Jump to content
  • 0

Usunięcie pól rejestracyjnych + check box ! POMOCY

games-keys

Question

Witam Serdecznie :)

W jaki sposób usunąć pola w formularzu do zakładania konta i podczas składania zakupu jako gosc i ogólnie + zmiana tekstu w check box ? Chodzi mi o to , że mój sklep sprzedaje same kody i potrzebuje wyłącznie Imienia klienta + adres e-mail tylko bo to na niego wysyłana jest wiadomość z zakupionym kodem a wszystko inne są zbędne nie potrzebne żadne adresy wysyłki , zamieszkania itp bo wysyłka nie jest fizyczna tylko online. Chciałbym tez zmienić treść check box tego do zaakceptowania regulaminu oraz tych od newsletter , gdzie tego dokonać?

Bardzo proszę o pomoc! wystarczy tylko Imię i adres e-mail wszystko inne jest zbędne , gdzie dokonam tej edycji? Zrobie to z poziomu admina czy musze edytowac jakies pliki? Chciałbym po prostu zapewnić jak najszybsze zakupy bo kod wysyłany jest automatycznie a wypełnianie wszystkich innych dodatkowych pól jest nie potrzebne dlatego chciałbym to zlikwidować i ew jeszcze aby było pole z numerem telefonu nie obowiązkowe do wypełnienia ;)

Moja wersja PS: 1.6.1.11

Z góry dziękuje za pomocne podpowiedzi :)

13 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Tylko w plikach i to spore zmiany ponieważ presta wymaga adresu i nie da sie tego ot tak usunąć poza tym zawsze może być sytuacja że klient zażąda faktury, gdzie ma podać te dane skoro pousuwasz pola? zmiany tekstów to w Lokalizacja > Tłumaczenia.

w jakich plikach mogę zmienić te pola rejestracyjne ?? chociaż te które mogę czyli jak najwięcej ich ;) jezeli juz adresu nie da sie to trudno ale chcialbym wszystkie pozostale usunac aby bylo jak najmniej i przyspieszyło zakupy.

Chyba , że jest taka opcja aby ustawić te wszystkie pola jako nieobowiązkowe czyli bez nich można iść dalej a wymagane bedzie tylko Imie i e-mail??

z góry dziękuje :)

Edited by games-keys (see edit history)

• 0

Musisz edytować classes/Address.php i tam ustawić pola jako nieobowiązkowe. Vekia pisał o tym tutaj:

https://www.prestashop.com/forums/topic/276280-setting-required-fields-in-customer-registration/?p=1387803

następnie edytować authentication.tpl, order-opc-new-account.tpl i ewentualnie pliki tpl z adresem i tam ukryć zbędne pola dopisując do nich np. klasę hidden.

• 0

Dlaczego miałoby sypać błędami? Jeśli pola są ustawione jako niewymagane (tak jak np. standardowo pole adres2) to rejestracja przebiega normalnie nawet jeśli zostawi się je puste.

Podałeś pole, które standardowo jest nieobowiązkowe, a kolega @games-keys chce wyciąć prawie wszystko zostawiając ze dwa pola.

Wytnij tylko państwo i zobaczysz jak wszystko się rozwali.

Cały algorytm liczenia podatków jest oparty o państwo.

• 0

Chodziło mi o to, że wystarczy ustawić inne pola jako nieobowiązkowe tak jak jest to standardowo zrobione w polu address2 czyli:

'address1' => 			array('type' => self::TYPE_STRING, 'validate' => 'isAddress', 'required' => true, 'size' => 128),
'address2' => 			array('type' => self::TYPE_STRING, 'validate' => 'isAddress', 'size' => 128),

wystarczy np. z adress1 usunąć 'required' => true i wtedy pole adres nie będzie już obowiązkowe. Można zrobić tak samo w przypadku innych pól adresowych.

Kiedyś robiłem coś podobnego i ustawiłem jako nieobowiązkowe pola adresu takie jak imię, nazwisko, adres i miasto.  Kod pocztowy i telefon wyłączyłem w panelu admina, a pole kraj ukryłem w css i wszystko działało poprawnie.

Robiłem to dosyć dawno temu w preście 1.6 nie wiem czy w międzyczasie się nic nie zmieniło, ale stawiam na to, że ten sposób powinien działać dalej.

• 0

Podałeś pole, które standardowo jest nieobowiązkowe, a kolega @games-keys chce wyciąć prawie wszystko zostawiając ze dwa pola.

Wytnij tylko państwo i zobaczysz jak wszystko się rozwali.

Cały algorytm liczenia podatków jest oparty o państwo.

Nie chce wycinać prawie wszystkiego tylko te zbędna pola dla naszej sprzedaży.. Chodzi mi o wycięcie/odznaczenie jako obowiązkowych takich pól jak Miasto, Ulica, kod pocztowy, data urodzenia, tytuł mr.. itd bo to jest mi nie potrzebne, a pola takie jak Nazwisko , Imię , Kraj, telefon , e-mail zostawić jako widoczne i obowiązkowe do wypełnienia oprócz telefonu. Czy ktoś by mógł mi w tym pomóc , napisać jakie pliki potrzebne i ja tutaj podeślę? Państwo oczywiście zostaje bo to jest potrzebne

z góry dziękuje za wszystkie wskazówki ;)