Lukas_1980 Posted March 19, 2017 Share Posted March 19, 2017 (edited) Witam serdecznie, jest to mój pierwszy post na tym forum i chciałbym zaznaczyć, że jestem mocno początkującym w temacie sklepu internetowego. Sklep jakiś czas temu został postawiony przez firmę zewnętrzną i nagle coś się stało, że praktycznie nie da się pracować z poziomu panelu administracyjnego - na przykład edycja produktu to conajmniej 3 minuty potrzebne aby wczytały się wszystkie komponenty strony i aby można było kliknąć zapisz. Wersja sklepu 1.6.1.1 Ilość Produktów 3550 Ilość dokonanych transakcji 300 sklep nie był jeszcze promowany, mamy użyty moduł przelewy24, który jak czytałem może powodować te problemy, aczkolwiek mam taki sam sklep postawiony z innym asortymentem, większą ilością produktów (ten sam hosting, konfiguracja i moduły) i tam tego problemu nie mamy. poniżej screen z konsoli chroma, pokazujący czas wczytywania modułów. I teraz prośba o rady/pomysł co i jak sprawdzać. Niestety nie mogę nikogo znaleźć kto zajmie się administracją sklepów a problem blokuje mi dodawanie produktów dzięki i pozdrawiam ogólnie strona wczytuje się bardzo szybko, ale główny problem jest że klawisze "zapisz" oraz "zapisz i zostań" są niedostępne przez około 3 minuty (wyszarzone). Dostępność tych klawiszy pojawia się dopiero po zakończeniu poniższych akcji, która powodują całe opóźnienie: Proszę o informację, jeśli coś więcej mogę tutaj pokazać aby pomóc w rozwiązaniu problemu. Dzięki i pozdrawam Edited March 19, 2017 by Lukas_1980 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kapitan Gruszka Posted April 14, 2017 Share Posted April 14, 2017 Czy masz włączoną pamięć podręczną cache i wyłączoną kompilację plików? PARAMETRY ZAAWANSOWANE-> WYDAJNOŚĆ. Dużo też zależy od serwera na jakim stoi sklep, hosting, vps? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr K. Posted April 14, 2017 Share Posted April 14, 2017 Przede wszystkim proponuję zrobić aktualizacje, bo to było poprawiane w nowszych wersjach, natomiast swoją drogą te ustawienia wydajności raczej dotyczą sklepu (frontu) a nie panela. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamiloxDyea Posted January 24, 2018 Share Posted January 24, 2018 Witam Mam podobny problem w moim sklepie. Strona z zewnątrz pracuje prawidłowo. Szybkość jest w porządku, natomiast jeśli chodzi o panel administracyjny to jest porażka. Poszczególne zakładki długo ładuje, a największy problem jest podczas dodawania produktów. Cały czas wczytuje i tak jak powyżej, ,,zapisz'' i ,,zapisz i zostań'' nie są dostępne. Wyskakuje błąd (timeout). Myślałem że jest to spowodowane dużym ruchem na stronie robotów w związku z indeksowaniem, ale kiedy pokazuje dosyć mały ruch to ten problem nadal występuje. Dodam że nie jestem specjalistą jeśli chodzi o sklep internetowy i cały czas się uczę w tym środowisku. Jak sobie z tym poradzić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemysław Suszek Posted January 24, 2018 Share Posted January 24, 2018 W podanym odnośniku, zaraz obok nagłówka jest zdjęcie dwóch przycisków. Masz taki sam efekt ? http://nemops.com/spinning-save-button-prestashop-1-6/#.WmjqTHwiGHs Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamiloxDyea Posted January 25, 2018 Share Posted January 25, 2018 Tak, cały czas się kręci i wyrzuca błąd (timeout). Dodam że jak wejde w produkty i odświeżę to produkt który dodawałem jest zapisany. Próbowałem wszystkich opcji w zakładce ,,wydajność'' ale jest tak samo. W czym może być problem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
hakeryk2 Posted January 26, 2018 Share Posted January 26, 2018 (edited) Włącz profilowanie - tutaj instrukcja i ogólnie przeczytaj ten artykuł http://doc.prestashop.com/display/PS16/PrestaShop's+developer+tools Później przejdź do panelu admina i zobacz co najdłużej się wykonuje - czy są to za długie funkcje cyz może zapytania do bazy danych. Oczywiście profilowanie włącz gdy masz sklep wyłączony przed gapiami poniewaz na froncie też ludzie zobaczą wszystkie zapytania. W zakładce wydajność powinieneś mieć ustawione: Edited January 26, 2018 by hakeryk2 (see edit history) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daresh Posted January 28, 2018 Share Posted January 28, 2018 Polecam krótki poradnik na temat przyspieszania działania panelu admina, odcięcie się od addonsów często potrafi sporo pomóc: http://greenmousestudio.com/pl/back-office Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts