Jump to content
  • 0

Instalacja prestashop z 1.6 na 1.7

simpleone

Question

Witam serdecznie, mam problem ,nad którym siedzę już drugi dzień. 
Miałem postawiony sklep internetowy na wersji 1.6 zakupiłem template dla wersji 1.7 więc automatycznie chciałem to przenieść. Nie miałem nigdy styczności z programowaniem webowym i minimalne doświadczenie z phpmyadmin.
Mój problem polega na tym, że coś przekombinowałem i teraz ani nie moge wykonać instalacji 1.7 ani powrócić do wersji 1.6.

Kroki, które wykonałem zrobiłem backup danych na prestashop zrobiłem backup bazy danych na phpmyadmin oraz przekopiowałem cały folder na serwerze ftp. Później odpaliłem ten konkretny tutorial.

Problemy zaczeły się przy instalacji tam jest podane, że powinnienem wpisać ścieżke pliku instalacyjnego który rozpocznie instalacje oraz odpakowanie pliku zip za mnie. Niestety wyskakuje błąd pokazany niżej. Jeśli potrzebowalibyście jakichkolwiek informacji, których nie podałem napiszcie odrazu uzupełnie. Już nie wiem jak to ruszyć próbowałem chyba wszystkiego :/

@endriu107 
Sklep miałem postawiony a właśnie miałem go dopiero konfigurować danych narazie żadnych nie było. Jedyne co były to chęci do stworzenia sklepu wykupiona domena template i brak doświadczenia w takich rzeczach, co proponujesz ?

post-1391875-0-72358100-1492699295_thumb.png

post-1391875-0-27120000-1492699296_thumb.png

Edited by simpleone (see edit history)

19 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Po pierwsze nie odpowiadaj poprzez edytowanie pierwszego postu u dołu jest pole tekstowe do szybkiej odpowiedzi i taki przycisk z napisem "More Reply Options" który pozwala na odpisywanie z pełnym edytorem.

Po drugie wypakuj sobie paczkę lokalnie do jakiegoś folderu tak żebyś tam miał już docelowe pliki i katalogi typu admin, app, bin, etc. następnie wrzuć je na ftp do docelowego katalogu np. public_html i wtedy w pasku przeglądarki normalnie wpisz domenę powinien się uruchomić proces instalacji. Jest to wszystko dokładnie tak samo jak w wersji 1.6

• Like 1

• 0

@endriu107

Dalej wyskakuje mi problem wysyłam filmiki co dokładnie zrobiłem i jak to na moim serwerze ftp wygląda.

Akcja jest taka, że ja wgrywam cały ten plik prestashop 1.7.1.0 odrazu do katalogu o nazwie domeny.

tutaj pokazuje serwer ftp i co na nim mam:

tutaj jest pokazany ten błąd przy próbie instalacji

nie potrafie zrozumieć jak to działa i gdzie robię błędy

• 0

@Hardzik w pierwszej chwili też o tym pomyślałem pisząc wcześniej o public_html ale jak sie przypatrzysz to jest na lokalu ;)

Wrzuć sobie zwykły plik index.html z dowolnym tekstem do tego katalogu gdzie jest sklep jak sie nie odpali to znaczy że domena wskazuje inny katalog.

• Like 1

• 0

@Hardzik w pierwszej chwili też o tym pomyślałem pisząc wcześniej o public_html ale jak sie przypatrzysz to jest na lokalu ;)

Faktycznie nie spostrzegłem:P to inaczej przeniosłeś ten folder mecheszbolt.com z całymi plikami na local i usunąłeś go z serwera tak?

• 0

Witam.

Pobrałem modyfikację modułu 1 - Clik Upgrade  ze strony:

https://translate.go...I4rdp-6uEGZcDLA

I wszystko wygląda ok ale w następnym kroku aktualizacji wszystkie pozycje są na zielono lecz jedna pokazuje błąd:

• disabled.gif intl extension is enabled

Proszę o pomoc czy modyfikacja z powyższego linku może faktycznie działać i ewentualnie jak naprawić pokazujący się błąd.

Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.

• 0

Wrzuć sobie zwykły plik index.html z dowolnym tekstem do tego katalogu gdzie jest sklep jak sie nie odpali to znaczy że domena wskazuje inny katalog.

W załączniku zdjęcie mam 2x index jeden jako .txt a drugi .php który już się tam znajdował. Dalej wyskakuje ten sam błąd, który jest kilka odpowiedzi wyżej.

Faktycznie nie spostrzegłem:P to inaczej przeniosłeś ten folder mecheszbolt.com z całymi plikami na local i usunąłeś go z serwera tak?

Tak zrobiłem bo był postawiony na 1.6 więc stwierdziłem że to jest jedyne wyjście.

post-1391875-0-30547500-1492788203_thumb.png

• 0

Zrób sobie kopie tego folderu na dysku mecheszbolt.com. Następnie przywróć cały ten folder na serwer możesz usunąć stary sklep z katalogu public_html przed wgraniem na serwer umieść roboczo index.html w katalogu public_html i daj zanć.

• Like 1

• 0

Zrób sobie kopie tego folderu na dysku mecheszbolt.com. Następnie przywróć cały ten folder na serwer możesz usunąć stary sklep z katalogu public_html przed wgraniem na serwer umieść roboczo index.html w katalogu public_html i daj zanć.

Coś się wkońcu zadziało  :D

Zrobiłem wszystko tak jak powiedziałeś i takie są wyniki:

post-1391875-0-07432900-1492807912_thumb.png

post-1391875-0-57026500-1492807912_thumb.png

post-1391875-0-02672000-1492807913_thumb.png

• 0

Zadziałało, bo usunąłeś cały folder domeny z całą zawartością to teraz usuń stare pliki sklepu z folderu public_html i wrzuć plik index.html, jeśli nie wiesz jak to zrobić to masz tu gotowy plik index.html link wypakuj i umieść go w folderze public_html.

• Like 1

• 0

Pisałem o index.html nie bez powodu po pierwsze ma on priorytet podczas wczytywania plików, po drugie wyklucza błędy w pliku index.php który masz.

Widzisz a ja pierdoła zrobiłem index ale .txt zrobiłem index.html i działa wypisuje to co tam napisałem, dzięki wielkie 

Zadziałało, bo usunąłeś cały folder domeny z całą zawartością to teraz usuń stare pliki sklepu z folderu public_html i wrzuć plik index.html, jeśli nie wiesz jak to zrobić to masz tu gotowy plik index.html link wypakuj i umieść go w folderze public_html.

Wszystko działa tylko jedno pytanie stare pliki sklepu to są wszystkie pliki które się tam znajdują dobrze rozumiem ?

Poniżej przesyłam całą zawartość katalogu public_html rozumiem, że usunąć wszystko i wrzucić tam 3 pliki z prestashop 1.7.1.1 ?

post-1391875-0-53232700-1492848635_thumb.png

post-1391875-0-20196700-1492848636_thumb.png

• 0

@endriu @Hardzik

Wszystko śmiga i pięknie działa wielkie dzięki za pomoc chłopaki :D

Usunąłeś cały folder domeny dlatego strona nie działała stronę zawsze umieszczasz w katalogu public_html swojej domeny na przyszłość, zanim coś usuniesz, postaraj się znaleźć, rozwiązanie co pozwoli, na unikniecie, problemów w przyszłości to samo tyczy się sklepu, jeśli czegoś nie wiesz, to zapytaj na forum, zanim coś pozmieniasz lub usuniesz. Nie zapomnij usunąć pliku install po zakończeniu instalacji pozdrawiam.

Edited by Hardzik (see edit history)