Jump to content

Problem z przekierowaniem domeny

Krzysiek91

Recommended Posts

Witam,

Próbujemy przekierować domenę na serwer nazwa.pl. Przekierowaliśmy ją poprzez panel klienta active admin, jak i na Preście. W trzeciej rubryce generowania URL o nazwie URL bazowy wpisaliśmy katalog, w którym jest przechowywany sklep z tym że wpisaliśmy tam /sklep a nie /sklep/. Obecnie nie możemy się nawet zalogować do PA w Preście, zaś strona logowania jest "wybielona". Jak można to odwrócić by przekierować poprawnie ?

Screen 1 - informacja jaka pokazuje się na stronie docelowej (www.osmykontynent.pl) post-1437736-0-54951900-1508166959_thumb.jpg

Screen 2- strona logowania do Panelu Administracyjnego post-1437736-0-32541200-1508167055_thumb.jpg

Ok, spróbuje.  Czy to powinno przenieść serwer na domenę? Bo nie wiem czy to jeszcze czas oczekiwania na konfiguracje czy po prostu źle się skonfigurowała domena. Spróbuje to zmienić w phpAdmin (czy to jest w ftp? Czy może gdzieś indziej?)

Ok, już wiem jak wyczyścić pamięć podręczną sklepu, ale najgorzej, że  nie mogę zalogować się do PA w Presta, czy to jest normalna sytuacja podczas przenosin? Jakie są sposoby na to, żebym mógł odzyskać hasło (niestety, ale nie dochodzą do mnie e-maile mimo prośby o reset hasło)?

Edited by Krzysiek91 (see edit history)

Spróbuj w phpMyAdmin,

w tabeli PREFIX_shop_url zmień zawartość pola physical_uri na "/",

wyczyść cache sklepu

Już tą akcję wykonałem w phpMyAdmin. Jednak pokazuje się nowy komunikat błędu- screen w załączniku: post-1437736-0-89625800-1508261520_thumb.jpg

Co teraz należy wykonać by się tego pozbyć? Dlaczego dostęp jest zabroniony? (wsuz10 to login na phpAdmin)

Czy wyczyszczenie pamięci podręcznej pomoże?

Tak, to hasło było zmieniane, bo nigdy wcześniej tam się nie logowałem i nie wiedziałem gdzie je sprawdzić.

Ok, czyli na ftp jest "config" i tam podmieniłem plik "settings.inc.php" z hasłem, które wprowadziłem do bazy danych.

Komunikat się zmienił na następujący błąd: 

post-1437736-0-50123700-1508269435_thumb.jpg

Jaka może być przyczyna powyższego błędu?

Co wpisałeś do pola physical_uri? Powinien tam być jeden znak / .

Włącz debugowanie błędów, w pliku /config/defines.inc.php define('_PS_MODE_DEV_', false); zmień na  define('_PS_MODE_DEV_', true);

Usuń cache sklepu (przez ftp):
    - plik /cache/class_index.php;
    - wszystkie foldery z /cache/smarty/cache, plik index.php zostaw
    - wszystkie foldery z /cache/smarty/compile, plik index.php zostaw

Tak,w polu physical url zostało tylko "/"

Słyszałem, że debugowanie błędu powinno odnaleźć przyczynę błędu 500. Też się nad tym zastanawiałem. 

Czyli tylko plik/cache/class_index.php usunąć a co do reszty- cache/smarty/cache i cache/smarty/compile wszystko usunąć poza plikami index.php?

Ok, to zrobię tak dzisiaj i dam znać jaka sytuacja :-) Dzięki :).

Faktycznie, sam byłem przerażony jak to zobaczyłem. Błąd już naprawiałem (chciałem właśnie edytować posta i usunąć ten felerny screen) natomiast pojawił się niestety kolejny błąd:

post-1437736-0-66285500-1508327753_thumb.png

Czy macie pomysł jakiego rodzaju to błąd i co jest w stanie go naprawić?

Czytam na internecie co to za błąd i jakie ma przyczyny. Czy to oznacza, że w 1 linijce pliku settings.inc.php jest błąd, którego efektem jest problem w linijce 428 w pliku shop.php w folderze classes/shop? Jeżeli to co pisze jest prawdą, to błąd jest w linijce pierwszej, czyli:

<?phpdefine('_DB_SERVER_', 'sql.****.*****.pl');

Czy w dobrym kierunku podążam? Czyli, że jest błąd w tej oto linijce rozpoczynającej kod? Może powinno być "<?php define(" ?

Plik settings.inc.php powinien wyglądać mniej więcej tak:

<?php
define('_DB_SERVER_', 'localhost');
define('_DB_NAME_', 'nazwa_bazy');
define('_DB_USER_', 'user');
define('_DB_PASSWD_', 'haslo');
define('_DB_PREFIX_', 'ps_');
define('_MYSQL_ENGINE_', 'InnoDB');
define('_PS_CACHING_SYSTEM_', 'CacheMemcache');
define('_PS_CACHE_ENABLED_', '0');
define('_COOKIE_KEY_', '4eew3lpfeofgfg47BjjWJKKDIiXJnxxYxSSlsklasdlaslk*yTT6YmQg');
define('_COOKIE_IV_', 'VIjhqwUY');
define('_PS_CREATION_DATE_', '2017-08-07');
if (!defined('_PS_VERSION_'))
    define('_PS_VERSION_', '1.6.1.9');
define('_RIJNDAEL_KEY_', 'WyC3PwqjjkjkqYYYkkYKHk&sOIsasdff');
define('_RIJNDAEL_IV_', 'KJjjhq7hjdPIereeYYhhrYTa');

Porównaj ze swoim

Plik jest kodowany w UTF-8 . A jak się kończy 1 linijka Znakiem ";" to przed kolejnym "define" jest jakiś znak, tzn. spacja lub enter? Bo u mnie w notatniku ten plik wyświetla się ciurkiem i generalnie między ";" a "define" nie ma żadnych znaków, np. spacji. 

Ok, otworzę ten plik w notepad++ . Niemniej jednak, ze strony internetowej wynika, że błąd jest w pierwszej linijce kodu php? Czy na pewno to wynika z tego komunikatu?

Otworzyłem ten plik w NotePad, sprawdzam kodowania i mam opcje "UTF-8" albo "UTF-8(bez BOM)".

Zapisać w UTF-8 (bez BOM) i wgrać ?

Dobrze, wgrałem plik zakodowany w "UTF-8 (bez BOM)" . Okazuje się, że błąd zniknął, na domenie pojawia się sklep, dodatkowo można zalogować się do PA. Wielkie dzięki Atomek :) . Tym razem jednak pojawia się nad czarną kreską informacja o dwóch błędach związanych z mailchimp:

Czy wiece co te dwie linijki na górze oznaczają? :)

post-1437736-0-46657700-1508342560_thumb.jpg