zarek36 Posted March 5, 2018 Share Posted March 5, 2018 Dzień dobry. Mam prestę 1.6. Zaimportowałęm kilka produktów, niestety nie zauważyłęm ze jeden z nich ma id powyżej milona ( 7 cyfr) Teraz wszystkie nowe produkty wpisywane ręcznie mają wysokie numery id . Niby to nie przeszkadza ale wolałbym to zmienić . Mogę wykasować numery " wysokie", gdzie znajdę licznik numeracji ID? Link to comment Share on other sites More sharing options...
1 atomek Posted March 6, 2018 Share Posted March 6, 2018 Wystarczy dla tabeli ps_product zmienić wartość AUTO_INCREMENT. Możesz to zrobić za pomocą phpMyAdmian w Operacje -> Opcje tabeli, lub za pomocą zapytania sql np: ALTER TABLE ps_product AUTO_INCREMENT = NOWE_ID; gdzie NOWE_ID to ostatnie id_product + 1 Produkty o dużym ID należy wcześniej usunąć, i obowiązkowo kopia bazy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Piotr K. Posted March 5, 2018 Share Posted March 5, 2018 "Licznik" to wartość id_product w tabeli ps_product Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 zarek36 Posted March 6, 2018 Author Share Posted March 6, 2018 I w kilku innych tabelach. Myślałem że jet jakaś globalna zmienna mówiąca prescie "zacznij od numeru" Nie chce mi się tego robić ręcznie, bo to tylko kwestia estetyczna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Piotr K. Posted March 6, 2018 Share Posted March 6, 2018 Jak usuniesz produkty w wysokimi id i zmienisz wartość auto increment w "liczniku" to wystarczy. Pozostałe tabele to odwołania nie mające wpływu na wartość id nowo tworzonych produktów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
zarek36
Dzień dobry.
Mam prestę 1.6. Zaimportowałęm kilka produktów, niestety nie zauważyłęm ze jeden z nich ma id powyżej milona ( 7 cyfr)
Teraz wszystkie nowe produkty wpisywane ręcznie mają wysokie numery id . Niby to nie przeszkadza ale wolałbym to zmienić .
Mogę wykasować numery " wysokie", gdzie znajdę licznik numeracji ID?
4 answers to this question
Recommended Posts