MarcinoxPL Posted July 9, 2017 Share Posted July 9, 2017 Witam, mam potrzebę stworzenia zapytania do bazy danych które ma działać następująco. Zapytanie ma wyświetlić: - listę produktów ( nazwa, url, zdjęciem cena, ilość ) Warunki: Produkty mają być wyświetlone w przypadku kiedy występują w KAŻDEJ podanej kategorii ( po id_category ) Wie ktoś jak sformułować takie zapytanie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted July 10, 2017 Share Posted July 10, 2017 Linki url do produktów i do zdjęć nie są zapisywane w bazie danych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 MarcinoxPL Posted July 10, 2017 Author Share Posted July 10, 2017 Wiem o tym, mam problem ze stworzeniem tego złożonego zapytania, pozostałe danych sobie sam ogarnę Linki url do produktów i do zdjęć nie są zapisywane w bazie danych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted July 10, 2017 Share Posted July 10, 2017 Pokaż co masz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 MarcinoxPL Posted July 10, 2017 Author Share Posted July 10, 2017 SELECT pl.id_product, pl.name, p.price, cp.id_category FROM `' . _DB_PREFIX_ . 'product` p LEFT JOIN `' . _DB_PREFIX_ . 'product_lang` pl ON p.`id_product` = pl.`id_product` LEFT JOIN `' . _DB_PREFIX_ . 'category_product` cp ON p.`id_product` = cp.`id_product` WHERE '.$where.' ORDER BY p.`id_product` ASC Mam takie zapytanie - chcę pobrać produkty które znajdują się w kategoriach np: 20,21 i 23 - tzn produkt musi być w każdej z tych kategorii Chcę wstawić warunek na 'category_product` ale nie wiem jak Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted July 10, 2017 Share Posted July 10, 2017 W tym zapytaniu jeśli produkt jest w kategorii 20 i 21 to zostanie wyświetlony w wyniku 2 razy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 MarcinoxPL Posted July 10, 2017 Author Share Posted July 10, 2017 W tym zapytaniu jeśli produkt jest w kategorii 20 i 21 to zostanie wyświetlony w wyniku 2 razy. właśnie tak się wyświetla - każda kategoria osobno Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted July 10, 2017 Share Posted July 10, 2017 Czyli chcesz taki wynik: +------------+------------+ |nazwa |kategoria | +------------+------------+ |Produkt A | 20 | +------------+------------+ |Produkt B | 20 | +------------+------------+ |Produkt A | 21 | +------------+------------+ |Produkt B | 21 | +------------+------------+ Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 MarcinoxPL Posted July 10, 2017 Author Share Posted July 10, 2017 Czyli chcesz taki wynik: +------------+------------+ |nazwa |kategoria | +------------+------------+ |Produkt A | 20 | +------------+------------+ |Produkt B | 20 | +------------+------------+ |Produkt A | 21 | +------------+------------+ |Produkt B | 21 | +------------+------------+ W sumie to tak, produkty które są w KAŻDEJ wymienione kategorii Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted July 10, 2017 Share Posted July 10, 2017 W każdej to ja rozumie że produkt musi być w kategorii 20, 21 i 23, gdyby był tylko w dwóch kub jednej to ma sie nie wyświetlać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 MarcinoxPL Posted July 10, 2017 Author Share Posted July 10, 2017 W każdej to ja rozumie że produkt musi być w kategorii 20, 21 i 23, gdyby był tylko w dwóch kub jednej to ma sie nie wyświetlać? dokładnie tak tylko jak spełniają warunek że w każdej z grup Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted July 10, 2017 Share Posted July 10, 2017 O ile dobrze zrozumiałem to coś w tym stylu: SELECT DISTINCT pl.id_product, pl.name, p.price FROM ps_product p LEFT JOIN ps_product_lang pl ON p.id_product = pl.id_product LEFT JOIN ps_category_product cp ON p.id_product = cp.id_product WHERE cp.id_category IN (20, 21, 23) ORDER BY p.id_product ASC Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 MarcinoxPL Posted July 10, 2017 Author Share Posted July 10, 2017 O ile dobrze zrozumiałem to coś w tym stylu: SELECT DISTINCT pl.id_product, pl.name, p.price FROM ps_product p LEFT JOIN ps_product_lang pl ON p.id_product = pl.id_product LEFT JOIN ps_category_product cp ON p.id_product = cp.id_product WHERE cp.id_category IN (20, 21, 23) ORDER BY p.id_product ASC Dziękuje bardzo! Dokładnie o to mi chodziło. Bardzo mi pomogłeś Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
MarcinoxPL
Witam, mam potrzebę stworzenia zapytania do bazy danych które ma działać następująco.
Zapytanie ma wyświetlić:
- listę produktów ( nazwa, url, zdjęciem cena, ilość )
Warunki:
Produkty mają być wyświetlone w przypadku kiedy występują w KAŻDEJ podanej kategorii ( po id_category )
Wie ktoś jak sformułować takie zapytanie?
12 answers to this question
Recommended Posts