psyho997 Posted May 9, 2017 Share Posted May 9, 2017 Witam serdecznie. Potrzebuję pomocy jako iż sklep w tym momencie nie nadaje się do niczego. Gdy wchodzę do back office do Calaog/Products widzę ze ilości w produktach w ogóle się nie zgadzają. Niektóre pokazują nawet zero i sa wyłączone. Gdy edytuje taki produkt, wejdę w quantities to widzę ze wszystkie ilości są w porządku. Musze zmienić jakaś wartość , poczekać by sie zapisało , wrócić do poprzedniej wartości i wyjść. Ta czynność nagle naprawia produkt. I w BO pokazane sa odpowiednie ilości i artykuł staje sie dostępny. Co moze powodować ten problem ? Używam programu magazynowego który sam uaktualnia wartości , i tak jak mówię zgadzają się , tylko w back office jest bałagan - co powoduje błędy we front office. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted May 9, 2017 Share Posted May 9, 2017 Na moje oko to ten program magazynowy jest do niczego i grzebiąc bezpośrednio w bazie danych psuje sklep. Link to comment Share on other sites More sharing options...
psyho997 Posted May 9, 2017 Author Share Posted May 9, 2017 Linnworks, na rynku działają już kupę czasu , i synchronizują mi wszystkie kanały. Tak jak mówię odpowiednie ilości są wysyłane do bazy danych , zastanawiam się tylko dlaczego back office nie widzi zmian. Czy prestashop zapisuje dostępne ilości w więcej niż jednej tabeli ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted May 9, 2017 Share Posted May 9, 2017 A produkty mają atrybuty? Link to comment Share on other sites More sharing options...
psyho997 Posted May 9, 2017 Author Share Posted May 9, 2017 Tak , każdy produkt posiada atrybuty. Wartości atrybutów się zgadzają ale już w back office gdy np atrybutów jest 5 każdy ma po 2 szt zamiast pokazywać 10 pokazuje 8 lub zero. Dopiero jak wejdę zmienię jakąś wartość zapisze i wyjdę nagle wszystko gra. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted May 9, 2017 Share Posted May 9, 2017 Ale żadne zaawansowane zarządzanie magazynem nie jest włączone? Tylko proste stany magazynowe? Link to comment Share on other sites More sharing options...
psyho997 Posted May 9, 2017 Author Share Posted May 9, 2017 Dokładnie tak. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted May 9, 2017 Share Posted May 9, 2017 To mi to wygląda tak jakby program aktualizował stany magazynowe poszczególnych atrybutów, ale zapomniał o zaktualizowaniu stanu magazynowego sumarycznego, czyli atrybutu o ID 0. Powinno to się dać zaobserwować w tabeli stock_available. W momencie zapisania danych z ręki Presta poprawnie aktualizuje tą sumę i dane zaczynają się zgadzać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
psyho997 Posted May 9, 2017 Author Share Posted May 9, 2017 Dzięki wielkie , postaram się założyć im support ticket i wyśle twoje spostrzeżenia . Byc moze poprawia SQL Query . . 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
psyho997 Posted May 10, 2017 Author Share Posted May 10, 2017 Dzięki wielkie za informacje. Przekazałem je do supportu - i dostałem wiadomość iz nie zamierzaja tego poprawic ..... Być moze w przyszlosci. Tak wiec dostalem tylko infomracje iz muszę radzic sobie sam , i za pomoca trigerow zmienic wartosci w bazie danych. Tak więc teraz pytanie do społeczności - jako iż do devu mi daleko i nie wiele także wiem o bazach danych - czy ktoś był by w stanie pomoc mi z trigerem ? Chodzi konkretnie o to ze gdy idzie udpate do ps_stock_available trzeba wymusic update w ps_products gdzie trzymana jest wartosc sumaryczna i cena. Jezeli nie w formie poocy to jestem w stanie zlecic to zadanie. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
psyho997 Posted May 15, 2017 Author Share Posted May 15, 2017 Temat do zamknięcia. Problem rozwiązany za pomocą odpowiedniego skryptu - zlecono poprzez prestashop forum. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts