Jump to content
  • 0

Najprostszy moduł PrestaShop jaki może istnieć

ksenonlogin

Question

Witam,

Jestem początkujący jeżeli chodzi o platformę prestaShop, chodzi głównie o samą dokumentacje oraz tworzenie modułów, gdzie obecnie dostępne albo są płatne albo nie spełniają moich wymagań.

Dlatego prosiłbym o pomoc, lub informacje o super prostym module który wyświetla konkretny kod HTML z pliku .tpl, nie chodzi mi o moduł dynamiczny obsługiwany z poziomu panelu administratora, tylko konkretny statyczny kod, który tylko zaczepiamy na danym haku.

W pierwszym etapie chcę wykonać kilka stałych elementów HTML pełniących konkretną rolę, a potem będę zagłębiał się w kwestię rozwinięcia wybranych sekcji.

Jeżeli gdzieś istnieją nawet gotowce typu "Witaj świecie/ Hello World" to też chętnie zapoznam się dla własnej przeróbki, bo to co znalazłem to sterta kodu niepotrzebnego, gdzie sam nie wiem co jest potrzebne a co nie...

---
Z góry dziękuję za pomoc

10 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Jeśli to ma być statyczny tekst, to nie trzeba aż takich filozofii jak moduły zaprzęgać :)

Wystarczy dodać w templatce: {l s='Hello Word'}

A jeśli koniecznie chcesz moduł to tu dokumentacja:

http://doc.prestashop.com/display/PS16/Creating+a+PrestaShop+Module

Dotyczy presty 1.6, bo 1.7 uważam nadal za eksperymentalną wersję alfa zupełnie nie przydatną do budowania na niej sklepu.

• Like 1

• 0

Wiem i mam tego świadomość, świetnie znam platformę Joomla jeżeli chodzi o CMS, natomiast dla platformy sklepowej wole typowy system e-commerce. Dlatego też wniosek aby stworzyć wstęp modułów a nie klepanie kodu w templatce co spowodowałoby sporo zamieszania w czytelności kodu.

Reasumując, znalazłem taki prosty plik który spełnia dobrze swoją rolę i teraz rozumiem że metoda 'install' ma za zadanie aktywować dany moduł w konkretnych hakach w tym przypadku 'rightColumn' oraz 'leftColumn', jednak żeby dać możliwość wyboru haków z listy wyboru "Przemieszczania modułów" muszę tworzyć wydzielone metody dla wybranych haków, czy tak dokładnie jest?

Czy jest to zupełnie odwrotnie? zapewne metody muszą zawierać pewne treści, jeżeli takowe są potrzebne tylko po instalacji wybranego modułu mam ograniczoną ilość pozycji do umieszczenia. I teraz pytanie czy mam je zainicjować z metodzie install czy muszą być widoczne wydzielone metody w klasie...

Oczywiście znaleziona klasa to tylko zarys, gdzie będę chciał zaczytać normalny .tpl, ale to już oddzielna kwestia...

class blockfirstmodule extends Module {

function __construct()
	{
        $this->name = "blockfirstmodule";
        $this->tab = 'Tab Name';
        $this->version = '0.1.0';
        parent::__construct();
        $this->displayName = $this->l('Our First PS Module');
        $this->description = $this->l('We have created a simple PS Module.');
	}

function install()
	{
       if (!parent::install()
           OR !$this->registerHook('rightColumn')
           OR !$this->registerHook('leftColumn'))
                return false;
        return true;	
	}

public function hookLeftColumn($params)	
	{
		echo "Hello World!";
	}

public function hookRightColumn($params)
    {
        return $this->hookLeftColumn($params);
    }

function uninstal()
	{
		if (!parent::uninstall())
			return false;
		return true;
	}

}
Edited by ksenonlogin (see edit history)

• 0

W installu nie musisz rejestrować wszystkich obsługiwanych hooków, możesz potem do nich przypiąć moduł w "Przemieszczania modułów".

Oczywiście obsługa każdego haka musi być zdefiniowana.

Super dzięki za szybką reakcję, i super pomoc :) już wszystko zaczaiłem, na początku, sam układ Presty mnie przeraził, bo jest trochę mało wygodna, zwłaszcza w sytuacji modułów które mogą przedstawiać jedną treść dla zapinki, ale i z tym zapewne można spokojnie coś poradzić.

Ale po zapoznaniu się z Waszymi treściami jestem zdania że z tą platformą trzeba się po prostu dobrze zapoznać :)