"Odziedziczyłem"* po koledze sklep, który został założony na potrzeby pewnej konferencji. Uczestnicy kupowali "produkty", jakimi były wejściówki na tę konferencję i wszystko pięknie grało.
Niestety, jak się okazało, podczas zakupów kupujący wypełniali dodatkowe pola, które rzeczony kolega jakoś umieścił w szablonie. Piszę "jakoś", ale podejrzewam, że po prostu dopisał linijki kodu do odpowiedniego pliku (nie widzę, żeby zainstalowany był dodatkowy moduł, który za takie zmiany by odpowiadał). Pola te znajdują się w "Additional information and terms of service", pod wyborem opcji dostawy. Jednym z tych pól był opcjonalny checkbox ("Czy jesteś zainteresowany wycieczką..."), kolejnym (równie opcjonalne) miejsce do wpisania krótkiego tekstu przez użytkownika.
Obecnie, moim bojowym zadaniem jest zrobienie wykazu tych, którzy zaznaczyli ten checkbox wyrażając chęć uczestnictwa w wycieczce, zrobienie oraz wykazu informacji, które wpisali we wspomnianym polu. Problem jest taki, że zupełnie nie wiem, gdzie tych informacji szukać. W panelu administracyjnym, w katalogu "Orders", owszem, mogę sobie poczytać, co ciekawego klienci zamówili podglądając każde z tych zamówień, ale brak jest właśnie tych dwóch informacji.
Czy może orientujecie się, skąd je można wyciągnąć? Jeśli na serwerze są pliki, gdzie przechowywane są dane każdego z zamówień, włącznie z zawartością tych dwóch nieszczęsnych pól, to gdzie je można znaleźć i czy się da je bezboleśnie podejrzeć?
Z góry serdecznie dziękuję i przepraszam za - zapewne - dość mętne wynurzenia.
-- * Kwestia owego "odziedziczenia" jest o tyle istotna, że po prostu nie wiem do końca, co kolega robił i jak doszedł do pewnych rozwiązań, więc mogę tylko gdybać.
Question
MirekSz
"Odziedziczyłem"* po koledze sklep, który został założony na potrzeby pewnej konferencji. Uczestnicy kupowali "produkty", jakimi były wejściówki na tę konferencję i wszystko pięknie grało.
Niestety, jak się okazało, podczas zakupów kupujący wypełniali dodatkowe pola, które rzeczony kolega jakoś umieścił w szablonie. Piszę "jakoś", ale podejrzewam, że po prostu dopisał linijki kodu do odpowiedniego pliku (nie widzę, żeby zainstalowany był dodatkowy moduł, który za takie zmiany by odpowiadał).
Pola te znajdują się w "Additional information and terms of service", pod wyborem opcji dostawy.
Jednym z tych pól był opcjonalny checkbox ("Czy jesteś zainteresowany wycieczką..."), kolejnym (równie opcjonalne) miejsce do wpisania krótkiego tekstu przez użytkownika.
Obecnie, moim bojowym zadaniem jest zrobienie wykazu tych, którzy zaznaczyli ten checkbox wyrażając chęć uczestnictwa w wycieczce, zrobienie oraz wykazu informacji, które wpisali we wspomnianym polu. Problem jest taki, że zupełnie nie wiem, gdzie tych informacji szukać.
W panelu administracyjnym, w katalogu "Orders", owszem, mogę sobie poczytać, co ciekawego klienci zamówili podglądając każde z tych zamówień, ale brak jest właśnie tych dwóch informacji.
Czy może orientujecie się, skąd je można wyciągnąć? Jeśli na serwerze są pliki, gdzie przechowywane są dane każdego z zamówień, włącznie z zawartością tych dwóch nieszczęsnych pól, to gdzie je można znaleźć i czy się da je bezboleśnie podejrzeć?
Z góry serdecznie dziękuję i przepraszam za - zapewne - dość mętne wynurzenia.
--
* Kwestia owego "odziedziczenia" jest o tyle istotna, że po prostu nie wiem do końca, co kolega robił i jak doszedł do pewnych rozwiązań, więc mogę tylko gdybać.
7 answers to this question
Recommended Posts