Jump to content
  • 0

SMTP - test działa, a produkcja nie

klifer

Question

OK, już powoli tracę nadzieję :( Konfiguracja SMTP, niby rzecz oczywista i prosta, podstawowa funkcjonalność sklepu -nie działa. Nie dziwiłbym się gdyby był to jakiś egzotyczny system, wersja web serwera lub inna niestandardowa konfiguracja środowiska, ale nie ... system nowo postawiony, wszystko z paczek, świeża instalacja PS i .. zima :(

Do rzeczy:

Problem polega na braku możliwości wysyłania poczty via serwer SMTP (hosting własnej domeny na ZOHO.com). Konfiguracja TLS, test przez moduł konfiguracji SMTP działa bez problemu. Testowo robię zakupy i ponawiam wysłanie mejla do klienta (przez moduł Zamówienia). Wtedy nie działa i widzę w logu PS:

Swift Error: Failed to authenticate on SMTP server with username \"[email protected]\" using 2 possible authenticators  

Nie pomaga zmiana PS na inną wersję (próbowałem 1.7.0.6 i 1.6.1.11 - tę mam obecnie).

Nie pomaga zmiana rodzaju połączenia na SSL.

Nie pomaga zmiana wersji językowej.

PrestaShop version: 1.6.1.11     

Current theme in use: default-bootstrap

Server information: Linux #88-Ubuntu SMP Wed Mar 8 16:34:45 UTC 2017 x86_64

Server software version: Apache

PHP version: 7.0.15-0ubuntu0.16.04.4     

MySQL version: 5.7.17-0ubuntu0.16.04.1

MySQL server: localhost     

Mail method: You are using your own SMTP parameters.

SMTP server: smtp.zoho.com

SMTP username: Defined

SMTP password: Defined

Encryption: tls

SMTP port: 587     

Dziękuję za wsparcie

11 answers to this question

Recommended Posts

• 0

SwiftMailer wysyła taki mail do autentykacji SMTP: [email protected]

Na pewno wszędzie masz poprawne maile wprowadzone?

Np. Klienci -> Kontakty

Przepraszam, chyba się nie zrozumieliśmy ;) oczywiście w konfiguracji nie jest to adres [email protected]  a inny realny, który zastąpiłem takim przykładowym. W konfiguracji we wszystkich miejscach podany jest pełny, działający adres email.

thx

• 0

Czyli nie poczta na gmailu, więc obstawiam że to jakiś problem związany z zabezpieczeniem serwera, hasło nie składa się np. z samych cyfr?

Hasło jest dość złożone, wieloznakowe. Jeżeli byłoby to związane z odrzucanym uwierzytelnianiem po stronie serwera SMTP, to dlaczego testowe mejle działają? Jeżeli ustawię Gmail jako SMTP to dokładnie takie samo zachowanie (test przechodzi, mejle z workflow sklepu nie działają), a w logach to samo... pozdr

• 0

OK, znalazłem rozwiązanie problemu..

PS trzyma hasło w tabeli ps_configuration

select * from ps_configuration where name = 'PS_MAIL_PASSWD';

okazało się, że PS wrzucił w to pole hasełko admina sklepu (!) i w żaden sposób przez panel administracyjny sklepu tego nie można było zmienić. Dlatego wpisywane hasło w module testowym działało, a już w normalnej pracy nie.

wystarczyło:

update ps_configuration set value = "właściwe_hasło_SMTP" where name = "PS_MAIL_PASSWD";

Pozdrawiam i dziękuję ;)

• Like 1
  • Thanks 1

• 0
On 20.03.2017 at 9:29 PM, klifer said:

OK, znalazłem rozwiązanie problemu..

PS trzyma hasło w tabeli ps_configuration

select * from ps_configuration where name = 'PS_MAIL_PASSWD';

okazało się, że PS wrzucił w to pole hasełko admina sklepu (!) i w żaden sposób przez panel administracyjny sklepu tego nie można było zmienić. Dlatego wpisywane hasło w module testowym działało, a już w normalnej pracy nie.

wystarczyło:

update ps_configuration set value = "właściwe_hasło_SMTP" where name = "PS_MAIL_PASSWD";

Pozdrawiam i dziękuję ;)

Bardzo wielkie dzięki za ten post.
W życiu bym tam nie szukał. Już chciałem zmieniać hosting bo byłem święcie przekonany że to jego wina.

Moja presta w tym przypadku to 1.6.1.17