Jump to content
  • 0

Sprawne dodawanie towarów do PrestaShop

hadman

Question

Witam,

mam problem z dodaniem nowych rekordów ( ciuszków dla dzieci ) do mojego sklepu 

chciałbym to robić pobierając moją bazę już dodanych ręcznie produktów do formatu CSV.

tak wygląda baza jak wyexportuje ze sklepu bazę :

xr0b4qN.jpg

jak usunę wszystkie rekordy i chce dodać następne produkty o ID 185 i 186  ( bo 184 się kończył ostatni produkt co był już dodany ) to wywala takie błędy

qieQxz1.jpg

pomóżcie  :)

2 answers to this question

Recommended Posts

• 0

1. Zacznij od ustawienia poprawnego kodowania znaków, czyli UTF-8.

2. Pobierz z importu CSV wzorcowy plik, żeby zobaczyć jak prawidłowo sformatować dane, bo w kategoriach na pewno żadnego ukośnika nie może być jako separator kategorii.

• 0

ok rozumiem że trzeba ustawić UTF-8 

ale po co mam ściągać przykładowy plik csv jak już ma dodane 170 rzeczy do sklepu i nie wystarczy jak wyexportuje sobie do excela tak jak na załączonym zdjęciu powyzej ? ja tego nie uzupełniałem tylko tak mi sklep internetowy wyeksportował bazę i myslałem że jak będe dopisywał nowe rekordy to będzie ok.. 

czy mógłby mi ktoś tak z grubsza napisał jak wygląda dodanie nowych pozycji poprzez plik csv ? 

edit 1 : 

właśnie próbowałem na wszelki możliwy sposób dodać jakieś nowe produkty do sklepu ale moje starania poszły na nic.. widocznie nie kumam o co tu chodzi i jak to dodać poprawnie. Ściągnełem przykładowy plik produktów CSV ( jest po angielsku - z tymi ipodami itp ). Od razu ten plik przykładowy chciałem zaimportować do sklepu aby cokolwiek dodać i na bazie tego potem kolejne pozycje dodawać ale nie udało mi się. poniżej wynik prób ( zapisałem plik w formacie UTF-8, chciaz i tak w pliku nie pokazywało polskich znaków np. przy kategoriach ) 

Oz4Hntl.jpg

4ohODIQ.jpg

edit 2 :

uwaga- udało mi się dodać poprawnie 3 pozycje jak widać na poniższym zdjęciu :D ( SUKCES )

pytanie mam następujące - czy mogę od razu opis przedmiotu w excelu wpisać aby nie trzeba było uzupełniać pokolei klikając w każdą pozycje z osobna później w menu sklepu internetowego?

2llrlYb.jpg

Edited by hadman (see edit history)