prestaUczen Posted August 13, 2017 Share Posted August 13, 2017 Witam! Sklep już na ukończeniu i pora na optymalizację bo trochę go zamula. Znalazłem takie dwa moduły: https://mypresta.eu/pl/moduly/administracja-sklepem/optymalizacja-bazy-danych.html (znalazłem go na tym forum więc śmiało wklejam link) Oraz LAZY LOAD - dynamiczne ładowanie zdjęć (nie wiem czy mogę wkleić link). Czy ktoś korzystał z tego? Pierwszy jako że darmowy już zainstalowałem Pozdrawiam! Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Daresh Posted August 13, 2017 Share Posted August 13, 2017 Ten darmowy to po prostu czyści bazę danych, więc to raczej niewiele wpłynie na wydajność. Najlepiej zrobić profilowanie wydajności sklepu, zobaczyć jakie moduły zabierają najwięcej czasu, może podpięte są niepotrzebnie. Samo zoptymalizowanie modułów potrafi skrócić zauważalnie czas generowania strony. Potem można pomyśleć o dodatkowych modułach przyspieszających, np. Page Cache. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 prestaUczen Posted August 13, 2017 Author Share Posted August 13, 2017 Dziękuję za szybką odpowiedz Zastanawiam się nad zakupem bo na pewno nie spowolni a może przyśpieszyć, każde ułamki sekundy są ważne jak w F1. Cena nie jest wygórowana bo około 90zł Chciałem zapytać czy jest to skuteczne czy po prostu skórka za wyprawkę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Daresh Posted August 13, 2017 Share Posted August 13, 2017 Musisz rozróżnić dwa etapy: - najpierw jest generowanie kodu strony, Presta musi odpalić wszystkie kontrolery, zrobić zapytania do bazy danych, poodpalać moduły i zebrać to wszystko do kupy w kod strony - potem to wszystko musi być pobrane przez użytkownika, czyli ten wygenerowany kod strony + wszystkie zasoby, skrypty, style, obrazki Lazy load pomaga tylko opóźnić pobieranie obrazków, więc jest jeszcze spore pole do optymalizacji. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 prestaUczen Posted August 13, 2017 Author Share Posted August 13, 2017 Super pomysł! Widać profesjonalizm! Czy jest jakiś sposób albo narzędzie do sprawdzania co ile zużywa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Daresh Posted August 13, 2017 Share Posted August 13, 2017 Tak, w pliku config.inc.php dajesz debug profiling na true i pojawia się pod stroną profiler. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 prestaUczen Posted August 13, 2017 Author Share Posted August 13, 2017 W tym pliku z DEBUG mam tylko to: if (_PS_DEBUG_PROFILING_) { include_once(_PS_TOOL_DIR_.'profiling/Controller.php'); include_once(_PS_TOOL_DIR_.'profiling/ObjectModel.php'); include_once(_PS_TOOL_DIR_.'profiling/Db.php'); include_once(_PS_TOOL_DIR_.'profiling/Tools.php'); Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 prestaUczen Posted August 13, 2017 Author Share Posted August 13, 2017 Mam mam wyszło coś takiego. Jak to teraz zoptymalizować? Load Time 1211 ms - OK... for a shared hosting Querying Time 77 ms Queries 94 Memory Peak Usage 20.0 Mb Included Files 323 files - 5.45 Mb PrestaShop Cache 0.53 Mb Global vars 1.31 Mb PrestaShop Version 1.6.1.15 PHP Version 5.6.30 (OK) MySQL Version 5.5.54-38.6-log (Consider upgrading) Memory Limit 512M Max Execution Time 30s Smarty Cache enabled Smarty Compilation auto Time Cumulated Time Memory Usage Memory Peak Usage config 81ms 81 ms 5.89 Mb 5.95 Mb __construct 0 ms 81 ms - Mb 5.95 Mb init 11ms 92 ms 1.21 Mb 7.16 Mb checkAccess 0 ms 92 ms - Mb 7.16 Mb setMedia 2 ms 93 ms 0.07 