MarioCCH Posted October 29, 2017 Share Posted October 29, 2017 Czy presta w wydaniu 1.7.x.x jest "szybsza" od wersji 1.6.x.x - biorąc pod uwagę identyczne parametry serwera ? Na tą chwilę sam sklep w wersji 1.6.x.x śmiga mi szybko, jednak bolączką jest wyszukiwanie czegokolwiek przy ilości produktów około 1 200 000 na sklepie. Czy presta tak naprawdę jest w stanie normalnie pracować przy takiej liczbie produktów - powinienem spróbować na wersji 1.7.x.x czy od razu szukać innego silnika na sklep. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomek003 Posted October 29, 2017 Share Posted October 29, 2017 Lepsze jest wrogiem dobrego. Ja bym się tam do aktualizacji nie śpieszył przy dużym sklepie. Chyba, że lubisz problemy i chcesz zostać betatesterem. 1.7 to nadal beta wbrew temu co od miesięcy o niej piszą. Już sporo poprawili ale jak dla mnie lepiej poczekać. Chyba, że potestować na jakimś małym sklepie, Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarioCCH Posted October 29, 2017 Author Share Posted October 29, 2017 Na małych już testowałem , chodzi nawet dobrze. Zastanawiam się tylko jak przy takiej ilości będzie się zachowywał. Niestety na tą chwilę mam tylko jeden dobry serwer, na którym mogę cokolwiek postawić - więc wóz albo przewóz . Link to comment Share on other sites More sharing options...
hakeryk2 Posted October 30, 2017 Share Posted October 30, 2017 Przy tak dużym sklepie raczej bym nie ryzykował, a jeśli chodzi o wyszukiwarkę to może lepiej poprosić kogoś by zajął się optymalizacją wyszukiwarki. Sam nad tym się zastanawiam bo obecny mechanizm wyszukiwani pomimo tego, że wygodny to jednak bardzo zasobożerny. Obstawiam, że pewnie masz też wgrane różne modyfikacje które w 1.7 mogą nie zadziałać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarioCCH Posted November 6, 2017 Author Share Posted November 6, 2017 Zaryzykowałem. Zrobiłem upgrade. Poprawy wydajnościowej nie widać. Masakra. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr K. Posted November 6, 2017 Share Posted November 6, 2017 Tu masz trochę o wydajności różnych wersji: http://build.prestashop.com/news/prestashop-1-7-2-2-performance/ http://build.prestashop.com/news/prestashop-1-7-performances/ http://build.prestashop.com/news/prestashop-1-6-1-0-performances/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
hakeryk2 Posted November 7, 2017 Share Posted November 7, 2017 @Piotr K. według artykułów wszystko powinno śmigać szybciej, ale ogólnie denerwuje mnie jedna rzecz - mogliby chociaż w tych artykułach podać od strony kodu co zostało zmienione by zobaczyć które linie były odpowiedzialne za bottlenecki i by użytkownicy 1.6 też mogli sobie pozmieniać coś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarioCCH Posted November 7, 2017 Author Share Posted November 7, 2017 Sklep z 1200000 produktów, zero statystyk itd , teoretycznie identyczna konfiguracja. - brany pod uwagę czas wyszukiwania produktu. 1.6 - około 10 sek. 1.7.2.4 - 13 sek. Różnica znaczna. Dla mnie jest to zauważalne. Na wersji 1.7.2.4 - uruchomili mi na serwerze nawet MEMCASHED - nie pomogło na 100%. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr K. Posted November 7, 2017 Share Posted November 7, 2017 hakeryk2 kwestia jeszcze co i ile szybciej działa Mario Memcached nie zawsze pomaga, kwestia konfiguracji, ruchu w sklepie (jak masz mało odwiedzin to nie zyskasz) itp. Co do wyszukiwarki to jaka dokładnie wersja i konfiguracja wyszukiwarki? Czasami da się wycisnąć coś samymi ustawieniami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarioCCH Posted November 7, 2017 Author Share Posted November 7, 2017 Wyszukiwarka standardowa, jakiej innej powinienem użyć ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr K. Posted November 7, 2017 Share Posted November 7, 2017 Miałem na myśli jaka wersja presty i jakie masz ustawienia na stronie konfiguracji w panelu, ile słów wykluczone itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarioCCH Posted November 7, 2017 Author Share Posted November 7, 2017 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr K. Posted November 7, 2017 Share Posted November 7, 2017 Tu może być, choć optymalizację apache wyłączam i indywidualnie ustawiam htaccess, a memcached najlepiej się sprawdza jak jest dużo odwiedzin jednocześnie. Natomiast pytałem o Preferencje -> Szukaj bo o wyszukiwarce mówiliśmy ;-) Podeślij mi na maila strukturę bazy (bez danych) to zerknę w wolnej chwili. