Jump to content
  • 0

Cache presta 1.6.11

mir33

Question

Cześć jestem nowym użytkownikiem presty , dopiero co postawiłem swój pierwszy sklep na tym oprogramowaniu i chciałem zapytać bardziej doświadczonych użytkowników odnośnie folderu cache w preście 1.6.11. a mianowicie mam problem z folderem cache w templatce który zapełnia mi sie średnio co 3-4 dni dni.

Mam wykupiony hosting o pojemności 45000 mb

Pytam ponieważ sklep stoi od jakiś 3 miesięcy i dopiero w tym miesiącu mam taką sytuacje ze muszę czyścic te foldery jak mowie co 3-4 dni

To normalne działanie ?

Mozna coś z tym zrobić ?

8 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Osobiście mam zadanie w CRON'ie, które wywołuje skrypt raz dziennie w godzinach nocnych czyszczący cache, ale z chęcią poznam inne rozwiązanie :)  

Takie działanie to przeczy samej idei cache i raczej wydłuża ładowanie stron, a nie je skraca.

• 0

Takie działanie to przeczy samej idei cache i raczej wydłuża ładowanie stron, a nie je skraca.

To jak sobie radzisz ze zbyt dużą ilością plików na serwerze - bo takie coś ma miejsce jeżeli cache zostawimy i sklep też zacznie zwalniać?

• 0

Każde żądanie wyświetlenia jakiejś strony powoduje, że presta pobiera wszystkie potrzebne dane z bazy danych, kompiluje je, a następnie generuje dokument HTML, który jest wysyłany do przeglądarki użytkownika.
Jeśli mamy włączony cache smarty, to każdy wygenerowany dokument HTML zapisywany jest na dysku serwera, tak aby presta nie musiała za każdym razem generować go od nowa. Przyśpiesza to znacząco ładowanie stron, a na dodatek zmniejsza obciążenie serwera, co nie jest bez znaczenia, szczególnie w przypadku tanich hostingów współdzielonych, gdzie administratorzy często nakładają limity wykorzystania czasu procesora i obciążenia bazy danych.

Czyli pierwsze wejście na daną stronę jest długim procesem, bo wymaga wygenerowania strony i zapisania jej w cache, ale każde następne już jest o wiele szybsze, bo gotowa strona jest pobierana tylko z dysku. Jeśli co dzień czyścisz cache to tylko wydłużasz procesy ładowania stron, bo każda ze stron przeglądanych przez klientów musi być od nowa codziennie skompilowana i zapisana w cache na dysku.

Ilość zapisywanych danych w cache zależy wyłącznie od ilości produktów w sklepie (strona każdego produktu zostaje zapisana w cache jeśli zajrzy na nią jakiś klient), bo pozostałych standardowych stron to presta razem z modułami ma raptem kilkaset.

Podejrzewam, że masz jakiś wyrób hostingopodobny, w którym ponakładane są jakieś dziwaczne limity dotyczące ilości plików w katalogach i je przekraczasz (dlatego co dzień kasujesz cache). Na takim pseudohostingu używanie cache w preście jest niemożliwe i należy po prostu zmienić dostawcę usług.
Jeśli o tych limitach nie ma ani słowa na stronie zakupu usługi, to są to jeszcze pospolici oszuści wyłudzający pieniądze od klientów.
Każde takie limity powinny być wyspecyfikowane w umowie zakupu usługi, bo co mi z tego, że kupię sobie hosting 100 terabajtów, jak będzie na nim limit, że mogę na nim trzymać 10 plików :D

• 0

Posiadam hosting na nazwa.pl (ten ichniejszy najwyższy pakiet) sklep (multistore) w wersji 1.6.1.5 z 2400 produktami i po 3 miesiącach bez czyszczenia cache sklep masakrycznie zwolnił. Patrząc po panelu admina w statystykach zobaczyłem duże zużycie procesora a następnie przyszedł mi mail z nazwy ze mam przekroczona ilość plików.

Może raz dziennie to przesada, ale jak bym nie kasował raz w miesiącu to by mi to niebardzo chodziło :)

Może faktycznie czas na zmianę hostingu :)

• 0

Długo trzeba szukać, ale jest podany limit. Na tym potwornie drogim zwykłym hostingu współdzielonym Active Cloud Elite jest limit 2 mln. plików.

https://www.nazwa.pl/o-firmie/technologie/?selectedTabScroll=3

Następny kwiatek, niby dysk 2 TB, ale na stronę wolno użyć tylko 50%.

Takie wynalazki pseudohostingowe to nie tylko do presty się nie nadają.

Wystarczy włączyć w wordpressie WP Super Cache albo w joomli JCH Optymize i będzie po limitach :)

• 0

@mir33 z ciekawości gdzie masz postawiona stronę ?

@e_com osobiście wątpię żeby udało mi sie przekonać klienta żeby przenieść sklep - wiec pozostaje sie ratować :)

Swoją droga ciekawe czy jest jakiś w miarę aktualny ranking hostingu dla prestashop, ale to juz chyba osobny wątek :)

• 0

Swoją droga ciekawe czy jest jakiś w miarę aktualny ranking hostingu dla prestashop, ale to juz chyba osobny wątek :)

Presta nie jest jakimś cudacznym wynalazkiem programistycznym żeby wymagała jakichś specjalnych hostingów i specjalnych rankingów.

Wystarczy tylko stabilny, poprawnie skonfigurowany serwer hostingowy.

Tu jest ranking hostingów:

http://www.webhostingtalk.pl/ranking/

Można poczytać opinie o firmach, bo najlepiej uczyć się na błędach innych :)