Jump to content
  • 0

Przeniesienie sklepu 1.5.6.1 >> v1.6.1.17 czy v1.7.2.4 ?

memosxo

Question

Cześć,

W związku z tym, że mój sklep funkcjonuje w niezmienionej formie od ok 3-4 lat, przyszedł czas na jego odświeżenie >> ulepszenie.

Aktualnie działam na Prestashop 1.5.6.1, sklep pracuje stabilnie z 6 tysiącami produktów na pokładzie. Chciałbym jednak go unowocześnić ze względu na brak responsywności.  Powoduje to dość duży współczynnik odrzuceń wśród klientów korzystających z urządzeń mobilnych.

Czytam sporo o tym na którą wersję Presty najlepiej się przenieść i zdania są podzielone.

Jaka jest wasza opinia ?

>> Lepiej w tym momencie przenieść się spokojnie na 1.6 i czekać na ulepszenie 1.7 ? 

>> Czy może od razu zrobić upgrade do wersji 1.7 ?

Jeżeli tak z jakich narzędzi skorzystać do migracji >> moduł MigrationPro: PrestaShop to PrestaShop Migration Tool czy coś innego ? 

Czy narzędzie do migracji da mi 100% gwarancję bezstratnego przeniesienia danych ? 

Proszę o poradę bo głowię się nad tym tematem i nie mogę zdecydować w którym kierunku iść :)

1 answer to this question

Recommended Posts

• 0

Żadne narzędzie nie da Ci 100% pewności. Zawsze coś może pójść nie tak i zamiast sklepu masz sieczkę. 

Ja przenosiłem sklep 10k produktów do wersji 1.6 z kilku względów. Przede wszystkim te rozwiązanie jest dużo tańsze w przypadku samego wdrożenia niż przesiadka na 1.7, jednak pociąga za sobą konieczność dostosowania strony do nowych przepisów unijnych, co wersja 1.7 ma już częściowo zaimplementowane. 

Czytając komentarze na temat wersji 1.7 zwracaj uwagę na daty postów. Większość z nich to narzekania odnośnie starych wersji, z których problemy zostały w dużej mierze rozwiązane. Jednak nadal wersja 1.7 posiada dużo irytujących przypadłości. 

Kolejny aspekt to szablon. O ile chcesz jechać na lekko zmodyfikowanym szablonie to wersja 1.7 jest bardziej atrakcyjna. Jednak jeśli chodzi Ci po głowie zakup szablonu to do 1.7 będzie on dużo droższy i często będzie wymagał dokupienia pakietu wymaganych modułów, bez których nie będzie on taki super jak na ogłoszeniu sprzedaży. Aktualnie szablony do 1.6 responsywne są dość tanie i można spokojnie za 200 zł kupić coś bardzo sensownego. Do 1.7 musisz szykować co najmniej 3 razy tyle (swoją opinię opieram o ostatnie zakupy szablonów z ostatnich 2 miesięcy). Wersja 1.7 będzie też wymagała dodatkowo przyzwyczajenia się do zupełnie nowego panelu administracyjnego, który do tej pory nie jest dobrze dopracowany. Szczególnie mam tu na myśli panel tłumaczeń, który jest moim zdaniem beznadziejny. Owszem ładniej wygląda, ale często znalezienie jakiejś durnej wartości do przetłumaczenia jest prawdziwym koszmarem. Mimo iż dodali wyszukiwarkę to jest moim zdaniem bezużyteczna. To samo robił CTRL+F. Wcześniej całość była w 5-6 podstronach do tłumaczenia, obecnie jest ich dużo więcej. W tym każdy moduł ma osobną podstronę.