Jump to content
  • 0

Przeniesienie prest z folderu na glowna domene

wojtekk86

Question

Witam

Mam jeszcze jeden problem do rozwiązania nie ukrywam, że nie wiem do końca jak się za to zabrać mianowicie muszę przenieść Preste do głównego katalogu strony. Na chwilę obecną struktura wygląda mniej więcej tak www.xxx.pl/new i po wpisaniu ładnie uruchamia się sklep na nowym silniku. Natomiast teraz chciałbym ją przenieść do głównego folderu na serwerze żeby sklep uruchamiał się po wpisaniu www.xxx.pl. Z tego co wyczytałem aby to zrobić powinienem skopiować wszystkie pliki do głównego folderu na serwerze a następnie muszę zmienić adres w bazie danych? Natomiast mam jeszcze w zakładce SEO&URL url bazowy tam mam dopisany właśnie /new.  Oczywiście całość działa na tym samym serwerze. W bazie danych muszę zmienić w pliku config/settings.inc.php w tabeli ps_configuration (PS_SHOP_DOMAIN i PS_SHOP_DOMAIN_SSL) czy jeszcze coś trzeba zmienić?

6 answers to this question

Recommended Posts

• 0

Witam

Czyli najpierw zmienić ustawienia w SEO a potem skopiować pliki tak? A odnośnie tego jak coś nie wyjdzie mam kopie całego sklepu na dysku lokalnie to w razie czego wgranie ponownie kopi znów pozwoli mi odpalić sklep /new? Mam tutaj otwarty jeszcze jeden temat dotyczący odpalenia sklepu na multistore chodzi o to że posiadam domenę www.xxx.pl na serwerze VPS presta znajduje się w katalogu public_html. Została dokupiona kolejna domena www.yyy.pl i teraz żeby odpalić multistora to w głównej domenie czyli xxx.pl muszę zrobić alias do yyy.pl i podczas konfigurowania w multistora podaję domenę yyy.pl ? Czy muszę mieć dodaną tą domenę do mojego VPS-a?

Z góry dziękuje za pomoc i wskazówki

• 0

zaczne od "po drugie"... jezlei juz masz, jak sam nawet przyznajesz, otwarty watek z inna tematyka, po co jeszcze raz zadajesz to samo pytanie? masz juz w drugim watku odpowiedzi. 

a po pierwsze, tak w tym jak i we wspomnianym drugim watku nie wiem juz jak mam do ciebie pisac... z calym szacunkiem, ale nauka czytania ze zrozumieniem sie klania. wszystko masz juz powtarzane po 2-3 razy i dalej zadajesz te same pytania... tutaj znowu nie zostaje mi nic innego jak cytowac samego siebie: 

wystardzy jak rzed skopiowaniem plikow zmienisz w SEO/URL adres, czyli wyrzucisz /new. jezlei to nie poskutkuje to po przerzuceniu zmien wspi w bazie ps_shop_url 

a co do kompletnej kopii, to pliki to jedno, te jak masz na hdd to dobrze ale najwazniejsza jest w sumie baza danych. w pierwszej kolenosci tej powinienes zrobic kopie. i tutaj o razu odpowiem na kolejne pytanie:

tak, po zrobieniu kopii plikow z serwera na dysk twardy nalezy jeszcze poprzez phpmyadmiin zrobic kopie bazy danych mySQL.