sitte Posted February 16, 2018 Share Posted February 16, 2018 Próbuję konfigurować sklep prestashop na nazwa.pl ale niestety mam problem z smtp. Próbowałem: porty 25, 465, 587, 995 adres serwera: nazwaserwera.nazwa.pl, nazwaDomeny, smpt.nazwadomeny szyfrowanie brak, SSL, TLS kilkukrotnie sprawdzałem hasło i login (pełny adres mailowy) ale żadna z kilkudziesięciu kombinacji nie działa, sprawdzałem dwukrotnie. Czy mogę prosić kogoś kto ma prestashop 1.7 na serwerze nazwa.pl o przesłanie zrzutu konfiguracji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sitte Posted June 12, 2019 Author Share Posted June 12, 2019 Jeśli ktoś ma taki problem to należy sprawdzić czy adres mailowy podany w konfiguracji SMTP ( Zaawansowane>adres e-mail>Nazwa użytkownika SMTP ) jest taki sam jak jak w kontaktach sklepu ( preferencje > kontakty sklepu > Adres e-mail ). Z jakiegoś powodu Presta tego wymaga... choć o tym nie informuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0kph Posted October 29, 2019 Share Posted October 29, 2019 Dziś po wielu miesiącach nie dotykania panelu presty maile przestały przychodzić. Próba wysłania maila testowego kończy się komunikatem: "Connection could not be established with host xxxxxxxxxxxxxxxx.nazwa.pl [Connection refused #111] Zna ktoś sposób, aby poznać więcej szczegółów takiego odrzucania połączeń? Wersja PrestaShop: 1.7.1.1 Wersja PHP: 5.6.38 Metoda obsługi poczty: Używasz swoich własnych parametrów SMTP. Serwer SMTP: xxxxxxxx.nazwa.pl Nazwa użytkownika SMTP: Zdefiniowany Hasło SMTP: Zdefiniowany Szyfrowanie: ssl Port SMTP: 465 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sitte Posted October 29, 2019 Author Share Posted October 29, 2019 Wyłącz SSL i zmień port na 25. Ewentualnie zmień jeszcze adres serwera smtp z *.nazwa.pl na nazwę domeny sklepu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0kph Posted October 30, 2019 Share Posted October 30, 2019 20 hours ago, sitte said: Wyłącz SSL i zmień port na 25. Ewentualnie zmień jeszcze adres serwera smtp z *.nazwa.pl na nazwę domeny sklepu. W tej chwili zdałem się na support nazwy.pl i czekam co oni wypatrzą ze swojej strony, bo bez wglądu w log serwera smtp praktycznie nie ma szans na rzeczową analizę przypadku. Znajomy zwrócił mi uwagę, że te kłopoty zeszły się w czasie z ogłoszeniem przez nazwę wdrożenia IPSa. Może to zbieg okoliczności, a może nie. https://www.nazwa.pl/blog/2019/10/29/nazwa-pl-wdrozyla-system-wykrywania-i-zapobiegania-wlamaniom-ips/ EDIT: Problem został skutecznie rozwiązany przez support nazwa.pl i nie dotyczył Presty samej w sobie. Szczegóły nie są mi znane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts