Jump to content

Plik faktury znika po aktualizacji

Juhas0

Recommended Posts

Cześć, chciałem zmienić nieco wygląd faktury generowanej przez Prestę. Ten, co jest domyślnie w wersji 1.6 jest nie do użytku dla mnie, gdyż sklep nie jest firmą i to inna firma, a nie sklep wystawia fakturę. W każdym razie zrobiłem to w taki sposób:

1. W katalogu pdf utworzyłem nowy plik: invoice-firma.tpl

2. Przekopiowałem do niego zawartość z invoice.tpl

3. Zmieniłem fragmenty, które potrzebowałem (po prostu wpisałem na sztywno dane mojej firmy)

4. W panelu administracyjnym ustawiłem tą moją nową fakturę

I wszystko pięknie zadziałało.

Ale dzisiaj mi się Presta zaktualizowała i okazało się, że mój plik invoice-firma.tpl zniknął. Panel administracyjny pokazywał mi wzór faktury jako invoice. Na szczęście miałem swój szablon na dysku, więc go podegrałem. Po odświeżeniu strony w panelu - wzór faktury automatycznie się zmienił na invoice-firma. Czyli faktycznie wygląda to tak, jakby Presta miała zapisaną informację w bazie, ale w związku z brakującym plikiem, wybrała sobie domyślną fakturę.

Teraz pytanie, czy moje działanie jest poprawne? Czy powinienem to zrobić inaczej, żeby po aktualizacji nie działy się takie rzeczy. Aktualizacje mam ustawione automatem na serwerze, a sklep sam w sobie jest dość mocno zautomatyzowany, więc nie chcę niespodzianek. Co radzicie?