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarioCCH Posted November 7, 2017 Author Share Posted November 7, 2017 Memcached uruchomiliśmy, ponieważ sklep docelowo ma działać głównie jako B2B dla naszych aktualnych klientów. (około 3 tyś) Reszta zakupów z netu jest na początku bez znaczenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr K. Posted November 7, 2017 Share Posted November 7, 2017 Szukaj używając części słowa to zamulacz. Trochę mało słów zabronionych Możliwe, że strukturę bazy da się poprawić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
e_com Posted November 8, 2017 Share Posted November 8, 2017 Minimalna długość słowa = 3, to przy takiej ilości produktów pewnie miliardy indeksów powstaje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarioCCH Posted November 8, 2017 Author Share Posted November 8, 2017 Wyłączyłem szukanie części słowa, oraz minimalne słowo ustawiłem na 5 - sprawdzę jak to będzie działać. Dziękuję za wskazówki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hakeryk2 Posted November 9, 2017 Share Posted November 9, 2017 (edited) On 7.11.2017 at 1:17 PM, MarioCCH said: Sklep z 1200000 produktów, zero statystyk itd , teoretycznie identyczna konfiguracja. - brany pod uwagę czas wyszukiwania produktu. 1.6 - około 10 sek. 1.7.2.4 - 13 sek. Różnica znaczna. Dla mnie jest to zauważalne. Na wersji 1.7.2.4 - uruchomili mi na serwerze nawet MEMCASHED - nie pomogło na 100%. Panie dziejku, mam dla Ciebie dobrą wiadomość Raczej w sumie dla mnie jest dobra, ale na 1.6.1.4 teraz wyszukiwarka śmiga jak szalona. Wystarczyło dodać klucz w tabeli ps_search_index i wyszukiwanie tak zapierdziela, że szok. Nie wiem jak wygląda struktura tej tabeli dla 1.7 ale dla 1.6 odpalenie kodu w SQL phpMyAdmin dało takiego kopniaka do prędkości wyszukiwania że szok. ALTER TABLE `ps_search_index` DROP KEY `id_product`; ALTER TABLE `ps_search_index` ADD KEY `id_product` (`id_product`,`weight`); Edited November 9, 2017 by hakeryk2 Poprawka do tego o co pytał MarioCCH poniżej. (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarioCCH Posted November 9, 2017 Author Share Posted November 9, 2017 "Nie wiem jak wygląda struktura tej tabeli dla 1.7 ale dla 1.7 odpalenie kodu w SQL phpMyAdmin dało takiego kopniaka do prędkości wyszukiwania że szok." dla 1.7 ale dla 1.6 - tak powinno być ? Rano potestuję to u siebie, bo jednak wrócę na 1,6 jak tylko uporam się z serwerem. VPS4 z linuxowa powoli zaczyna mnie denerwować... Link to comment Share on other sites More sharing options...
e_com Posted November 10, 2017 Share Posted November 10, 2017 14 godzin temu, hakeryk2 napisał: Wystarczyło dodać klucz w tabeli ps_search_index i wyszukiwanie tak zapierdziela, że szok. Ten klucz indeksu to już dość dawno został dodany w którejś z poprawek. Wystarczy tylko prestę aktualizować 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr K. Posted November 10, 2017 Share Posted November 10, 2017 Nie tak dawno, bo weszło dopiero w 1.6.1.17 github.com/PrestaShop/PrestaShop/pull/8199 ;) Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarioCCH Posted November 13, 2017 Author Share Posted November 13, 2017 Ok, mój serwer wrócił do życia. Jutro już potestuję te nowinki :] Dam znać co i jak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts