Krzysiek91 Posted October 16, 2017 Share Posted October 16, 2017 Witam, Próbujemy przekierować domenę na serwer nazwa.pl. Przekierowaliśmy ją poprzez panel klienta active admin, jak i na Preście. W trzeciej rubryce generowania URL o nazwie URL bazowy wpisaliśmy katalog, w którym jest przechowywany sklep z tym że wpisaliśmy tam /sklep a nie /sklep/. Obecnie nie możemy się nawet zalogować do PA w Preście, zaś strona logowania jest "wybielona". Jak można to odwrócić by przekierować poprawnie ? Screen 1 - informacja jaka pokazuje się na stronie docelowej (www.osmykontynent.pl) Screen 2- strona logowania do Panelu Administracyjnego Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted October 16, 2017 Share Posted October 16, 2017 Może zacznij od tego na jakiej domenie ma sklep działać, na osmykontynent.pl czy na osmykontynent.pl/sklep/ ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek91 Posted October 16, 2017 Author Share Posted October 16, 2017 Na domenie osmykontynent.pl bez "sklep" ale wedle jednego z tutoriali na Youtube w rubryce URL bazowy należy wpisać ścieżkę do serwera. Jaki jest problem z tym przekierowaniem? Czy to normalne, że nie działa PA jak się przekierowuje domena? Link to comment Share on other sites More sharing options...
atomek Posted October 16, 2017 Share Posted October 16, 2017 Spróbuj w phpMyAdmin,w tabeli PREFIX_shop_url zmień zawartość pola physical_uri na "/",wyczyść cache sklepu Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek91 Posted October 17, 2017 Author Share Posted October 17, 2017 (edited) Ok, spróbuje. Czy to powinno przenieść serwer na domenę? Bo nie wiem czy to jeszcze czas oczekiwania na konfiguracje czy po prostu źle się skonfigurowała domena. Spróbuje to zmienić w phpAdmin (czy to jest w ftp? Czy może gdzieś indziej?) Ok, już wiem jak wyczyścić pamięć podręczną sklepu, ale najgorzej, że nie mogę zalogować się do PA w Presta, czy to jest normalna sytuacja podczas przenosin? Jakie są sposoby na to, żebym mógł odzyskać hasło (niestety, ale nie dochodzą do mnie e-maile mimo prośby o reset hasło)? Edited October 17, 2017 by Krzysiek91 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek91 Posted October 17, 2017 Author Share Posted October 17, 2017 (edited) Spróbuj w phpMyAdmin, w tabeli PREFIX_shop_url zmień zawartość pola physical_uri na "/", wyczyść cache sklepu Już tą akcję wykonałem w phpMyAdmin. Jednak pokazuje się nowy komunikat błędu- screen w załączniku: Co teraz należy wykonać by się tego pozbyć? Dlaczego dostęp jest zabroniony? (wsuz10 to login na phpAdmin) Czy wyczyszczenie pamięci podręcznej pomoże? Edited October 17, 2017 by Krzysiek91 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
atomek Posted October 17, 2017 Share Posted October 17, 2017 Sama zmiana wartości pola nie powinna spowodować takiego błędu.Zmieniałeś może nazwę użytkownika bazy i/lub hasło dostępu? Jeżeli tak to wpisz te dane do pliku /config/settings.inc.php Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek91 Posted October 17, 2017 Author Share Posted October 17, 2017 Tak, to hasło było zmieniane, bo nigdy wcześniej tam się nie logowałem i nie wiedziałem gdzie je sprawdzić. Ok, czyli na ftp jest "config" i tam podmieniłem plik "settings.inc.php" z hasłem, które wprowadziłem do bazy danych. Komunikat się zmienił na następujący błąd: Jaka może być przyczyna powyższego błędu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
atomek Posted October 18, 2017 Share Posted October 18, 2017 Co wpisałeś do pola physical_uri? Powinien tam być jeden znak / .Włącz debugowanie błędów, w pliku /config/defines.inc.php define('_PS_MODE_DEV_', false); zmień na define('_PS_MODE_DEV_', true);Usuń cache sklepu (przez ftp): - plik /cache/class_index.php; - wszystkie foldery z /cache/smarty/cache, plik index.php zostaw - wszystkie foldery z /cache/smarty/compile, plik index.php zostaw Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek91 Posted October 18, 2017 Author Share Posted October 18, 2017 (edited) Tak,w polu physical url zostało tylko "/" Słyszałem, że debugowanie błędu powinno odnaleźć przyczynę błędu 500. Też się nad tym zastanawiałem. Czyli tylko plik/cache/class_index.php usunąć a co do reszty- cache/smarty/cache i cache/smarty/compile wszystko usunąć poza plikami index.php? Ok, to zrobię tak dzisiaj i dam znać jaka sytuacja :-) Dzięki . Edited October 18, 2017 by Krzysiek91 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek91 Posted October 18, 2017 Author Share Posted October 18, 2017 Tam są dziwne pliki template_flush, które - o zgrozo- mają 0 B i nawet nie można ich ściągnąć i przejrzeć. Czy je też usunąć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted October 18, 2017 Share Posted October 18, 2017 Podczas edycji pliku setting zrobiłeś błąd, popraw go, i nie pokazuj publicznie co masz w tym pliku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek91 Posted October 18, 2017 Author Share Posted October 18, 2017 (edited) Faktycznie, sam byłem przerażony jak to zobaczyłem. Błąd już naprawiałem (chciałem właśnie edytować posta i usunąć ten felerny screen) natomiast pojawił się niestety kolejny błąd: Czy macie pomysł jakiego rodzaju to błąd i co jest w stanie go naprawić? Czytam na internecie co to za błąd i jakie ma przyczyny. Czy to oznacza, że w 1 linijce pliku settings.inc.php jest błąd, którego efektem jest problem w linijce 428 w pliku shop.php w folderze classes/shop? Jeżeli to co pisze jest prawdą, to błąd jest w linijce pierwszej, czyli: <?phpdefine('_DB_SERVER_', 'sql.****.*****.pl'); Czy w dobrym kierunku podążam? Czyli, że jest błąd w tej oto linijce rozpoczynającej kod? Może powinno być "<?php define(" ? Edited October 18, 2017 by Krzysiek91 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted October 18, 2017 Share Posted October 18, 2017 Nie ma spacji po <?php a powinna być. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek91 Posted October 18, 2017 Author Share Posted October 18, 2017 Rozumiem. Czy ktoś z Was ma pomysł, co może być błędne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted October 18, 2017 Share Posted October 18, 2017 Zrobiłeś tą spacje i dalej masz błąd? Czy nie zrobiłeś spacji? Spacja musi być. Link to comment Share on other sites More sharing options...
atomek Posted October 18, 2017 Share Posted October 18, 2017 Plik settings.inc.php powinien wyglądać mniej więcej tak: <?php define('_DB_SERVER_', 'localhost'); define('_DB_NAME_', 'nazwa_bazy'); define('_DB_USER_', 'user'); define('_DB_PASSWD_', 'haslo'); define('_DB_PREFIX_', 'ps_'); define('_MYSQL_ENGINE_', 'InnoDB'); define('_PS_CACHING_SYSTEM_', 'CacheMemcache'); define('_PS_CACHE_ENABLED_', '0'); define('_COOKIE_KEY_', '4eew3lpfeofgfg47BjjWJKKDIiXJnxxYxSSlsklasdlaslk*yTT6YmQg'); define('_COOKIE_IV_', 'VIjhqwUY'); define('_PS_CREATION_DATE_', '2017-08-07'); if (!defined('_PS_VERSION_')) define('_PS_VERSION_', '1.6.1.9'); define('_RIJNDAEL_KEY_', 'WyC3PwqjjkjkqYYYkkYKHk&sOIsasdff'); define('_RIJNDAEL_IV_', 'KJjjhq7hjdPIereeYYhhrYTa'); Porównaj ze swoim Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek91 Posted October 18, 2017 Author Share Posted October 18, 2017 Zrobiłem spacje, wgrałem plik, jeszcze dla pewności pobrałem go i sprawdziłem, w pierwszej linijce dalej jest błąd, tak wynika z komunikatu na domenie. <?php define('_DB_SERVER_', 'sql.****.*****.pl'); Link to comment Share on other sites More sharing options...
atomek Posted October 18, 2017 Share Posted October 18, 2017 W jaki sposób masz kodowany ten plik? Ustaw na UTF-8 bez BOM Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek91 Posted October 18, 2017 Author Share Posted October 18, 2017 Plik jest kodowany w UTF-8 . A jak się kończy 1 linijka Znakiem ";" to przed kolejnym "define" jest jakiś znak, tzn. spacja lub enter? Bo u mnie w notatniku ten plik wyświetla się ciurkiem i generalnie między ";" a "define" nie ma żadnych znaków, np. spacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
atomek Posted October 18, 2017 Share Posted October 18, 2017 Spróbuj skorzystać z innego edytora np. Notepad++ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krzysiek91 Posted October 18, 2017 Author Share Posted October 18, 2017 (edited) Ok, otworzę ten plik w notepad++ . Niemniej jednak, ze strony internetowej wynika, że błąd jest w pierwszej linijce kodu php? Czy na pewno to wynika z tego komunikatu? Otworzyłem ten plik w NotePad, sprawdzam kodowania i mam opcje "UTF-8" albo "UTF-8(bez BOM)". Zapisać w UTF-8 (bez BOM) i wgrać ? Dobrze, wgrałem plik zakodowany w "UTF-8 (bez BOM)" . Okazuje się, że błąd zniknął, na domenie pojawia się sklep, dodatkowo można zalogować się do PA. Wielkie dzięki Atomek . Tym razem jednak pojawia się nad czarną kreską informacja o dwóch błędach związanych z mailchimp: Czy wiece co te dwie linijki na górze oznaczają? Edited October 18, 2017 by Krzysiek91 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts