seopst Posted February 28, 2017 Share Posted February 28, 2017 Chciałem zapytać czy aktualizowanie modułów jest zawsze bezpieczne? Mam na myśli że coś się może "zburzyć uwalić" i kolejne pytanie czy jeśli nie aktualizuje to tym samym sklep staje się bardzie podatny na atak hakera? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted February 28, 2017 Share Posted February 28, 2017 Aktualizowanie nie zawsze jest bezpieczna, czasami coś się sypnie, dlatego warto wcześniej zrobić sobie kopie plików a niekiedy bazy. Zazwyczaj problemem podczas aktualizacji modułów jest fakt że większość osób aktualizuje je hurtowo i wtedy nie wiadomo który sprawia problem, ale to są sporadyczne przypadki związane głównie z niezgodnością php. Zazwyczaj jeśli wychodzą aktualizacje łatające luki bezpieczeństwa to jest o tym głośno na forum, większość aktualizacji usprawnia działanie modułów, dostosowuje je do nowszych wersji presty czy php. Z pewnością warto robić aktualizacje ale nie jest to obligatoryjne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 seopst Posted February 28, 2017 Author Share Posted February 28, 2017 czyli jeśli moduł nazywa się np xyzcms to poprzez FTP odszukuje go kopiuje na twardziela i dopiero mu robię aktualizację? Link to comment Share on other sites More sharing options...
0 endriu107 Posted February 28, 2017 Share Posted February 28, 2017 Tak jak pisałem rzadko się to zdarza że moduły się sypią podczas aktualizacji ale przezorny ubezpieczony, bez kopii też nie będziesz miał większych problemów ponieważ standardowo dostępne moduły z panelu można łatwo pobrać w poprzednich wersjach. Dla przykładu całkiem nie tak dawno był problem z modułem statsdata i tu osoby co go zaktualizowały miały do wyboru wgrać poprzednią wersję lub zwiększyć wersje php, więc jeśli kiedyś nie mógłbyś z jakichś powodów zwiększyć wersji to warto wtedy mieć kopie modułu sprzed aktualizacji. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Question
seopst
Chciałem zapytać czy aktualizowanie modułów jest zawsze bezpieczne? Mam na myśli że coś się może "zburzyć uwalić" i kolejne pytanie czy jeśli nie aktualizuje to tym samym sklep staje się bardzie podatny na atak hakera?
3 answers to this question
Recommended Posts