Jump to content
  • 0

Nie wyświetlają się niektóre cms-y

grayling

Question

Witam.

Sprawa co najmniej zagadkowa. Strona nie chce wyświetlać treści cms-ów, ale nie wszystkich. Regulamin sklepu, czy zasady prywatności (cms-y zredagowane przeze mnie) wyświetlają się jak najbardziej poprawnie, natomiast np. warunki dostawy czy "o nas" - już nie. Wyświetla się puste pole, odpowiadające mniej więcej wysokością umieszczonym w cms-ie tekstom.

• Presta 1.6.1.10, szablon tworzony na bazie standardowego boots-trapa
  • po stronie admina kontrolery controllers/admin/AdminCmsCategoriesController, ..../AdminCmsContentController i ..../AdminCmsController są jak najbardziej w porządku (identyczne z dostarczonymi ze skryptem)
  • po stronie front kontroler CmsController - jak wyżej.
  • wewnątrz katalogu używanego tematu plik szablonu ...themes/..../modules/blockcms/blockcms.tpl - OK.
  • po kliknięciu na link do cms-a przeglądarka goni tam, gdzie powinna, zgodnie z ustawioną w Preferencje -> Dane Url i SEO ścieżką ..../content/{id}-{rewrite}. W pasku przeglądarki pojawia się ten właśnie adres.
  • wszystkie cms-y znajdują się w tej samej kategorii, czyli "Główna"
  • w tekstach źródłowych cms-ów nie widać błędów, czyli są nagłówki, paragrafy, itd., wszystko poprawnie podomykane.
  • włączenie/wyłączenie pamięci podręcznej nic nie daje. W ustawieniach włączona opcja "Wyczyść pamięć podręczną za każdym razem kiedy coś zostanie zmienione"
  • po kliknięciu na link do któregoś z tych wrednych cms-ów sklep nie pada, działa nadal, działają wszystkie odnośniki, można nawigować po całej zawartości sklepu.

Wiadomo, że gdzieś jest knot - tylko gdzie? Gdybym wykrył to draństwo wcześniej, bez namysłu przeinstalowałbym całość - ale jest już wprowadzona dość złożona struktura kategorii, zdjęć cała masa, no i zwyczajnie nie chce mi się marnować włożonego czasu.

Czy ktoś trafił kiedyś na podobną zagwozdkę? Wojuję z tym trzeci dzień i wniosek może być tylko jeden - trzeba zapytać mądrzejszych (i to sporo mądrzejszych). :rolleyes:

Dopisek nieco później:

Sprawdziłem funkcjonalne ograniczenia integralności standardowym modułem "Oczyszczanie PrestaShop". Dowiedziałem się, że pomyślnie naprawiono następujący błąd:

DELETE FROM `ps_cms_block_page` WHERE `id_cms` NOT IN (SELECT `id_cms` FROM `ps_cms`)

Może i naprawiono, tyle że kompletnie nic się nie zmieniło - puste miejsca na cms-y.

No i to tyle. Wiem, ile wiedziałem. Coś z indeksowaniem tych cms-ów w bazie?

Kolejny dopisek:

W pliku ..../config/defines.inc.php w linii

define('_PS_MODE_DEV_', false)

zamiast false wrzuciłem true, żeby namierzyć paskudę.

Paskuda należy pewnie do nienamierzalnych, bo przy próbie wyświetlenia któregoś z felernych cms-ów żaden komunikat o błędzie się nie pojawia, a treści cms-a i tak nie ma (białe pole, praca całości sklepu niezakłócona, działa wszystko poza tym $#^%$#%^$ cms-em).

Ponowne użycie pscleanera dało ładny komunikat: "Nie ma nic do naprawienia". Jasne. Nie ma. Ratunku, gdzie szukać tego buga? :(

Następny dzień, kolejny edit: wymiękam.

Zrobiłem najpierw kopię bazy, potem wszystkie tabele o nazwach PS_CMS_* potraktowałem poleceniem TRUNCATE. Wyczyściłem cache i sprawdziłem skutek. Cms o nazwie regulamin, który powinien pójść w diabły, wyświetla się, a jakże - poprawnie. Zniknęła polityka prywatności (no bo powinna), warunki dostawy i "O nas" wyświetlają się jak poprzednio (tzn. nie wyświetlają się, dają białe pola o wysokości odpowiadającej długości wprowadzonego do nich tekstu).

Czy dane odnoszące się do cms-ów przechowywane są w jeszcze jakiejś innej tabeli?

Teoretycznie przynajmniej, truncate zadziałało, dane odnoszące się do cms-ów powinny z bazy zniknąć. Co się w takim razie dzieje?

Edited by grayling (see edit history)

0 answers to this question

Recommended Posts

There have been no answers to this question yet