Pat9 Posted December 9, 2017 Share Posted December 9, 2017 Witam, Piszę z pytaniem, czy istnieje możliwość sprawdzenia, z jakiego urządzenia pochodzi zamówienie ? tj. PC/Telefon/Tablet ? Przydałoby się wiedzieć, bo mam włączone google shopping i jakieś 70 % to ruch mobilny, a nie wiem, czy jakieś zamówienia z tego wpadają. Proszę o infor, Pozdrawiam, Patryk Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek003 Posted December 9, 2017 Share Posted December 9, 2017 (edited) Podłącz sobie pod stronę Google Analytics. Ale to ci da tylko sprawdzenie z czego pochodzi ruch. Ale jak sprawdzisz dane to może dojdziesz z czego było robione zamówienie. Z resztą po co te dane? Wystarczy wiedzieć z jakich urządzeń masz wejścia żeby ewentualnie dostosować sklep. Edited December 9, 2017 by tomek003 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pat9 Posted December 9, 2017 Author Share Posted December 9, 2017 No właśnie nie do końca, bo wolałbym wiedzieć z jakich urządzeń są zakupy, wtedy mogę dostosować bardziej sklep. Przy budżecie 200 Eur zaledwie 30 to wejścia z komputerów, przy czym 170 z telefonów/tabletów wg. adwords. Interesują mnie konkretnie zakupy, wejścia widzę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek003 Posted December 10, 2017 Share Posted December 10, 2017 (edited) Google Analytics to dosyć duże narzędzie. Np. to https://support.google.com/analytics/answer/3234673?hl=pl Są też chyba jakieś moduły presty, które łączą się z Analytics. Zapytaj twórców czy podają tez dane z jakich urządzeń były realizacje koszyka. Jak dla mnie w dzisiejszych czasach należy w ciemno założyć, że duży ruch jest mobilny i zakupy też są tak robione. A taki ruch będzie jeszcze większy. Edited December 10, 2017 by tomek003 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr K. Posted December 12, 2017 Share Posted December 12, 2017 W bazie sklepu są zapisywane tylko dość orientacyjne i przybliżone dane o przeglądarce i systemie operacyjnym. Dokładniejsze dane można uzyskać integrując zewnętrzne systemy analityczne, choćby wspomniane GA z użyciem wbudowanego modułu do integracji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts