Jump to content

Vat 23% a Vat UE 0%

Wabigon

Recommended Posts

Witam wszystkich,

chciałbym poruszyć pewną sprawę z naliczaniem vat przez Prestę. Widziałem kilka wątków o podobnej tematyce ale albo nie było na nie odpowiedzi albo nie do końca rozwiązywały mój problem.

Chciałbym skonfigurować naliczanie podatku vat w taki sposób aby:

Klienci z Polski mieli w koszyku naliczany podatek Vat 23%

Klienci z krajów wewnątrzwspólnotowych, którzy dokonują zakupu na paragon również mieli doliczany podatek Vat 23%

Klienci z krajów wewnątrzwspólnotowych, którzy dokonują zakupu na fakturę bez nipu europejskiego również mieli doliczany podatek Vat 23%

Klienci z krajów wewnątrzwspólnotowych, którzy dokonują zakupu na fakturę z zarejestrowanym nipem europejskim nie mieli doliczanego podatku Vat 23% tylko UE 0% (taki klient płaci vat u siebie)

Czy istnieje w ogóle takie rozwiązanie, które reguluje ten problem? Dodam, że jestem skłonny klientów z vatem UE obsługiwać manualnie np. jeśli rozwiązanie miałoby wiązać się z dodaniem klienta do grupy itp. 

Mniemam również że nie jestem w tym problemie odosobniony. Każdy kto handluje w kraju i zagranicą w formie b2b powinien mieć to jakoś wyregulowane.

Korzystam z presty 1.6.1.4

Wszelkie pomysły i sugestie bardzo mile widziane.

Pozdrawiam i z góry dziękuję

• 1 year later...

Dzień dobry,

to było dawno i robiłem to dla klienta ale z tego co pamiętam udało się rozwiązać problem w pewnym sensie. Tzn  w presta 1.6 jest bezpłatny moduł "europejski numer vat". Moduł weryfikuje numery vat raczej bezbłędnie. Można w nim też ustawić kraj klienta czyli Polskę. Dzięki temu czy polscy klienci będą kupować na fakturę czy na paragon i czy będą mieli europejski numer vat czy nie i tak podatek będzie doliczony. Klienci z zagranicy z zarejestrowanym Vatem UE też bez problemu zrobią zakupy. Gorzej wyglądała sprawa z klientami którzy nie mają vatu ue w Polsce i z zagranicy(wtedy moduł nie zatwierdzi im nipu). Dla nich stworzyłem dodatkowe pole przy rejestracji klienta: VAT nie UE które nie jest powiązane z modułem a wyświetla się w panelu klienta i zamówieniu. Mam nadzieję że tłumaczenie jest zrozumiałe i pomogłem. ;)

Pozdrawiam