Mb 7.23 Mb postProcess 0 ms 93 ms - Mb 7.23 Mb initHeader 0 ms 94 ms 0.01 Mb 7.23 Mb initContent 275ms 369 ms 8.49 Mb 16.28 Mb initFooter 31ms 400 ms 0.68 Mb 17.48 Mb display 811ms 1211 ms 1.68 Mb 20.02 Mb Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 prestaUczen Posted August 14, 2017 Author Share Posted August 14, 2017 Pomoze ktoś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 hakeryk2 Posted August 14, 2017 Share Posted August 14, 2017 (edited) Na dole masz cały rozpis który moduł i jakie elementy mają największe zamulenie. Wkleiłeś tylko początek, samą górę.1 sekunda to standard na prestę obciążoną i polecam moduł od jPresta PageCach jednak tylko gdy masz server VPS w którym możesz odpalić komendę WGET by przelecieć całą stronę w celu utworzenia świeżej kopii cache. Na współdzielonym bez dostępu do konsoli na niewiele Ci się wtyczka przyda, ponieważ aby strona została cache'owana musi być najpierw odwiedzona.Podrzuć jeszcze zrzut ekranu wszystkich ustawień z Parametry zaawansowane -> WydajnośćSamo lazyload zmniejszy tylko czas pełnego załadowania strony przez przeglądarkę co oczywiście jest ważne, jednak ty chcesz pracować nad optymalizacją silnika i modułów które są wykonywane by serwer odpowiedział, przesłał wynik do przeglądarki.Tutaj masz fajny poradnik https://canonicalized.com/prestashop-speed-optimization/?section=a-server-configuration-from-the-future Edited August 14, 2017 by hakeryk2 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 MarioCCH Posted October 18, 2017 Share Posted October 18, 2017 Przeprowadziłem profilowanie na swoim sklepie - czy mógłbym poprosić kogoś o wstępną analizę zamulenia sklepu. ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 MarioCCH Posted October 18, 2017 Share Posted October 18, 2017 W załączniku kolejny plik profilowania po próbie wyszukiwania czegokolwiek w wyszukiwarce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 hakeryk2 Posted October 19, 2017 Share Posted October 19, 2017 (edited) Lol, Twoje profilowanie jest perfekcyjne w tym pierwszym wrzuconym poście - co ja bym dał, żeby takie czasy osiągać 291 ms to po prostu mega szybko jak na coś bez dodatkowych modułów cacheujących. Możesz podrzucić link do sklepu na prywatną wiadomość? Chciałbym to zobaczyć oraz podziel się informacją gdzie masz hosting. Co do drugiego profilowania z wynikami wyszukiwania - czy masz ustawioną odbudowę indeksów wyszukiwania? EDIT: Wydaje mi się że odpowiedziałem w złym wątku i nie pamiętam gdzie miałem odpowiedzieć. Edited December 11, 2020 by hakeryk2 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 Mat22 Posted December 6, 2020 Share Posted December 6, 2020 pytanie... gdzie ustawiłeś: debug profiling na true? plik znalazłem oraz ten sam ciąg znaków, ale nie mam pojęcia to mam wpisać i gdzie Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 rrataj Posted December 7, 2020 Share Posted December 7, 2020 To jest w pliku "/config/defines.inc.php", linia ~41 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
prestaUczen
Witam!
Sklep już na ukończeniu i pora na optymalizację bo trochę go zamula.
Znalazłem takie dwa moduły:
https://mypresta.eu/pl/moduly/administracja-sklepem/optymalizacja-bazy-danych.html
(znalazłem go na tym forum więc śmiało wklejam link)
Oraz LAZY LOAD - dynamiczne ładowanie zdjęć (nie wiem czy mogę wkleić link).
Czy ktoś korzystał z tego?
Pierwszy jako że darmowy już zainstalowałem
Pozdrawiam!
14 answers to this question
Recommended Posts