Jump to content
  • 0

Kilka pytań do wyjadaczy tematu.

xeo604

Question

Witam. Jako że z webmasterką zakończyłem zaloty grubo ponad 8 lat teamu, projektowanie stron w HTML już wyszło z mody jak wiadomo. Stawiam (a raczej już stoi) swój pierwszy sklep na silniku prestashop. Pytania które zadam mogą okazać się jakieś nie "ten tego" ale chciałbym również zaczerpnąć opinii różnych web designerów. 

1. Jakich programów używacie do edycji kodów źródłowych presty (głównie chodzi o css - szukam również coś z trybem natychmiastowego podglądu, wyswing)? Znalazłem to, jednak płatne: https://presta-theme-maker.com/

2. Czy edycja szablonów na prawdę jest tak trudna jak mi się zdaje? 

3. Czy znacie jakieś moduły/generatory/programy do tworzenia/edycji szablonów w formie wyswing lub jego odrobiną?

4. Szukam kursów (już 3 dzień) które pozwolą mi przyswoić wiedzę z tworzenia szablonów w Photoshop (znam dobrze) i kodowania ich pod preste (z tym już dużo, dużo gorzej).

5. Czy istnieje jakaś rozpiska które css dotyczą których lokacji na stronie?

6. Czego używać do edycji TPL i czy jest jakiś sensowny poradnik jak to skumać?

W razie jakichkolwiek nowych pytań, dodam nowy post - nikt się nie będzie sugerował Editem tylko poleci dalej.

Poza tematem. Gdybym nie uporał się ze skończeniem sklepu za 4 dni, będzie ktoś chętny finansowo oczywiście przerobić wybrany szablon i trochę skonfigurować stronę?

Dzięki bardzo za rzetelne informacje.

P.S. Tak, już grzebałem na tym forum i konkretów nie znalazłem.

Edited by xeo604 (see edit history)

4 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Najpierw odniosę się do P.S otóż widocznie słabo szukałeś ponieważ podobne pytania padały, lub były kiepsko nazwane lub otagowane i ciężko trafić na taki wątek.

1. Dowolny edytor html z kodowaniem UTF bez BOM np. notepad++

2. I tak i nie.

3. Nie.

4. Nie wiem czy są i na ile się zdadzą :)

5. Nie ma, każdy szablon może korzystać z dowolnych nazw css-ów jednak zazwyczaj ich nazwy odnoszą się do stron które dotyczą.

6. Tak jak w pkt 1, tpl to nic innego jak html jeśli chodzi o edycje.

A teraz kilka słów poza pytaniami, otóż presta i jej szablony to nie tylko wygląd na szablon składa się cała jego funkcjonalność więc potrzebna jest dobra wiedza z html i css oraz js, php i smarty. Większość szablonu to moduły, sugeruje na początku zapoznać się z budową katalogu szablonu standardowego i kliku płatnych, później popatrzeć jak są budowane moduły dopiero z taką podstawą wiedzy można myśleć o zaczęciu tworzenia szablonów.