OK, już powoli tracę nadzieję Konfiguracja SMTP, niby rzecz oczywista i prosta, podstawowa funkcjonalność sklepu -nie działa. Nie dziwiłbym się gdyby był to jakiś egzotyczny system, wersja web serwera lub inna niestandardowa konfiguracja środowiska, ale nie ... system nowo postawiony, wszystko z paczek, świeża instalacja PS i .. zima
Do rzeczy:
Problem polega na braku możliwości wysyłania poczty via serwer SMTP (hosting własnej domeny na ZOHO.com). Konfiguracja TLS, test przez moduł konfiguracji SMTP działa bez problemu. Testowo robię zakupy i ponawiam wysłanie mejla do klienta (przez moduł Zamówienia). Wtedy nie działa i widzę w logu PS:
Swift Error: Failed to authenticate on SMTP server with username \"[email protected]\" using 2 possible authenticators
Nie pomaga zmiana PS na inną wersję (próbowałem 1.7.0.6 i 1.6.1.11 - tę mam obecnie).
Nie pomaga zmiana rodzaju połączenia na SSL.
Nie pomaga zmiana wersji językowej.
PrestaShop version: 1.6.1.11
Current theme in use: default-bootstrap
Server information: Linux #88-Ubuntu SMP Wed Mar 8 16:34:45 UTC 2017 x86_64
Server software version: Apache
PHP version: 7.0.15-0ubuntu0.16.04.4
MySQL version: 5.7.17-0ubuntu0.16.04.1
MySQL server: localhost
Mail method: You are using your own SMTP parameters.
Question
klifer
OK, już powoli tracę nadzieję Konfiguracja SMTP, niby rzecz oczywista i prosta, podstawowa funkcjonalność sklepu -nie działa. Nie dziwiłbym się gdyby był to jakiś egzotyczny system, wersja web serwera lub inna niestandardowa konfiguracja środowiska, ale nie ... system nowo postawiony, wszystko z paczek, świeża instalacja PS i .. zima
Do rzeczy:
Problem polega na braku możliwości wysyłania poczty via serwer SMTP (hosting własnej domeny na ZOHO.com). Konfiguracja TLS, test przez moduł konfiguracji SMTP działa bez problemu. Testowo robię zakupy i ponawiam wysłanie mejla do klienta (przez moduł Zamówienia). Wtedy nie działa i widzę w logu PS:
Swift Error: Failed to authenticate on SMTP server with username \"[email protected]\" using 2 possible authenticators
Nie pomaga zmiana PS na inną wersję (próbowałem 1.7.0.6 i 1.6.1.11 - tę mam obecnie).
Nie pomaga zmiana rodzaju połączenia na SSL.
Nie pomaga zmiana wersji językowej.
PrestaShop version: 1.6.1.11
Current theme in use: default-bootstrap
Server information: Linux #88-Ubuntu SMP Wed Mar 8 16:34:45 UTC 2017 x86_64
Server software version: Apache
PHP version: 7.0.15-0ubuntu0.16.04.4
MySQL version: 5.7.17-0ubuntu0.16.04.1
MySQL server: localhost
Mail method: You are using your own SMTP parameters.
SMTP server: smtp.zoho.com
SMTP username: Defined
SMTP password: Defined
Encryption: tls
SMTP port: 587
Dziękuję za wsparcie
11 answers to this question
Recommended Posts