Jump to content
  • 0

Komplikacja w kosztach wysyłki

artes1

Question

Witam,

Mam problem z odpowiednim ustawieniem kosztów wysyłki, bo mój przypadek jest dość skomplikowany. Mianowicie będę sprzedawać towary które występują wyłącznie po 1 sztuce każdy. Sklep międzynarodowy docelowo klienci z całego świata. Koszt wysyłki w przypadku sprzedawanych przeze mnie przedmiotów nie zależy od jego wartości, a wagi. Sprzedaję przedmioty które w większości przypadków ważą ponad 10 kg. Nie potrafię sobie poradzić z ustawieniem kosztów wysyłki. Koszt wysyłki w każdy region świata będzie inny (Europa, Ameryka Północna, Ameryka Południowa, Azja, Australia i Oceania). W ustawieniach przewoźnika mogę jedynie ustawić sztywną cenę dla powyższych stron świata, ale że każdy mój przedmiot jest innej wagi to już nie mogę stworzyć indywidualnych kosztów wysyłki.

Myślałem już nad ustawieniem dla każdego przedmiotu "dodatkowe koszty dostawy", czyli np. w tabelce u przewoźnika wartość wysyłki do USA jest $100, ale ja wiem, że wysyłka będzie kosztować $150, więc w kosztach dodatkowych dostawy wpisuję wartość $50 i gra gitara. Jednak nie da się tego już zastosować w zróżnicowaniu co do zakątków świata. Bo jeśli np. w ustawieniach przewoźnika wysyłka do USA będzie $100, a do Azji $120, to nawet jeśli wpiszę później wartość w dodatkowych kosztach dostawy $50, to wysyłka do Azji wyjdzie $170, a w rzeczywistości powinno to być np. $200.

Szukałem rozwiązania dla tego problemu i jedyne co potrafię sobie wyobrazić to tak, jak działa to na eBay.com. Tam podczas wystawiania aukcji można ustawić dla danego wystawianego przedmiotu ręcznie koszt wysyłki do poszczególnych stron świata. Przydałoby mi się takie rozwiązanie w moim sklepie. Mianowicie podczas dodawania produktu wyświetla mi się tabelka w której ustawiam indywidualne koszty dla poszczególnych zakątków świata wyłącznie dla tego jednego produktu. Czy istnieje takie rozwiązanie, jakiś moduł lub cokolwiek?

Ewentualnie może macie jakieś inne pomysły dotyczące tych skomplikowanych kosztów wysyłki.

Dzięki za pomoc, pozdrawiam.

6 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Spróbuj zastosować wagi umowne. Podziel produkty na kategorie według ich kosztów dostawy, np.

10 - 20 kg

20 - 30 kg

30 - 40kg

nie muszą to w żadnym razie być rzeczywiste wagi. I dla każdego produktu ustaw taką wagę, żeby koszt dostawy wychodził OK. Przewoźnikowi można podać różne przedziały wagowe.

• 0

Klient może kupić 2 przedmioty, ale absolutnie nie wyślę ich w jednej paczce. Będą to dwie osobne paczki więc dwa różne koszta dostawy.

Dlatego właśnie najlepszym dla mnie rozwiązaniem byłoby móc ustawiać koszt przesyłki ręcznie podczas wystawiania każdego przedmiotu, tym bardziej że przedmiotów w sklepie nie będzie więcej niż 80-100. Istnieje takie rozwiązanie?