Jump to content
  • 0

Problem z multisklepem

Dennis Kruk

Question

Cześć,

Na wstępie witam wszystkich. To mój pierwszy post na tym forum :D

Mam problem z multisklepem. Praktycznie wszystko działa jak należy poza dwiema rzeczami.

1. Multisklep kopiuje produkty

To dziwna sprawa. Nawet nie wiem jak to ugryźć. Kiedy wchodzę (po dobie lub dwóch) na jeden z wirtualnych sklepów to nagle pojawia się tam produkt z innego sklepu, którego nie powinno tam być. Co ciekawe nie jest to wina błędnie pobranych danych. Ten produkt zwyczajnie zduplikował się w bazie i przypisał do innego sklepu. Za każdym razem jest to inny produkt z bazy. Usunięcie go w niczym nie pomaga. To znaczy produkt znika ale za jakiś czas wraca jak szarańcza.

2. Problem z SEO URL

Tu problem występuje tylko na sklepach wirtualnych. Przyjazne adresy URL zwyczajnie nie działają. Mogę wejść w konkretny produkt ale próba wejścia w kategorię powoduje już wywalenie błędu 404. Wyłączenie przyjaznych adresów na wirtualnym sklepie rozwiązuje problem więc wnioskuje, że presta wadliwie generuje plik .htaccess. Nie jestem jednak w stanie zlokalizować problemu.

Bym zapomniał: moja wersja presty to 1.6.1.12

EDIT

Problem pierwszy został rozwiązany. Okazało się, że osoba wprowadzjąca produkty duplikowała je i nie zauważyła, że w górnej części ma zaznaczone "wszystkie sklepy" zamiast konkretnego sklepu.

Edited by Dennis Kruk (see edit history)

1 answer to this question

Recommended Posts

• 0

czy korzystasz z jakiegoś modułu, który tworzy przyjazne linki bez ID ?

jezeli tak, może się okazać, że każdy ze sklepów wymaga zdefiniowania osobnej konfiguracji dla tego modułu w sekcji preferences > seo & urls (edytujemy każdy sklep osobno, nie tworzy ustawień "globalnych" dla wszystkich sklepów, lub grupy sklepów)