Jump to content

warunek w cart.php

j2jt

Recommended Posts

Witam wszystkich,

muszę zmodyfikować troszkę obliczenie koszyka u siebie w sklepie i stanąłem w miejscu na sprawdzeniu czy w koszyku jest dodany jakiś kod rabatowy. 

Muszę aktualnie dodać jeszcze jeden warunek w cart.php: 

foreach ($products_total as $key => $price)
        {
       if (kod rabatowy dodany do koszyka) 
       {
        $order_total += $price / 0.65;
        }
      else
     {
     $order_total += $price;
     }

Proszę o podpowiedź jak sprawdzić czy w koszyku jest dodany jakiś voucher.
Moja wersja presty to 1.6

Z góry dziękuję za pomoc. 
Pozdrawiam

wartość rabatu w koszyku możesz pobrać za pomocą getOrderTotal(true, Cart::ONLY_DISCOUNTS)

Dzięki, ale nie chodzi mi o pobranie wartości rabatu w koszyku tylko sprawdzenie czy do koszyka został dodany jakiś kod rabatowy (nie ważne o jakiej wartości). 

Jeśli do koszyka został dodany kod rabatowy to $order_total += $price/0.65; w przeciwnym razie $order_total += $price;

Jeżeli wartość rabatu jest większa od 0 to dodano kod rabatowy - dotyczy to rabatów procentowych i kwotowych, prezentów i darmowej wysyłki.

Problem może wystąpić gdy w koszyku znajduje się kupon na prezent z kwotą 0, lub gdy dodany jest kupon na darmową wysyłkę dla przewoźnika który ma koszt dostawy 0

W takim przypadku getOrderTotal(true, Cart::ONLY_DISCOUNTS) zwróci 0.

Innym sposobem na rozpoznanie czy w koszyku znajdują się kupony może być wykorzystanie funkcji getCartRules() - zwraca tablicę z regułami koszyka,  

jeżeli count($cart->getCartRules()) > 0  to są jakieś kupony (reguły koszyka) w koszyku