Wabigon Posted January 26, 2017 Share Posted January 26, 2017 Witam wszystkich, chciałbym poruszyć pewną sprawę z naliczaniem vat przez Prestę. Widziałem kilka wątków o podobnej tematyce ale albo nie było na nie odpowiedzi albo nie do końca rozwiązywały mój problem. Chciałbym skonfigurować naliczanie podatku vat w taki sposób aby: Klienci z Polski mieli w koszyku naliczany podatek Vat 23% Klienci z krajów wewnątrzwspólnotowych, którzy dokonują zakupu na paragon również mieli doliczany podatek Vat 23% Klienci z krajów wewnątrzwspólnotowych, którzy dokonują zakupu na fakturę bez nipu europejskiego również mieli doliczany podatek Vat 23% Klienci z krajów wewnątrzwspólnotowych, którzy dokonują zakupu na fakturę z zarejestrowanym nipem europejskim nie mieli doliczanego podatku Vat 23% tylko UE 0% (taki klient płaci vat u siebie) Czy istnieje w ogóle takie rozwiązanie, które reguluje ten problem? Dodam, że jestem skłonny klientów z vatem UE obsługiwać manualnie np. jeśli rozwiązanie miałoby wiązać się z dodaniem klienta do grupy itp. Mniemam również że nie jestem w tym problemie odosobniony. Każdy kto handluje w kraju i zagranicą w formie b2b powinien mieć to jakoś wyregulowane. Korzystam z presty 1.6.1.4 Wszelkie pomysły i sugestie bardzo mile widziane. Pozdrawiam i z góry dziękuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
szrono Posted December 5, 2018 Share Posted December 5, 2018 Witam, Czy udało się Panu rozwiązać sprawę tych podatków (Vat 23% / Vat UE 0%)? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wabigon Posted December 7, 2018 Author Share Posted December 7, 2018 Dzień dobry, to było dawno i robiłem to dla klienta ale z tego co pamiętam udało się rozwiązać problem w pewnym sensie. Tzn w presta 1.6 jest bezpłatny moduł "europejski numer vat". Moduł weryfikuje numery vat raczej bezbłędnie. Można w nim też ustawić kraj klienta czyli Polskę. Dzięki temu czy polscy klienci będą kupować na fakturę czy na paragon i czy będą mieli europejski numer vat czy nie i tak podatek będzie doliczony. Klienci z zagranicy z zarejestrowanym Vatem UE też bez problemu zrobią zakupy. Gorzej wyglądała sprawa z klientami którzy nie mają vatu ue w Polsce i z zagranicy(wtedy moduł nie zatwierdzi im nipu). Dla nich stworzyłem dodatkowe pole przy rejestracji klienta: VAT nie UE które nie jest powiązane z modułem a wyświetla się w panelu klienta i zamówieniu. Mam nadzieję że tłumaczenie jest zrozumiałe i pomogłem. ;) Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts