stoffshop Posted January 10, 2018 Share Posted January 10, 2018 Witam pomieszałem coś z językami w nowej prescie ale mam beckup serwera zrobiony sprzed kilku dni króre pliki trzeba podmienić w bazie danych i w folderze presty? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 krzysiek_web Posted January 10, 2018 Share Posted January 10, 2018 Najbezpieczniej cały katalog presty i bazę (jeżeli zamówień czy klientów nie przybyło). Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 stoffshop Posted January 10, 2018 Author Share Posted January 10, 2018 Dzięki za informacje. tylko które katalogi podmienić ? , w sklepie mam jedynie produkty i opisy bez zamówień. i czy te pliki żywcem podmienić i będzie działało ? dzięki za info . Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Piotr K. Posted January 10, 2018 Share Posted January 10, 2018 Najlepiej przywrócić bazę i wszystkie pliki (ewentualnie poza cache) i wyczyścić pamięć podręczną. Zostaną wtedy utracone wszystkie zmiany wprowadzone od czasu wykonania kopii (w tym dodane/zmienione produkty czy kategorie). Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 stoffshop Posted January 14, 2018 Author Share Posted January 14, 2018 i tak też uczyniłem a jak teraz bezpiecznie zapisywać i bazę i cała resztę produktów i opisów sklepu ? może na żywca co jakiś czas robić kopię katalogu na moim serwerze ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Piotr K. Posted January 16, 2018 Share Posted January 16, 2018 Kopie plików i bazy należy zgrywać na inny serwer, bez tego przy awarii serwera stracisz i sklep i kopie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 stoffshop Posted January 16, 2018 Author Share Posted January 16, 2018 Piotr .. chcesz mi powiedzieć by kopiować / zgrywać cały folder presta , przeciez to z 1GB zajmuje podpowiedz mi konkretnie proszę jak nazywa się folder/plik w classic-u z bazą a który to kopie plików, będę wdzięczny i z chęcią będę tak czynił pozdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Piotr K. Posted January 16, 2018 Share Posted January 16, 2018 Baza jest na serwerze bazy danych a nie w plikach, poszukaj info o poleceniach typu mysqldump Aby mieć pełną kopię musisz kopiować wszystkie pliki najlepiej, zapewne zdjęcia zajmują sporo miejsca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 stoffshop Posted January 16, 2018 Author Share Posted January 16, 2018 Piotr wszystko jasne już znalazłem, kopie można przecież te duże nadpisywać i robić w nocy mam jeszcze jeden problem, mam tego classic-a i pobranego z polskiej strony , potrzebuję by tylko chodził w jezyku DE co byś wyłaczył i zmienił by nie wyświetlał sie w polskiej wersji na googlach a jedynie by admin mi został w PL, mam niby takie ustawienia ale nie wiem czy dobrze to ustawiłem , i ciekaw jestem czy strona będzie pozycjonowała sie w google DE scree. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Piotr K. Posted January 16, 2018 Share Posted January 16, 2018 Regulamin mówi: 1 temat = 1 problem. W zaawansowanym masz język i kraj pl a powinny być niemieckie z odpowiednim krajem. Pozycjonowanie to temat rzeka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 stoffshop Posted January 16, 2018 Author Share Posted January 16, 2018 1 temat = 1 problem tylko coś sprostuje i dokończę choć uważam że polskie forum może przez to prawie nie zawiera treści Ale ....w zaawansowanych język i kraj pl zmieniałem na niemieckie i przez to rozwaliło mi tłumaczenia w prescie i musiałem w hostingu 500zł wywalić za beckup bo oczywiście jako początkujący nie wiedziałem że trzeba to robić , Pior nie mówię że nie masz racji z tą zmianą z pl na de , ale u mnie wywaliło i kosztowało słono, oczywiście mogłem tez mieć jakiś inny błąd ale jesli ktoś trafi sie na tym forum to zanim zrobi jakie kolwiek ruchy niech robi kopie , mówie tu o jezykach zmianach itp,. Temat zakończony już nie wnąsze nic i dziekuje i pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
stoffshop
Witam
pomieszałem coś z językami w nowej prescie ale mam beckup serwera zrobiony sprzed kilku dni
króre pliki trzeba podmienić w bazie danych i w folderze presty?
10 answers to this question
Recommended Posts