tokasmart Posted July 11, 2017 Share Posted July 11, 2017 Witam wszystkich Mam 2 pytania: 1. Jak mogę poznać adres IP osoby, która złożyła zamówienie? 2. Jak zrobić żeby IP zamawiającego wyświetlało się w koszyku lub podsumowaniu zamówienia. Może być to informacja w panelu lub bazie danych - nie ma znaczenia. Z góry wielkie dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted July 11, 2017 Share Posted July 11, 2017 Najlepiej w procesie zamówienia dodać dodatkowy input i w nim osadzić IP, oczywiście musisz dodać pełną obsługę tego inputa. Możesz się wzorować np. polem dodatkowych informacji do zamówienia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
vekia Posted July 11, 2017 Share Posted July 11, 2017 2. Jak zrobić żeby IP zamawiającego wyświetlało się w koszyku lub podsumowaniu zamówienia. w pliku szablonu, który jest odpowiedzialny za wyświetlanie: - koszyka (shopping-cart.tpl) - podsumowanie zamówienia (order-confirmation.tpl) trzeba wstawić kod który wyświetli ip, ten poniżej powinien działać: {$smarty.server.REMOTE_ADDR} Plik który trzeba zmodyfikować zalezy od szablonu i wersji prestashop. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr K. Posted July 11, 2017 Share Posted July 11, 2017 Standardowo (o ile nic nie jest skopane - np. psuje to modul paypal) ip jest widoczne na karcie klienta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tokasmart Posted July 11, 2017 Author Share Posted July 11, 2017 Dzięki Vekia jak zwykle konkretna odpowiedź! Właśnie w 100% o takie coś mi chodziło tylko nie miałem do czynienia wcześniej z tym zapisem. Znalazłem jeszcze takie coś i temat zamknięty: https://addons.prestashop.com/pl/zarzadzanie-zamowieniami/25821-order-ip-user-agent.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
e_com Posted July 12, 2017 Share Posted July 12, 2017 Znalazłem jeszcze takie coś i temat zamknięty: https://addons.prestashop.com/pl/zarzadzanie-zamowieniami/25821-order-ip-user-agent.html Więcej możliwości za niższą cenę: https://presta.eu.org/pl/moduly/42-modul-prestashop-weryfikacja-ip-zamowienia.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
tokasmart Posted July 12, 2017 Author Share Posted July 12, 2017 Pokazuje IP w panelu i o to chodziło. Dzięki e_com Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomaszzz Posted June 8, 2021 Share Posted June 8, 2021 a mam pytanko, jak mogę znając IP komputera sprawdzić jacy klienci logowali się z takiego IP? chodzi oto że konkurencja dostaje od nieuczciwych klientów dane do logowania, korzysta z tego i chciałbym poznać tych ancymonów Link to comment Share on other sites More sharing options...
ComGrafPL Posted June 9, 2021 Share Posted June 9, 2021 17 hours ago, Tomaszzz said: a mam pytanko, jak mogę znając IP komputera sprawdzić jacy klienci logowali się z takiego IP? chodzi oto że konkurencja dostaje od nieuczciwych klientów dane do logowania, korzysta z tego i chciałbym poznać tych ancymonów Jeśli złożyli zamówienie, to możesz np. użyć natywnego modułu https://www.presto-changeo.com/prestashop-free-modules/107-prestashop-order-ip-address-verification-module.html i na podglądzie zamówienie masz dane IP i szukać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tomaszzz Posted June 9, 2021 Share Posted June 9, 2021 samo IP widać w ostatnich sesjach logowania. Chodzi mi oto że jeżeli znam adres konkurencji i czasem jakiś klient daje im dane do logowania. TO czy jest możliwość wyszukania po bazie klientów kto np logował się z takiego i takieg IP. Link to comment Share on other sites More sharing options...
endriu107 Posted June 9, 2021 Share Posted June 9, 2021 W bazie danych w tabeli PREFIX_connections masz kolumnę ip_address więc w niej możesz wyszukać id_guest według określonych IP, następnie w tabeli PREFIX_guest możesz wyszukać id_customer na podstawie id_guest z poprzedniej tabeli, i na koniec w tabeli PREFIX_customer możesz sprawdzić jaki to klient po id_customer. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts