Krzysiek91 Posted October 27, 2017 Share Posted October 27, 2017 (edited) Witam, W nowo zakupionym szablonie dla jednego ze sklepów na Presta nie wyświetlają się w podstronach entery pomiędzy zdaniami pomimo, że są wpisane w zakładce CMS. Zakładki CMS wyglądają tak jak na załączniku- tzn. brak jest odstępów (enterów) między zdaniami. Czy ktoś z Was ma pomysł jak można wstawić odstępy tak by były wyświetlane i czy jest to problem szablonu czy oprogramowania? Wersja standardowa- Presta 1.6.1.7. Dodam jeszcze, żę w zakładce CMS jak edytuje się plik to nie mam widocznego menu na górze, w którym można wszystko ustawić sobie i wstawić nowe pliki, np. jpg Edited October 27, 2017 by Krzysiek91 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
e_com Posted October 29, 2017 Share Posted October 29, 2017 Masz popsuty edytor Tiny MCE. Z oryginalnej wersji instalacyjnej presty skopiuj na serwer katalog /js/tiny_mce/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek91 Posted November 2, 2017 Author Share Posted November 2, 2017 Przekleiłem pliki wchodzące w skład /js/tiny_mce/ z oryginalnej wersji instalacyjnej presty i niestety bez zmian... Jest jakiś plik w którym można naprawić usterkę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek91 Posted November 3, 2017 Author Share Posted November 3, 2017 Widziałem, że ten temat pojawiał się wcześniej i to w kilku miejscach na forum. W przypadku mojego sklepu, w oknie opisu produktów pojawia się prosty edytor tekstu pozwalający np. wstawić link, video, obraz czy używać czcionek. Natomiast w zakładce Preferencje-> CMS w ogóle nie pojawia się żaden edytor. Znalazłem tutorial na ten temat od legendarnego użytkownika PrestaShop : https://mypresta.eu/en/art/prestashop-16/extended-rich-text-editor.html U mnie kod w pliku/js/admin/tinymce.inc.js wygląda następująco: /** * File used for compatibility purpose * @type {*|jQuery} */ var path = $(location).attr('pathname'); var path_array = path.split('/'); path_array.splice((path_array.length - 2), 2); var final_path = path_array.join('/'); window.tinyMCEPreInit = {}; window.tinyMCEPreInit.base = final_path+'/js/tiny_mce'; window.tinyMCEPreInit.suffix = '.min'; $.getScript(final_path+'/js/tiny_mce/tinymce.min.js'); Czy jego zamiana na proponowany przez autora poniższy kod spowoduje zmianę czy lepiej tego nie robić? Boje się samemu podejmować zmian bez konsultacji aby nie wpaść w gorsze tarapaty, pomimo że czytam wątki i poznaje różne rozwiązania (też czytałem o możliwości usunięcia .htaccess z maboutique//img/cms na francuskim forum), function tinySetup(config) { if (typeof tinyMCE === 'undefined') { setTimeout(function() { tinySetup(config); }, 100); return; } if(!config) config = {}; var editor_selector = 'rte'; //if (typeof config['editor_selector'] !== 'undefined') //var editor_selector = config['editor_selector']; if (typeof config['editor_selector'] != 'undefined') config['selector'] = '.'+config['editor_selector']; //safari,pagebreak,style,table,advimage,advlink,inlinepopups,media,contextmenu,paste,fullscreen,xhtmlxtras,preview default_config = { selector: ".rte" , plugins : "visualblocks, preview searchreplace print insertdatetime, hr charmap colorpicker anchor code link image paste pagebreak table contextmenu filemanager table code media autoresize textcolor emoticons", toolbar2 : "newdocument,print,|,bold,italic,underline,|,strikethrough,superscript,subscript,|,forecolor,colorpicker,backcolor,|,bullist,numlist,outdent,indent", toolbar1 : "styleselect,|,formatselect,|,fontselect,|,fontsizeselect,", toolbar3 : "code,|,table,|,cut,copy,paste,searchreplace,|,blockquote,|,undo,redo,|,link,unlink,anchor,|,image,emoticons,media,|,inserttime,|,preview ", toolbar4 : "visualblocks,|,charmap,|,hr,", external_filemanager_path: ad+"/filemanager/", filemanager_title: "File manager" , external_plugins: { "filemanager" : ad+"/filemanager/plugin.min.js"}, extended_valid_elements: 'pre[*],script[*],style[*]', valid_children: "+body[style|script|iframe|section],pre[iframe|section|script|div|p|br|span|img|style|h1|h2|h3|h4|h5],*[*]", valid_elements : '*[*]', force_p_newlines : false, cleanup: false, forced_root_block : false, force_br_newlines : true, convert_urls:true, relative_urls:false, remove_script_host:false, menu: { edit: {title: 'Edit', items: 'undo redo | cut copy paste | selectall'}, insert: {title: 'Insert', items: 'media image link | pagebreak'}, view: {title: 'View', items: 'visualaid'}, format: {title: 'Format', items: 'bold italic underline strikethrough superscript subscript | formats | removeformat'}, table: {title: 'Table', items: 'inserttable tableprops deletetable | cell row column'}, tools: {title: 'Tools', items: 'code'} } } $.each(default_config, function(index, el) { if (config[index] === undefined ) config[index] = el; }); tinyMCE.init(config); } $().ready(function() { tinySetup(); }); Może ktoś z Was ma jakieś pomysły? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts