zuck3rb3rg Posted December 19, 2017 Share Posted December 19, 2017 Witam Strona Gtmetrix, wyrzuca mi błędy z tym że do pamięci podręcznej nie są zapisywane zdjęcia w sklepie. Jak temu zaradzić? Co zrobić żeby zdjęcia zapisywały się do cache i sklep zacząłem szybciej działać. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted December 19, 2017 Share Posted December 19, 2017 Kolega hakeryk2 podawał rozwiązanie ostatnio więc przeszukaj forum. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 hakeryk2 Posted December 20, 2017 Share Posted December 20, 2017 (edited) Możesz ustawić nagłówki dla plików JPG w pliku htaccess. Presta domyślnie coś tam ustawia jeśli użyjemy opcji "Optymalizacji Apache" ale jeśli nie chcesz korzystać z ichniej modyfikacji, to polecam edytować plik htaccess w głównym folderze sklepu i wkleić tam moją modyfikację z dłuższymi nagłówkami AddType application/vnd.ms-fontobject .eot AddType font/ttf .ttf AddType font/otf .otf AddType application/x-font-woff .woff <IfModule mod_headers.c> <FilesMatch "\.(ttf|ttc|otf|eot|woff|svg)$"> Header add Access-Control-Allow-Origin "*" </FilesMatch> </IfModule> <IfModule mod_expires.c> ExpiresActive On ExpiresByType image/gif "access plus 1 month" ExpiresByType image/jpeg "access plus 1 month" ExpiresByType image/png "access plus 1 month" ExpiresByType text/css "access plus 1 week" ExpiresByType text/javascript "access plus 1 week" ExpiresByType application/javascript "access plus 1 week" ExpiresByType application/x-javascript "access plus 1 week" ExpiresByType image/x-icon "access plus 1 year" ExpiresByType image/svg+xml "access plus 1 year" ExpiresByType image/vnd.microsoft.icon "access plus 1 year" ExpiresByType application/font-woff "access plus 1 year" ExpiresByType application/x-font-woff "access plus 1 year" ExpiresByType application/vnd.ms-fontobject "access plus 1 year" ExpiresByType font/opentype "access plus 1 year" ExpiresByType font/ttf "access plus 1 year" ExpiresByType font/otf "access plus 1 year" ExpiresByType application/x-font-ttf "access plus 1 year" ExpiresByType application/x-font-otf "access plus 1 year" </IfModule> Pamiętaj, że nagłówki powodują to, że nawet po wgraniu nowego zdjęcia na serwer który będzie podmianą innego pliku będziesz musiał zmienić nazwę pliku lub wyzerować nagłówki plikiem htaccess. To samo dotyczy plików js i css jeśli nie korzystasz z funkcji łączenia w 1 plik. Na zapas tylko napiszę, że jeśli po zmianie pliku htaccess będziesz miał błąd 500 to usuń tę modyfikację i ogólnie przed edycją zrób kopie starego pliku htaccess. Ot tak przypominam bo dużo ludzi lubi coś przypadkowo w htaccess Edited December 20, 2017 by hakeryk2 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
zuck3rb3rg
Witam
Strona Gtmetrix, wyrzuca mi błędy z tym że do pamięci podręcznej nie są zapisywane zdjęcia w sklepie. Jak temu zaradzić? Co zrobić żeby zdjęcia zapisywały się do cache i sklep zacząłem szybciej działać.
Pozdrawiam
2 answers to this question
Recommended Posts