foxskav Posted February 28, 2018 Share Posted February 28, 2018 Witajcie, Mam problem ze spamem przychodzącym do obsługi sklepu z formularza kontaktowego. Dostaje od wczoraj ruskie wiadomości z adresami @mail.ru. Zainstalowałem ReCaptche jednak dalej te wiadomości przechodzą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted February 28, 2018 Share Posted February 28, 2018 Jaką recaptche instalowałeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
foxskav Posted February 28, 2018 Author Share Posted February 28, 2018 (edited) Recaptacha V2 . Validate users with the "I'm not a robot" checkbox. I to zainstalowałem za pomocą Ei Captcha v0.4.3 - przez hhennes Wersja PS: 1.6.1.12 Edited February 28, 2018 by foxskav (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted February 28, 2018 Share Posted February 28, 2018 Nie jestem pewny jak on działa ale jeśli tylko po js to bot może pominąć całkiem formularz więc najlepiej dodatkowo zaktualizować ContactController i contact-form.tpl. Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwarantanna Posted February 28, 2018 Share Posted February 28, 2018 ja też mam taki spam z formularza, dodam, że mam także inne presta strony i tam nic nie przychodzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted February 28, 2018 Share Posted February 28, 2018 @qwarantanna spokojnie nie wszystkie sklepy na raz są atakowane tylko po kolei Zalecam wdrożyć recaptche na każdy sklep, wcześniej czy później i tak to będziesz musiał zrobić, ten ruski spam i tak jest delikatny ponieważ wysyła co jakiś czas, natomiast chiński potrafi szybko wysłać np. 2000 wiadomości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwarantanna Posted February 28, 2018 Share Posted February 28, 2018 tu jest opis - znaczy metoda ale brak opisu co i jak - poradzi ktoś ? https://github.com/PrestaShop/PrestaShop/pull/8168/files Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted February 28, 2018 Share Posted February 28, 2018 Te linijki na zielonkawo z znakami + dodajesz do pliku te czerwonkawe z znakiem - usuwasz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
qwarantanna Posted February 28, 2018 Share Posted February 28, 2018 nie ma modułu, który po prostu dodaje captcha lub inaczej, jak wyłączyć wysyłkę z formularza, będzie prościej Ktoś znalazł dziurę i utrudnia to reszta ma się głowić i grzebać w kodzie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted February 28, 2018 Share Posted February 28, 2018 To co podałeś to nie captcha tylko poprawka do formularza, moduły do captcha są, nawet darmowe, ale jak działają to widać skoro co chwile ktoś przychodzi z problemem mimo modułu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
foxskav Posted March 1, 2018 Author Share Posted March 1, 2018 On 28.02.2018 at 1:17 PM, endriu107 said: Nie jestem pewny jak on działa ale jeśli tylko po js to bot może pominąć całkiem formularz więc najlepiej dodatkowo zaktualizować ContactController i contact-form.tpl. Zakutalizować contact controller tzn pobrać z nowszej wersji i podmienić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemysław Suszek Posted March 1, 2018 Share Posted March 1, 2018 Nie. Trzeba wysłać informację do kontrolera ContactController o tym czy użytkownik, klient poprawnie odpowiedział na pytanie Google Captcha. Proponuje zakupić gotowy moduł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
foxskav Posted March 1, 2018 Author Share Posted March 1, 2018 http://kris.talkplus.org/2017/how-to-integrate-recaptcha-in-prestashop-in-3-step/ czyli to rozwiązanie powinno pomóc? Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted March 1, 2018 Share Posted March 1, 2018 Jak najbardziej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
foxskav Posted March 2, 2018 Author Share Posted March 2, 2018 Potwierdzam, że ten sposób rozwiązał problem ruskich maili. Od momentu wdrożenia nie dostaje już spamu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacekalex Posted March 23, 2018 Share Posted March 23, 2018 Jeżeli to są maile z formularza kontaktowego do obsługi sklepu, to nie lepiej filtrować ten śmietnik Spamassassinem? Albo w ogóle wyłączyć wysyłanie maili przez formularz, a zostawić adres email kontaktowy. Klient, który coś w sklepie kupił, musi mieć adres email do sfinalizowania zamówienia, co oznacza między innymi, że może bez problemu wysłać maila do sklepu ze swojej skrzynki email. Pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemysław Suszek Posted March 23, 2018 Share Posted March 23, 2018 Teoretycznie też może być. Definiujesz w obsłudze klienta konto IMAP do poczty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin1975 Posted May 21, 2021 Share Posted May 21, 2021 Wiecie może czy czy na dedykowanych silnikach takie rozwiązanie też się sprawdzi ???? Link to comment Share on other sites More sharing options...
grennet Posted October 15, 2021 Share Posted October 15, 2021 Oczywiście tylko z https://www.google.com/recaptcha Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts