Jump to content

Wczytywnie grafiki z subdomeny

grze11

Recommended Posts

Hej, potrzebuje pomocy, chciałem aby elementy stałe jak grafiki były wczytywne z subdomeny. Stworzyłem subdomenę xxx.domena.pl i chciałbym skierować ją na folder img w katalogu domeny domena.pl i nie wiem jak to zrobić.

Moze ktoś pomoc ?

Akurat taki zabieg nie zawsze przyspiesza ale jest dobrze widziany przez wszelkiego typu testery prędkości stron. Subdomenę w panelu domeny przekieruj dokładnie na ten sam katalog co domena sklepu, następnie w panelu presty > Zaawansowane > Wydajność > Serwery mediów > wpisz tam nazwę subdomeny, możesz najlepiej zrobić takie 3 subdomeny i je tam wpisać. Odśwież następnie kilka razy stronę główna sklepu żeby wszystko przeładowało się z nowych adresów.

Akurat taki zabieg nie zawsze przyspiesza ale jest dobrze widziany przez wszelkiego typu testery prędkości stron. 

wszystko ok, tylko troche malo logiczne spelniac jakies tam odgorne kryteria szybkosci itp, jezeli klient po wejsciu na strone bedzie czekal 10-20 min na wczytanie wszystkich grafik produktow w liscie kategorii... po tych paru latach pracy na sklepach internetowych raczej zazwyczaj sklep robilo sie "pod klienta", czyli pod kupujacego, zeby to on mial komfort uzytkowania sklepu...  dla mnie to dalej niezrozumiale, wiec przylacze sie do pytania @mr.suchy 

Edited by design4VIP (see edit history)

Żadnej poprawy wydajności nie ma i nie może być, bo wszystko jest serwowane przez ten sam serwer. A czy z domeny, czy subdomeny to jeden pies.

Jakieś testerki dają tylko kilka jakichś swoich punktów więcej za cookie free subdomenę dla treści statycznej.

Robiłem eksperymenty z treścią dynamiczną serwowaną przez apache i statyczną z subdomeny przez nginx. Wtedy jest poprawa wydajności.

Ale to też głupiego robota, bo lepiej całość puścić przez nginx i apache całkiem wywalić, żeby do ramu się nie ładował niepotrzebnie.

raczej na brak wplywu na wydajnosc (szybkosc wczytywania strony) nie uwierze. czy to ten sam serwer czy inny, ale jak baza danych co chwile bedzie odczytywala z innego adresu to poglupieje. tak jak pisalem, moze na jakies sztucznych testach wyjdzie i poprawnosc, ale dla klienta to bedzie uciazliwe. trzeba by odpowiedziec sobiena pytanie ktore "cyferki" sa wazniejsze, czy te w "sztucznych" testach czy te na koncie za sprzedane towary w sklepie ;) acz kolwiek czekam bardziej na odpoweidz pierwotnego, po co to wszystko i co mialo by to miec na celu ostatecznie. moze sa jakies triki, ktorych nie znam(y) 

• 2 weeks later...

Dzieki za wszystkie odpowiedzi przeniesienie testowe na inny serwer troche pomogło, miałem sklep na hekko przeniosłem na linuxa to dało mi z koło 1s i stabilnośc, niewiem czemu ale na hekko miałem w tescie raz 8s raz 13s na linuksie wyglada to stabilniej bo kreci sie koło 6-7 za kazdym razem.

Co do reszty optymalizacji próbowałem zlecić prace firmie która niby optymalizuje sklpepy ale zaproponowali mi szybsze dizłanie najpierw przez zmianę templatki (na ich templatce na linuxie pokazało 13s) pozniej przez wyłaczenie wiekszosci sliderów produktów na stronie głownej wiec jak na razie stoję w miejscu.