Jump to content

Złe ilości w BackOffice , ale dobre gdy edytuje produkt.

psyho997

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Potrzebuję pomocy jako iż sklep w tym momencie nie nadaje się do niczego.

Gdy wchodzę do back office do Calaog/Products widzę ze ilości w produktach w ogóle się nie zgadzają. Niektóre pokazują nawet zero i sa wyłączone. Gdy edytuje taki produkt, wejdę w quantities to widzę ze wszystkie ilości są w porządku. Musze zmienić jakaś wartość , poczekać by sie zapisało , wrócić do poprzedniej wartości i  wyjść. Ta czynność nagle naprawia produkt. I w BO pokazane sa odpowiednie ilości i artykuł staje sie dostępny. Co moze powodować ten problem ?

Używam programu magazynowego który sam uaktualnia wartości , i tak jak mówię zgadzają się , tylko w back office jest bałagan - co powoduje błędy we front office.

Linnworks, na rynku działają już kupę czasu , i synchronizują mi wszystkie kanały. Tak jak mówię odpowiednie ilości są wysyłane do bazy danych , zastanawiam się tylko dlaczego back office nie widzi zmian. Czy prestashop zapisuje dostępne ilości w więcej niż jednej tabeli ?

Tak , każdy produkt posiada atrybuty. Wartości atrybutów się zgadzają ale już w back office gdy np atrybutów jest 5 każdy ma po 2 szt zamiast pokazywać 10 pokazuje 8 lub zero. Dopiero jak wejdę zmienię jakąś wartość zapisze i wyjdę nagle wszystko gra.

To mi to wygląda tak jakby program aktualizował stany magazynowe poszczególnych atrybutów, ale zapomniał o zaktualizowaniu stanu magazynowego sumarycznego, czyli atrybutu o ID 0. Powinno to się dać zaobserwować w tabeli stock_available. W momencie zapisania danych z ręki Presta poprawnie aktualizuje tą sumę i dane zaczynają się zgadzać.

Dzięki wielkie za informacje. Przekazałem je do supportu - i dostałem wiadomość iz nie zamierzaja tego poprawic ..... Być moze w przyszlosci. 

Tak wiec dostalem tylko infomracje iz muszę radzic sobie sam , i za pomoca trigerow zmienic wartosci w bazie danych.

Tak więc teraz pytanie do społeczności - jako iż do devu mi daleko i nie wiele także wiem o bazach danych - czy ktoś był by w stanie pomoc mi z trigerem ? 

Chodzi konkretnie o to ze gdy idzie udpate do ps_stock_available trzeba wymusic update w ps_products gdzie trzymana jest wartosc sumaryczna i cena.

Jezeli nie w formie poocy to jestem w stanie zlecic to zadanie.

Pozdrawiam