisz "localhost", w polu `physical_uri` wpisz nazwę folderu w którym znajduje się sklep np: "/moj_sklep/"
5. wykorzystaj plik settings_inc.php z oryginalnego sklepu, znajduje się on w folderze config/,    w tym pliku są zdefiniowane min. przyrostek dla tabel bazy i klucze do szyfrowania haseł,
    po prostu przekopiuj ten plik.
6. zmień nazwę bazy, użytkownika i hasło do bazy w tym pliku
7. usuń zawartość folderów cache\smarty\cache i cache\smarty\compile - wszystkie pliki i foldery, oprócz index.php
8. usuń .htacces z głównego folderu sklepu - wygenerujesz go później w panelu admina
9. jak o czymś nie zapominałem to możesz już zalogować się na konto admina Twojego sklepu

• Like 1

• 0

@atomek dziękuje za krok po kroku, ale mam jeszcze wiele wątpliwości :(

1. instalujesz w sensie kopiuje rozpakowany katalog z prestashop ? Czy trzeba wejść też na stronę localhost/prestashop/prestashop i wykonać przy pomocy Asystent instalacji instalacje ?
2. założyłem nową bazę, podałem taką samą nazwę jak w kopi sql
3. Jak importuje bazę w MySQL Workbench z pliku sql i pojawia się użytkownik root to pyta mnie o hasło - nie wpisuje hasła i baza się odtwarza. Czy tak powinno być ?
4. ok  C:\xampp\htdocs\prestashop - czy tutaj powinni być jeszcze jeden folder presta czy już foldery admin, cache itp. ?
5. utworzyłem nowy plik C:\xampp\htdocs\prestashop\prestashop\config\settings_inc.php
6. Nazwy bazy nie muszę zmieniać bo jest taka sama, użytkownika na jakiego ? przy zakładaniu bazy w phpmyadmin nie podawałem żądnego użytkownika ani hasła
7. Nic nie usuwałem, bo był tylko sam plik index.php

8. Nie ma w folderze C:\xampp\htdocs\prestashop\prestashop pliku z rozszerzeniem .htacces
9. jak wpisuje localhost/presta to pojawia mi się strona Index of/prestashop i 3 hiperłącza.

a jak wpisze localhost/prestashop/prestashop to pojawia mi się Asystent instalacji

Z góry dziękuje za porady i wyrozumiałość :)